Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, προέβη σήμερα το πρωί σε δηλώσεις για το Κυπριακό, στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.
Συγκεκριμένα, για τις συνομιλίες για επίλυσή του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Αύριο κατά την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους δυο ηγέτες, μεταξύ άλλων, στα πρώτα θέματα που θα συζητηθούν είναι και ο καθορισμός της ημερήσιας διάταξης των συναντήσεων μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου. Όπως έχει συμφωνηθεί μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου θα συζητηθούν θέματα απ’ όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού, θέματα για τα οποία δεν έχει γίνει ακόμα διεξοδική συζήτηση ή παρατηρούνται διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές. Άρα θα συζητηθούν και τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού. Πρόκειται για μια κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης εντατικοποιημένης φάσης και τα αποτελέσματά της θα καθορίσουν και το πώς μπορεί να εξελιχθεί η όλη διαδικασία».
Κληθείς να απαντήσει αν περιλαμβάνεται και η συζήτηση επί χαρτών στο εδαφικό, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε: «Ενδεχομένως η συζήτηση να μην φτάσει στο επίπεδο χαρτών, αλλά θα γίνει, για παράδειγμα, συζήτηση επί των κριτηρίων του εδαφικού που είναι η πιο σημαντική πτυχή [του θέματος], αφού η ενδεχόμενη συμφωνία ή συναντίληψη ή διαφωνία στο θέμα των κριτηρίων – που θα πρέπει να διέπει τη συμφωνία για το εδαφικό – θα είναι μια σοβαρή εξέλιξη. Για να φτάσουμε στους χάρτες, που είναι το τελικό στάδιο της συζήτηση του εδαφικού, θα πρέπει να προϋπάρξει συμφωνία για τα κριτήρια η οποία θα διέπει τη συμφωνία για το εδαφικό. Ακολούθως τα κριτήρια αυτά θα μεταφερθούν σε συγκεκριμένους χάρτες. Άρα η συζήτηση θα είναι πολύ ουσιαστική, αφού θα αφορά τα κριτήρια που θα διέπουν τη λύση του εδαφικού».
Ερωτηθείς αν η συμφωνία για τα κριτήρια οδηγεί κοντά στη λύση του εδαφικού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Ακριβώς. Αυτός είναι ο στόχος μέσα από τη συζήτηση. Και είναι θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν εδώ στην Κύπρο, σε αυτές τις συναντήσεις και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει πρόοδος μέσα από τις συζητήσεις αυτές. Το ίδιο ισχύει και για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Είναι κάτι το οποίο έχει συμφωνηθεί από τους δυο ηγέτες κατά την τελευταία τους συνάντηση, αλλά, επαναλαμβάνω, και αύριο ένα από τα θέματα που θα τους απασχολήσει [στις συνομιλίες] είναι και ο καθορισμός συγκεκριμένης ημερήσιας διάταξης. Όπως φαίνεται να εξελίσσεται η όλη πορεία την κάθε συνάντηση θα απασχολεί ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο του Κυπριακού».
Σε ερώτηση αναφορικά με τη δήλωση του κ. Ακιντζί, πριν από μερικές ημέρες, ότι δεν θα πρέπει να συζητηθούν χάρτες τώρα και αν αυτό σημαίνει ότι θα συζητηθεί το ζήτημα των κριτηρίων, τόνισε: «Οπωσδήποτε και αυτό θα απασχολήσει τη συζήτηση σε σχέση με το εδαφικό: Η συζήτηση των κριτηρίων που θα διέπουν τη λύση είναι το πρώτο και σημαντικότερο στάδιο της συζήτησης του εδαφικού, για να μπορέσουμε να πάμε στο μετέπειτα στάδιο που είναι η ανταλλαγή χαρτών ή συγκεκριμένων αναφορών».
Κληθείς να απαντήσει εάν θα γίνει συνάντηση στη Νέα Υόρκη είτε με τον ΓΓ των ΗΕ είτε διευρυμένη, εάν σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος σε αυτές τις συναντήσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Αρχικά να πούμε ότι η συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ θα γίνει κατά την εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ. Από εκεί και πέρα κοινή συνάντηση των δυο ηγετών με τον ΓΓ δεν μπορεί να γίνει την εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης. Ο κ. Αναστασιάδης μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν μπορεί να υπάρξει συνάντηση εκείνη την εβδομάδα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Δηλαδή να υπάρχει αντικείμενο συζήτησης, να υπάρξει συγκεκριμένος στόχος, να υπάρχει προστιθέμενη αξία από την ενδεχόμενη συνάντηση των τριών. Αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τα αποτελέσματα αυτών των επτά συναντήσεων στη Λευκωσία».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι που έχει ενοχλήσει τη δική μας πλευρά από τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν όπου συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε: «Γενικότερα γίνονται συχνά δηλώσεις απ’ όλες τις πλευρές και από πλευράς τουρκικής Κυβέρνησης. Εκείνο που λέμε και θα συνεχίσουμε να λέμε είναι ότι το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέσα από δημόσιες δηλώσεις, αλλά θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Απαιτείται σοβαρότητα απ’ όλους μας και σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να είμαστε και προσεχτικοί και στο τι λέμε δημόσια και στο πώς ερμηνεύουμε δημόσιες δηλώσεις. Επαναλαμβάνω εκείνο που έχει σημασία είναι το τι λέγεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και απ’ εκεί θα κριθεί η πορεία των συναντήσεων».
«Από εκεί και πέρα», συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «υπήρξε μια σημαντικότατη συνάντηση του κ. Ακιντζί με τον κ. Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε δημόσια ότι το κύριο μέρος της συνάντησης αυτής αφορούσε το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει να ενημερωθεί συγκεκριμένα για τα αποτελέσματα και τον διάλογο που έγινε στην Τουρκία σε σχέση με το Κυπριακό.
Σχετικά με τις διάφορες πληροφορίες που υπάρχουν για τις φόρμουλες που έχουν διαμορφωθεί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξήγησε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αλλά και υπεύθυνοι στη διαχείριση του Κυπριακού. «Δημόσιες δηλώσεις πολλές φορές γίνονται και για ικανοποίηση κι άλλων σκοπιμοτήτων ή και για να μεταφέρουν συγκεκριμένα μηνύματα. Δεν υποβαθμίζουμε τη σημασία των δημόσιων δηλώσεων, εκείνο όμως που έχει σημασία, και εκεί είναι που θα κριθεί η διαδικασία, είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Σε ερώτηση αν θα πρέπει κάνεις να τοποθετείται για σημαντικά θέματα, όπως είναι οι πληροφορίες που θέλουν να διατηρείται ένας αριθμός Τούρκων στρατιωτών στο νησί είπε: «Έχουν ακουστεί διάφορα. Οι θέσεις μας έχουν κατ’ επανάληψη γίνει γνωστές από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα των εγγυήσεων. Δεν μπορεί στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού να υπάρξει παραμονή τουρκικών στρατευμάτων ή τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο. Θεωρούμε ότι και οι δυο πλευρές, μέσα από τις πρόνοιες της λύσης, θα πρέπει να κερδίζουν και δεν βλέπουμε τη διαδικασία ότι αν κερδίζει κάτι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να χάνει η τουρκοκυπριακή ή το αντίθετο. Θεωρούμε ότι η συνέχιση εγγυητικού ρόλου για την Τουρκία, η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, δεν θα είναι μόνο αρνητική για τους Ελληνοκύπριους – αφού πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε μια απόρριψη σχεδίου λύσης που προνοεί κάτι τέτοιο – αλλά θεωρούμε ότι θα είναι αρνητική και για τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους».
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με δηλώσεις των Αμερικανών ότι όχι μόνο ελπίζουν αλλά θέλουν και πρόοδο μέχρι τη μετάβαση στη Νέα Υόρκη, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε: «Σίγουρα εμείς επιθυμούμε περισσότερο από τους Αμερικανούς πρόοδο σε αυτές στις συναντήσεις. Τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και την όλη διαδικασία. Από εκεί και πέρα η συνομιλία του Αντιπρόεδρου των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία ήταν πέρα των 25 λεπτών, επικεντρώθηκε στα μηνύματα που ο Αμερικάνος θα επιχειρήσει να μεταφέρει στον Τούρκο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Τουρκία στις 24 Αυγούστου και αν και ο ίδιος έχει επισημάνει- και είναι προς τιμήν του αυτό- ότι ο κύριος λόγος της επίσκεψής του στην Τουρκία δεν θα είναι το Κυπριακό. Όλοι αντιλαμβάνονται και βλέπουν ότι υπάρχουν δυσκολίες στις σχέσεις των δυο χωρών. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, λόγω της συγκυρίας των συνομιλιών, λόγω και του προσωπικού του διαχρονικού ενδιαφέροντος στο Κυπριακό, σίγουρα θα συζητήσει με τον Τούρκο Πρόεδρο και θα μεταφέρει συγκεκριμένες θέσεις της δικής μας πλευράς, ειδικότερα στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Από αυτές τις θέσεις που θα προβάλει η τουρκική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά και από το εδαφικό θα κριθεί εν πολλοίς η όλη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη».
Σχετικά με τις αμερικάνικές δηλώσεις για τα ενεργειακά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Οι δηλώσεις αυτές, οι οποίες οφείλουμε να πούμε ταυτίζονται με τη δική μας προσέγγιση, όσον αφορά στο θέμα της ενέργειας είναι ότι τα κίνητρα για την Τουρκία είναι εκεί και εκείνο που αναμένουμε να δούμε είναι αν θα αντιληφθεί τα κίνητρα αυτά και να εργαστεί για επίλυση του Κυπριακού».
Αναφορικά με την επίσκεψη του Υπουργού Πετρελαίου της Αιγύπτου στην Κύπρο ανέφερε ότι έρχεται στις 25 Αυγούστου και στις 26 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Ενέργειας. «Θα υπογραφεί σχετική συμφωνία που θα αφορά το θέμα μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Αίγυπτο. Είναι μια σημαντική πολιτική συμφωνία και είναι μια εκ των τριών συμφωνιών που πρέπει να γίνουν για να υλοποιηθεί μια τέτοια πώληση φυσικού αερίου από τη μια χώρα στην άλλη και είναι αποτέλεσμα αυτής της μεθοδικής και αθόρυβης δουλειάς που γίνεται ειδικότερα στα θέματα της ενέργειας. Η Κυβέρνηση πράττει πολύ περισσότερα και προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις όταν υπάρχουν τα αποτελέσματα.
Είναι μια διακρατική συμφωνία για πώληση του κυπριακού φυσικού αερίου ή για διοχέτευσή του στα τερματικά της Αιγύπτου. Από την ΑΟΖ μας στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και στα τερματικά της χώρας. Είναι η πολιτική διακρατική συμφωνία που θέτει το πλαίσιο για να μπορεί να προχωρήσει μια τέτοια ενέργειά τους».
Ερωτηθείς αναφορικά με το ποια είναι τα μεγάλα θέματα, τα οποία έχουν τώρα προτεραιότητα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε: «Τις επόμενες τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου που θα μεταβεί ο στη Νέα Υόρκη, θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν τη διαφθορά, το ΓΕΣΥ και τις μεταρρυθμίσεις, πέρα από τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και τις διπλωματικές του υποχρεώσεις».
Σε σχέση με τις επικρίσεις για την αύξηση της αμοιβής των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων ημικρατικών και άλλων οργανισμών από την 1η Ιανουαρίου 2017 που αποφάσισε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο, την ίδια στιγμή που ο Υπουργός Οικονομικών λέει ότι δέχεται αφόρητες πιέσεις για αυξήσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:
«Είναι καλό πριν γίνεται κριτική, η οποία είναι καλοδεχούμενη, να μελετώνται επακριβώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και το ποσό το οποίο αφορά, αλλά και ποια είναι η λογική πίσω από τη λήψη αυτής της απόφασης, αφού αναμένεται από ημικρατικούς οργανισμούς να μην έχουν Συμβούλια τα οποία απλά, όπως είδαμε στο παρελθόν, ακολουθούσαν συμπεριφορές οι οποίες δεν τιμούσαν κανένα. Αναμένουμε από αυτά τα Συμβούλια να παράγουν πολύ συγκεκριμένη δουλειά. Υπάρχουν απαιτήσεις μέσα από τους διορισμούς τους. Μέσα από συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, σε σχέση με την οικονομία γενικότερα, σίγουρα πρακτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και μας οδήγησαν σε καταστάσεις που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2013, δεν πρόκειται να επαναληφθούν σε καμία απολύτως περίπτωση. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να μεταβούμε το συντομότερο δυνατόν στο επόμενο στάδιο αυτής της προσπάθειας των μεταρρυθμίσεων, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επιταχυνθεί».