Ο ΚυβερνητικόςΕκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» , σχετικά με τις επικρίσεις που δέχθηκε η Κυβέρνηση από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο για διαρροές εγγράφων, τον αριθμό των εποίκων και την έννοια νόμιμη κατοικία/εγκατάσταση.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι:« ποτέ δεν έγινε διαρροή από το Προεδρικό, γιατί απλούστατα αυτοί που έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από τέτοιου είδους διαρροές είναι το Προεδρικό και μάλιστα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων . Να μιλήσουμε συγκεκριμένα: ποτέ δεν διέρρευσε η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.Έγιναν σχετικά ρεπορτάζ τα οποία προέκυπταν μέσα από δηλώσεις που είχαν γίνει και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από εμένα εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ,για το πώς σκέφτεται να λειτουργήσει το Εθνικό Συμβούλιο».
Επίσης, ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε σε ένα έγγραφο 63 σελίδων, ενώ είναι 53σελίδωντο έγγραφο και κάποιες από τις αναφορές που υπάρχουν στο έγγραφο δημοσιεύτηκαν σε καθημερινή εφημερίδα. «Δεν είναι θέμα διαρροής, γιατί απλούστατα σημαντικές από τις αναφορές που περιέχονταν στο συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Άρα, η αρθρογραφία στο σχετικό ρεπορτάζ δεν έγινε βάσει του έγγραφου ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας . Να πω ακόμα ότι η αναφορά του κ. Σιζόπουλου για αγγλικές ορολογίες δεν ξέρω που συγκεκριμένα αναφέρεται . Βέβαια αν μιλάει για τη φράση«legal domicile» που σημαίνει νόμιμη διαμονή/εγκατάσταση ότι αποτελεί καινούρια ορολογία ή δεν ακούστηκε ποτέ, το αφήνω στον καθένα να το κρίνει».
Σε ερώτηση πώς σχολιάζει τη δήλωση του κ. Σιζόπουλου ότι δεν έχει δεσμευτεί ότι δεν θα δίνει έγγραφα στη δημοσιότητα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν υπήρξε υπογραφή σχετικού εγγράφου, αλλά ήταν κοινή η αντίληψη ότι στο πλαίσιο της εμπιστευτικότητας πού διέπει τις συνομιλίες θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε περαιτέρω ότι πρέπει να διευκρινίσει την έννοια νόμιμη διαμονή, λόγω του ότι υπάρχουν δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. « Όσον αφορά το θέμα της πλειοψηφίας, δεν τίθεται σε καμία απολύτως περίπτωση εγγυημένων πλειοψηφιών, είτε στην ελληνοκυπριακή είτε στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Ο κάθε Κύπριος πολίτης μπορεί να εγκατασταθεί, να εργαστεί όπου θέλει στην επικράτεια της Κύπρου. Υπάρχει ο όρος legal domicile που σημαίνει η νόμιμη κατοικία, και υπάρχει εδώ ένας περιορισμός όσον αφορά στο δικαίωμα ψήφου και ακόμα είναι ένα θέμα το οποίο είναι προς συζήτηση. Δεν έχει συμφωνηθεί. Η δική μας η προσέγγιση είναι και κάπως διαφορετική ότι όλοι θα έχουν το δικαίωμα ψήφου, αλλά να υπάρχει στάθμιση. Μιλάμε πάντοτε για τις τοπικές εκλογές και για τις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με αυτό έχει σχέση το legal domicile , η νόμιμη διαμονή, με το θέμα των εκλογικών δικαιωμάτων στις συγκεκριμένες εκλογές και τίποτα άλλο. Έχει να κάνει, δηλαδή, περισσότερο με τον θεσμό του ετεροδημότη .
Για αυτό το θέμα υπάρχει σε εξέλιξη και μια συζήτηση όσον αφορά το 20%. Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να ψηφίζουν όλοι και να υπάρχει στάθμιση της ψήφου. Να μην έχει το ίδιο βάρος η ψήφος όλων. Ό,τι ισχύει για την ελληνοκυπριακή ισχύει και για την τουρκοκυπριακή πολιτεία και θέλω να πω ότι ξεχνάμε όλοι κάτι. Υπάρχει το ενδεχόμενο Ελληνοκύπριοι να επιλέξουν να ζήσουν στην τουρκοκυπριακή πολιτεία. Δεν υπάρχει κανένας, απολύτως, περιορισμός, δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγυημένη πλειοψηφία στο συγκεκριμένο θέμα.
Το πιο σημαντικό- και πρέπει να γίνει κατανοητό- είναι ότι δεν υπάρχει κανένας,απολύτως, περιορισμός όσον αφορά το θέμα της διακίνησης, της διαμονής, της εργασίας,εντός της επικράτειας της Κύπρου. Να πω ότι είναι πρώτη φορά που προκύπτει από τις συνομιλίες κάτι τέτοιο».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στους αριθμούς (εποίκων) γιατί, όπως είπε, ενδεχομένως να υπήρξαν, είτε κάποιες παρερμηνείες, είτε κάποιες πτυχές να μη διατυπώθηκαν ως έχουν. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 117.545Τουρκοκύπριοι οι οποίοι διαθέτουν έγγραφα (ταυτότητα/διαβατήριο) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών απέκτησε τα έγγραφα το 2004. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται όσοι Τουρκοκύπριοι απέφυγαν, για δικούς τους λόγους, να αποταθούν για την απόκτηση εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι είναι γύρω στις 12.500. Δεν περιλαμβάνονται, επίσης, παιδιά από μεικτούς γάμους, γιατί υπάρχει σχετική νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν επιτρέπει να παραχωρείται η ιθαγένεια εάν ένας από τους δυο γονείς είναι έποικος. Αυτός ο αριθμός εκτιμάται γύρω στις 15.000. Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε ως συνολικό πληθυσμό 25-30.000 Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό, κυρίως στο Λονδίνο, από τους οποίους πολύ λίγοι έχουν έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί δεν τους χρειάζονται αφού έχουν έγγραφα της Μ. Βρετανίας. Άρα οι έποικοι σίγουρα είναι λιγότεροι από 90.000. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες, συμπεριέλαβε και τα παιδιά από μεικτούς γάμους σε αυτόν τον αριθμό, καθώς και τους Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό. Εννοούσε τις νέες πολιτογραφήσεις, ταυτότητες, πέρα από εκείνους που ήδη έχουν δοθεί, πέραν των 117.545 που έχουν μέχρι στιγμής πολιτογραφηθεί.
Από εκεί και πέρα είναι σημαντικό αυτό που προκύπτει ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για 200-300.000 εποίκων. Επίσης, να λάβουμε υπόψη μας και ένα σημαντικό δεδομένο, ότι από το 2004 μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει 12 χρόνια, οπότε αυτός ο αριθμός που είχε συμφωνηθεί τότε, όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε,μέσα από τη συγκεκριμένη σύγκλιση που υπάρχει με το 4 προς 1. Το πιο σημαντικό για όλους μας είναι η διασφάλιση όσον αφορά τους Έλληνες και Τούρκους υπηκόους μέσα από το 4 προς 1 για να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά το θέμα του εποικισμού».
Σχετικά με την άποψη του κ. Σιζόπουλου να κάνουμε μια απογραφή για να δούμε ποιοι είναι οι Ελληνοκύπριοι και ποιοι οι Τουρκοκύπριοι, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «υπάρχει θέση της δικής μας πλευράς για πλήρη υποβολή των σχετικών καταλόγων με τους αριθμούς όπως προκύπτουν μέσα από τη συμφωνία των δυο ηγετών. Δηλαδή να γίνουν οι σχετικοί κατάλογοι με τα ονόματα όλων αυτών που προκύπτουν μέσα από την εν λόγω διευθέτηση. Είναι θέματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω συζήτησης, κάποιων σημαντικών διευκρινίσεων, και είναι θέματα τα οποία θα συζητήσουν οι διαπραγματευτές».
Κληθείς να απαντήσει μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι συναντήσεις των δυο ηγετών ο κ. Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. «Ενδεχομένως να χρειαστούν να διευθετηθούν κι άλλες συναντήσεις εντός Νοεμβρίου, αλλά αυτό αποκλειστικά και μόνο εναπόκειται στους δυο ηγέτες να αποφασίσουν».
Ερωτηθείς εάν με αυτόν τον γύρο των συνομιλιών θα κλείσουν όλα τα θέματα, ακόμα και εκείνο της εκ περιτροπής προεδρίας, ανέφερε ότι δεν πρέπει και δεν βλέπει να κλείνουν όλα τα θέματα από τη στιγμή που υπάρχουν εκκρεμότητες. «Απλά, όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση αυτών των τεσσάρων κεφαλαίων θα ενσωματωθεί ή θα προστεθεί στη συζήτηση και το εδαφικό, έτσι ώστε μετά τη συζήτηση και των πέντε κεφαλαίων να γίνει μια συνολική αξιολόγηση να δούμε πού βρισκόμαστε και εάν υπάρχει εκείνη η υποδομή από πλευράς προόδου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε μια διεθνή διάσκεψη».
Σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν εκκρεμότητες και στο εδαφικό όταν κλείσει η συζήτηση ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε: « Πριν αποφασίσουμε για τη σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης θα πρέπει να είμαστε στο παρά ένα της λύσης. Θα πρέπει να είμαστε σε ακτίνα λύσης, έτσι ώστε στη διεθνή διάσκεψη να υπάρχει η αναγκαία υποδομή από πλευράς προόδου για να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Εάν οδηγηθούμε σε διεθνή διάσκεψη χωρίς να υπάρχει το αναγκαίο έδαφος από πλευράς προόδου , υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι αποτυχίας, κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στην ίδια τη διαδικασία».
Ερωτηθείς για το θέμα της οικονομίας. « Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την οικονομία, αλλά γενικότερα να αναφέρουμε ότι υπάρχουν τα έξι κεφάλια που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν όλα αυτά τα παρεμφερή με τα έξι κεφάλαια θέματα που είναι πολύ ουσιαστικά, όπως η οικονομική πτυχή, η πρώτη ημέρα της λύσης, για τα οποία πρέπει να γίνει κατάλληλη προετοιμασία», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Πηγή: ΓΤκΠ