Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ασπεν Μπαρθ `Αιντα, συναντήθηκε σήμερα με τον έως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο συζήτησαν το Κυπριακό.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Άιντα σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί προσωρινά και είπε ότι αυτό κατέστη ξεκάθαρο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Οι διαπραγματεύσεις, τόνισε, δεν έχουν σταματήσει, απλά έχουν ανασταλεί και υπάρχει η δέσμευση και από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν.
Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, είπε, είναι να καταβληθούν προσπάθειες για να εκτονωθεί η ένταση με το θέμα που προέκυψε στη θάλασσα με τέτοιο τρόπο, ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.
Μόλις γίνει αυτό, είπε, τότε θα τεθούν στο τραπέζι κάποιες εποικοδομητικές ιδέες στις οποίες έχουν συμβάλει και οι δύο πλευρές.
Ο κ. Άιντα, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και σήμερα με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, είπε ότι συναντάται συχνά με τις δύο πλευρές.
Εξέφρασε την ελπίδα οι προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου να καρποφορήσουν και σημείωσε πως προς αυτή την κατεύθυνση τα ΗΕ έχουν επαφές τόσο με τις δύο πλευρές αλλά και με γειτονικές χώρες.
Υπάρχει, ανέφερε, μια ξεκάθαρη δέσμευση και από τις δύο πλευρές ότι θέλουν να επανέλθουν στη διαπραγμάτευση αλλά αυτό μπορεί μόνο τότε να επιτευχθεί όταν οι συνθήκες είναι ώριμες “και εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες”.
Η Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, είπε, περιλαμβάνει δύο θέματα. Το πρώτον αφορά το δικαίωμα ενός αναγνωρισμένου κράτους να αξιώνει ΑΟΖ και το δεύτερο ότι πρέπει να επιλύονται διαφορές σχετικές με άλλες αξιώσεις από άλλα κράτη. Η Κύπρος, είπε, έχει προβεί σε τέτοιες ενέργειες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο αλλά όχι ακόμη με την Τουρκία καθώς προς το παρόν η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
“De facto, υπάρχει μια διαφορά” είπε ο κ. `Αιντα, και επισήμανε ότι οι ανακοινώσεις στις οποίες έχουν προβεί διάφορα κράτη μετά από αυτή την εξέλιξη αναφέρουν ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της ΚΔ αλλά ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συνεργαστούν για εκτόνωση της κρίσης.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι κατανοεί την απόφαση που έλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
“Κατανοώ τη βαθιά δυσφορία της ε/κ πλευράς για το θέμα αυτό” , είπε ο κ. Άιντα, και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές βλέπουν το θέμα πολύ διαφορετικά και εμμένουν στη θέση τους.
Οι Τ/κ, ανέφερε, πιστεύουν ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν σε όλο το νησί και υπενθυμίζουν δηλώσεις τόσο του Προέδρου Αναστασιάδη όσο και προηγούμενων Προέδρων. Θεωρούν, πρόσθεσε, ότι τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων πρέπει να είναι για όλους τους Κύπριους και ότι είναι άδικο να ξεκινά τη διαδικασία η μια πλευρά χωρίς συνεννόηση με την άλλη.
Για στη συνάντησή του με τον κ. Χριστόφια, ο κ. `Αιντα δήλωσε ότι ήταν μια πολύ καλή συνάντηση και είπε ότι ο τέως Πρόεδρος κατάφερε πολλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ανέλυσε στον νέο Ειδικό Σύμβουλο τις συγκλίσεις στις οποίες είχε καταλήξει με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και είπε ότι η πλευρά μας πρέπει να επιστρέψει στη στήριξη των συγκλίσεων εκείνων σε όλους τους τομείς.
Πρόσθεσε ότι κάλεσε τον κ. Άιντα να ασκήσει την επιρροή του ώστε η Τουρκία να αποσύρει τα πλοία της από την ΑΟΖ της Κύπρου, λέγοντας ότι η Άγκυρα έχει κάνει ένα σοβαρό ολίσθημα.
Προειδοποίησε παράλληλα ότι εάν διαιωνισθεί αυτή η στασιμότητα δεν συμφέρει στην ε/κ πλευρά, και είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να βρει τρόπους “να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία μας έχει φέρει η Τουρκία, αποκλειστικά”.
Ερωτηθείς τί θα έπραττε ο ίδιος, είπε ότι “έχω τη γνώμη ότι αυτά που έπραττα δεν επέτρεψαν στην Τουρκία να προβεί σε τέτοιους τυχοδιωκτισμούς” και μίλησε για την πολυδιάστατη πολιτική που ο ίδιος ακολούθησε.
“Η μονοδιάστατη πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση δεν βοηθά την ίδια και τον τόπο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας” είπε ο κ. Χριστόφιας και σημείωσε ότι ακόμη και τώρα η μόνη ισχυρή αντίδραση προέρχεται από τη Μόσχα.
Συνέστησε στην Κυβέρνηση να επανέλθει σε μια πολυδιάστατη πολιτική χωρίς να αλλοιωθούν οι σχέσεις με τους Δυτικούς συμμάχους.
Δεν πρέπει, είπε, να αλλάξουν οι σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσική Ομοσπονδία, χαρακτηρίζοντας τη Μόσχα ως μια από τους πιο συνεπείς συμπαραστάτες της Κύπρου.