Η διαχείρηση της πανδημίας απέτυχε – Επικράτησαν οι σκοπιμότητεςανέφερε σε γραπτή δήλωση του ο Χρίστος Χριστοφίδης, Επαρχιακος Γραμματέα ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας, για την τοποθέτηση Αναστασιάδη σε συνέντευξή του για τη διαχείριση της πανδημίας και τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν
Η δήλωση:
Στη σημερινή συνέντευξή του ο κος Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ολιγωρία από πλευράς της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.
Η αλήθεια είναι ότι η διαχείριση της δεύτερης τουλάχιστο φάση της πανδημίας απέτυχε. Δυστυχώς φαίνεται ότι επικράτησαν σκοπιμότητες όπως εκπηγάζει και από δημόσιες τοποθετήσεις μελών της επιστημονικής ομάδας. Τους τελευταίους δυόμιση μήνες λαμβάνονταν ανεπαρκή και αντιφατικά μέτρα τα οποία δεν απέδωσαν για να αλλάξουν ξανά μέσα σε λίγες μέρες. Απουσιάζει όλο αυτό το διάστημα η διαβούλευση με επαγγελματικές ομάδες και τους κοινωνικούς εταίρους, με αποτέλεσμα τα μέτρα να γίνονται πολύ πιο επώδυνα για μερίδα του πληθυσμού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι εξαγγέλθηκαν μέτρα που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και οργανισμούς την Παρασκευή το μεσημέρι χωρίς να δοθεί κανένα περιθώριο για τον προγραμματισμό όλων αυτών που επηρεάζονται.
Μια απλή καταγραφή των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στα νοσοκομεία μας αλλά και στη λειτουργία των σχολείων αποδεικνύει την καθοριστική ολιγωρία που έχει υπάρξει. Ο ίδιος ο κος Αναστασιάδης εξήγγειλε στο πρώτο του διάγγελμα 100 εκατομμύρια για τον τομέα της υγείας. Πώς είναι δυνατό το σύστημα υγείας να μην μπορεί να διαχειριστεί σήμερα την κατάσταση; Γιατί δεν διατέθηκαν αυτά τα χρήματα; Είναι πρόδηλο ότι οι κυβερνώντες επαναπάφθηκαν στους πανηγυρισμούς του καλοκαιριού για την «επιτυχή διαχείριση της πανδημίας» χωρίς να προχωρούν στην κατάλληλη προετοιμασία. Πασιφανής είναι η ολιγωρία που έχει επιδειχθεί και στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων μας.
Τέλος, με πολύ αργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί και σήμερα έχει εμβολιαστεί μόνο περίπου το 0,5% του πληθυσμού. Αναμένουμε να παρουσιαστεί με διαφάνεια ο συνολικός προγραμματισμός για τους εμβολιασμούς στην Κύπρο.
Μέτρα στήριξης εργαζομένων / επιχειρήσεων
Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις είναι αναγκαίες ανάσες για να μην πάθουν ασφυξία η κοινωνία και η οικονομία, που βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση.
Το πιο σημαντικό όμως που θέλουμε να υπογραμμίσουμε είναι ότι η παρατεταμένη διάρκεια της κρίσης συσσωρεύει ολοένα και περισσότερα κοινωνικά προβλήματα για τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων και αναμφίβολα διευρύνεται συνεχώς η κοινωνική ανισότητα. Μικρομεσαίοι με κλειστές επιχειρήσεις καταστρέφονται, νέοι δεν μπορούν να ενταχθούν στην εργασία, η ανεργία αυξάνεται, δόσεις δανείων και ενοίκια συσσωρεύονται.
Είναι φανερό ότι έχει έρθει η ώρα η κυβέρνηση να μπει σε μια διαδικασία διαλόγου για ουσιαστική αναβάθμιση του κυπριακού κράτους πρόνοιας. Αυτή η συζήτηση στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει. Η επάνοδος στην λεγόμενη κανονικότητα μετά την κρίση της πανδημίας δεν μπορεί να αντικριστεί με την ίδια οπτική της λιτότητας και της νεοφιλελεύθερης ασυδοσίας.
Ο λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες και πληρώνει συνεχώς το λογαριασμό των κρίσεων. Είναι ώρα για μέτρα μακροπρόθεσμης προοπτικής για ένα αναπτυγμένο κοινωνικό κράτος.