Τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία του βιώνει το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την καταβαράθρωση του κόμματος, το εσωτερικό του να εμφανίζεται πιο διχασμένο απο ποτέ και μια πληθώρα βουλευτών να δηλώνουν την πρόθεση τους καταψηφίσουν τα νέα μέτρα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν αυτά έρθουν στη βουλή.Αμείλικτες είναι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για το κόμμα της Ιπποκράτους που το παρουσιάζουν στο (5%) όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Το άλλοτε ισχυρό ΠΑΣΟΚ αποτελεί πλέον παρελθόν, επωμιζόμενο τις συνέπειες των κυβερνητικών χειρισμών των τελευταίων ετών αλλά και της πρόσφατης εμπλοκής του προέδρου του σε λάθους χειρισμούς αναφορικά με τη λίστα Λανγκάρντ.
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί διχασμός ως προς την στρατηγική που οφείλει να ακολουθήσει το κόμμα, αλλά και τάσεις αποσχιστικές απο κορυφαία στελέχη του (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Παπουτσής, Χρυσοχοίδης, Ραγκούσης), με τον τελευταίο να έχει ήδη αποχωρήσει απο το ΠΑΣΟΚ, προσάπτοντας στον Πρόεδρο του κόμματος κατηγορίες για κάκιστους χειρισμούς αναφορικά με τη λίστα Λανγκάρντ και ζητώντας ακόμη και την παραίτηση του και τον πρώτο, τον κ. Λοβέρδο να εμφανίζεται έτοιμος να δημιουργήσει ένα νέο “ευρωπαικό, σοσιαλδημοκρατικό” κόμμα. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η πρόσκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για επιστροφή των ασώτων στην “αγκαλιά” του κόμματος μάλλον θα αποβεί άκαρπη.
Εμφανής όσο ποτέ άλλοτε είναι ο διχασμός που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ με τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες τάσεις που επικρατούν, να το ταλανίζουν. Η μία, με πρωτοστάτη τον Κώστα Σκανδαλίδη ζητά την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ απο την κυβέρνηση και την προσέγγιση των δυνάμεων της Αριστεράς, ως μια απόφαση που θα αποκρυσταλλώνει την αλλαγή πολιτικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, θα σηματοδοτεί τόν τερματισμό των φιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια και θα αναδεικνύει την επιστροφή του στις σοσιαλιστικές του βάσεις. Να σημειώσουμε ότι πριν λίγες μέρες, μέλη της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν με ψήφισμά τους την αποχώρηση του κόμματος απο την κυβέρνηση.
Στην απέναντι όχθη κινούνται άλλα στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (π. χ Καρύδης,Λιντζέρης) που όχι μόνο καταδικάζουν μια πιθανή έξοδο του κόμματος απο την κυβέρνηση, αλλά επιζητούν τη συμμετοχή του ίδιου του Ευάγγελου Βενιζέλου σε αυτή, με στόχο την επίτευξη καλύτερης δυνατής συμφωνίας με την τρόικα, αλλά και ως μια προσπάθεια για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τη χαμένη του συνοχή.
Εν τω μεταξύ, ήδη αρκετοί βουλευτές του κόμματος σκέφτονται σοβαρά να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα (Παραστατίδης, Κασσής, Τζάκρη, Μωραίτης, Δριβελέγκας κ.α). Στο κλάμπ των διαφωνούντων με τα νέα μέτρα προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες και ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον Προυπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, δημιουργώντας πρόσθετα βάρη στον Πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα τη διεξαγωγή συντακτικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για τον ερχόμενο Φλεβάρη. Συνέδριο, στο οποίο όπως όλα δείχνουν θα κριθούν πολλά για το μέλλον του κόμματος.