Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην αξιολόγηση της κατάστασης από τους διαπραγματευτές, για το Κυπριακό είπε ότι παρατηρείται κάποιου είδους πρόοδος κατά κύριο λόγο σε εκείνα τα θέματα, όπου θα πρέπει να γίνει συμφιλίωση θέσεων που υποβλήθηκαν και ήταν εκτός του πλαισίου του κοινού ανακοινωθέντος
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι στη διαδικασία αξιολόγησης των διαπραγματευτών για το Κυπριακό φαίνεται να υπάρχουν έγγραφα που καταγράφουν συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, είπε ότι “υπάρχει σε εξέλιξη η αξιολόγηση των διαπραγματευτών, όπως συζητήθηκε από τους δύο ηγέτες, για να καταγράψουν την κατάσταση πραγμάτων, το πού βρισκόμαστε, πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε έτσι ώστε η διασταυρούμενη διαπραγμάτευση να ξεκινήσει από τα θέματα εκείνα στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία”.
Υπάρχουν πολλά έγγραφα, συνέχισε, κι αντιλαμβάνεστε ότι κάθε ένα από τα ουσιώδη κεφάλαια χωρίζεται σε υποκεφάλαια, σε υποενότητες, άρα, για κάθε ενότητα υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο.
“Υπάρχουν, λοιπόν, πάρα πολλά έγγραφα στα οποία καταγράφονται οι θέσεις των δύο πλευρών, δηλαδή εκεί που υπάρχει σύγκλιση και εκεί που υπάρχει απόκλιση στις θέσεις τους. Αυτό γίνεται και αυτό θα συνεχιστεί και στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τη συνάντηση των ηγετών στις 17 Ιουνίου, έτσι ώστε να ξεκινήσει η ουσιαστική διαπραγμάτευση”, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση ποια είναι η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση. Αυτό εναπόκειται στους ηγέτες, οι οποίοι έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για αυτό και παρέχουν όρους εντολής στους διαπραγματευτές. Αυτή τη στιγμή γίνεται καταγραφή και όχι διαπραγμάτευση».
Πρόσθεσε ότι «ναι, παρατηρείται κάποιου είδους πρόοδος, υπάρχει διάθεση για πρόοδο και κατά κύριο λόγο αφορά εκείνα τα θέματα όπου θα πρέπει να γίνει συμφιλίωση θέσεων που υποβλήθηκαν και ήταν εκτός του πλαισίου του κοινού ανακοινωθέντος. Και μέσα από αυτό παρουσιάζεται κάποια πρόοδος».
Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήθελα να σχολιάσω επί μέρους κεφάλαια. Πρόκειται για μια εξελικτική διαδικασία που θα πρέπει να ολοκληρωθεί στις 17 Ιουνίου. Δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση σε ένα κεφάλαιο και τώρα η συζήτηση να βρίσκεται σε ένα άλλο. Γίνεται συζήτηση για όλα τα κεφάλαια παράλληλα και γίνεται καταγραφή θέσεων των δύο πλευρών, έτσι ώστε να ετοιμαστούν τα διάφορα έγγραφα για το πού υπάρχει συμφωνία και το πού υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές».
Κληθείς να σχολιάσει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, είπε ότι “ως μια πρώτη αντίδραση, καταγράφονται θετικά στοιχεία στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένα ψήφισμα το οποίο έφτασε στην παρούσα του μορφή και με τις προσπάθειες των Κυπρίων Ευρωβουλευτών, του Υπουργείου Εξωτερικών, της εκεί Μόνιμης Αντιπροσωπείας”.
Υπάρχουν, για παράδειγμα, σημείωσε, σημαντικές αναφορές στο θέμα του εποικισμού, στο θέμα της ανάγκης για εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
“Την ίδια στιγμή, αν λάβουμε υπόψη και την αντίδραση της Τουρκίας – έχουμε δει χθες βράδυ το πώς αντέδρασε στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αρμόδιος Υπουργός της Τουρκίας για ευρωπαϊκά θέματα – συνολικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει ικανοποίηση από πλευράς Κυβέρνησης. Αντιλαμβάνεστε ότι ένα κείμενο από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 751 μέλη δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι απόλυτα ικανοποιητικό”, κατέληξε ο Εκπρόσωπος.