Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή εξέλιξη στο θέμα φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων διαβατηρίων Τούρκων υπηκόων είπε ότι η χθεσινή ανακοίνωση του Προέδρου τουΕυρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα της φιλελευθεροποίησης θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους είναι στην ουσία και η θέση που εξέφρασε η Κυπριακή Δημοκρατία στις 11 Μαΐου όταν άρχισε η συζήτηση του θέματος.
Σε ερώτηση εάν ικανοποιεί τις ανησυχίες της Λευκωσίας, είπε ότι «η χθεσινή ανακοίνωση του κ. Σουλτς που είναι αποτέλεσμα της Διάσκεψης των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ουσία επιβεβαιώνει αυτό που η Κυβέρνηση έχει αναφέρει από την αρχή όταν το θέμα αυτό είδε το φως της δημοσιότητας: ότι δεν πρέπει να προτρέχουμε. Είχαν τότε βγει ανακοινώσεις, έγιναν δηλώσεις, βγήκαν συμπεράσματα, χωρίς καν να αρχίσει η συζήτηση του θέματος.
Και η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η θέση που εξέφρασε η Κυπριακή Δημοκρατία στις αρμόδιες ομάδες εργασίας όταν ξεκίνησε η συζήτηση του θέματος στις 11 Μαΐου, ότι, πρώτον δεν μπορεί να αρχίσει η συζήτηση σε σχέση με την αναθεώρηση του Κανονισμού για να μην χρειάζεται θεώρηση εισόδου οι Τούρκοι πολίτες όταν επισκέπτονται κράτη μέλη της ΕΕ διότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για να εξεταστεί ένα τέτοιο θέμα. Και, δεύτερον, ότι θα πρέπει να γίνει η ανάγνωση του Συμβουλίου σε σχέση με την αξιολόγηση της Επιτροπής. Να δούμε αν αυτά που η Επιτροπή αναφέρει ότι έχουν εκπληρωθεί αν πραγματικά και στην πράξη έχουν γίνει.
Το ίδιο θα πράξει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά αφού πρώτα εκπληρωθούν τα 72 κριτήρια. Στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα γίνει η ανάγνωση σε σχέση με την αξιολόγηση της Επιτροπής».
Ερωτηθείς είπε ότι «η θέση που εκφράσαμε χθες ήταν και η θέση που εξέφρασε η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών».
Σε ερώτηση είπε ότι «οι επιφυλάξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ισχύουν και είναι σε σχέση με αυτά που σας έχω προαναφέρει. Οι επιφυλάξεις αφορούν πρώτον, την ολοκλήρωση καταρχήν όλων των κριτηρίων από πλευράς Τουρκίας και δεύτερον, να δούμε αν η ανάγνωση της Επιτροπής βρίσκει σύμφωνο το Συμβούλιο, δηλαδή τα κράτη μέλη. Και είναι αυτά τα δύο θέματα που τέθηκαν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού κάναμε την πρώτη ανάγνωση της αξιολόγησης της Επιτροπής, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γιούνκερ».
Ερωτηθείς είπε ότι «η θέση του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, που είναι τα αρμόδια όργανα που θα αποφασίσουν για το συγκεκριμένο θέμα, είναι ξεκάθαρη».
Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή τηςΤουρκίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όταν η Κυπριακή Δημοκρατία στις 24 Μαρτίου προχώρησε με τη δημόσια προκήρυξη του τρίτου γύρου αδειοδότησης, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε δημόσια ανακοίνωση που αμφισβητούσε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη ενέργεια του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη απέστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στον ΓΓ, ενημερώνοντας τον για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και το αβάσιμο των τουρκικών ισχυρισμών, όπως εκφράζονταν μέσα από την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Ως αποτέλεσμα της επιστολής του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαμε την επιστολή της Τουρκίας στην οποία περιλαμβάνεται η γνωστή τουρκική επιχειρηματολογία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει κάτι ναανησυχήσει, όλες οι ενέργειες της γίνονται βάσει του διεθνούς δικαίου, βάσει της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας που υπογράφτηκε το 1982 και δεν έχουμε κάτι να ανησυχούμε από την επανάληψη της τουρκικής επιχειρηματολογίας».
Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανησυχίες κατά πόσο θα υπάρξει αντίδραση από την Τουρκία με την έναρξη νέων γεωτρήσεων, και εν μέσω διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν να κάνουν τίποτα με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία δεν αναστέλλονται λόγω της ύπαρξης συνομιλιών. Από κει και πέρα αν υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς Τουρκίας, εμείς θα την αντιμετωπίσουμε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει δείγματα γραφής για το πώς αντέδρασε όταν προέκυψε ένα τέτοιο θέμα».
Ερωτηθείς για τις σημερινές συσκέψεις, στο Προεδρικό Μέγαρο, για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή του διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη και της κας Κλερ Πάλεϊ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι συσκέψεις γίνονται στο πλαίσιο «των τακτικών διαβουλεύσεων με αφορμή της συνομιλίες και το τι συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όντως η κα Πάλεϊ συμμετέχει, ενισχύεται η διαπραγματευτική ομάδα και σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχει πλέον και η κα Πάλεϊ που είναι πολύ καλή γνώστης του Κυπριακού, των διαπραγματεύσεων και του τι συζητείται στο τραπέζι των συνομιλιών». Πρόσθεσε ότι «ήδη η κα Πάλεϊ έχει συμμετάσχει στις συνομιλίες συνοδεύοντας τον διαπραγματευτή».