Χαραλαμπίδου για ΚΕΠ: Θα πρέπει να υπάρξει λογοδοσία και παραδειγματική τιμωρία
Δηλώσεις Ειρήνης Χαραλαμπίδου, βουλευτού ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου
Είναι γεγονός ότι έχουμε εκτεθεί διεθνώς με τη διαχείριση, τις καταχρήσεις πιο σωστά που έκανε η κυβέρνηση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ). Η Εθνική μας αξιοπρέπεια έχει πληγεί από τον διασυρμό.
Με εξέπληξε σήμερα, η επιχειρηματολογία του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία στηρίχτηκε κυρίως σε γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, οι οποίες άφηναν γκρίζες ζώνες σε ορισμένες περιπτώσεις, δίνοντας την ευκαιρία στον Υπουργό Εσωτερικών και το Υπουργικό Συμβούλιο να χειρίζεται κατά το δοκούν τα διάφορα ζητήματα.
Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι δυο πρώην υπουργοί της κυβέρνησης και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που συμμετείχαν σε αποφάσεις για την παραχώρηση υπηκοότητας, ως εισαγγελείς να είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τις πιθανές διώξεις όσων εμπλέκονται σε αδικήματα. Υπάρχει ξεκάθαρη σύγκρουση συμφέροντος.
Αυτό ως θέμα αρχής σε σχέση με ένα εξαιρετικά σημαντικό θεσμό της πολιτείας.
Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι πολύ σημαντική. Τέτοια σοβαρά θέματα οφείλει να τα εξετάζει η Βουλή σε άμεσο χρόνο, γι’ αυτό και είχα ζητήσει να εξεταστεί το θέμα κατ’ επείγον από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου. Έχουμε ενώπιον μας μια έκθεση τεκμηριωμένη, την οποία μπορούμε να μελετήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε για άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου. Υπενθυμίζω ότι το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής Νικολάτου, δημοσιεύτηκε, μετά από απόφαση του Γ. Εισαγγελέα με μαυρισμένες σελίδες γεγονός που μας στερούσε ολοκληρωμένη πληροφόρηση.
Η υπό συζήτηση έκθεση της ΕΥ δεν επικεντρώνεται μόνο στους παρόχους και αιτητές κυπριακής υπηκοότητας, αλλά εξετάζει και την οικονομική πτυχή, τις απώλειες της Δημοκρατίας σε έσοδα και τις ευθύνες υπουργών, λειτουργών υπουργείων και του Υπουργικού Συμβουλίου για τις αποφάσεις και παραλείψεις τους. Είναι δυνατόν, οι διευθυντές των υπουργείων να αρνούνταν να υπογράψουν τις εισηγήσεις των λειτουργών προς τους Υπουργούς και το Υπουργικό Συμβούλιο; Αυτό θα το χαρακτήριζα ως αποφυγή ανάληψης ευθύνης από πλευράς ακριβοπληρωμένων αξιωματούχων του δημοσίου. Εξαίρεση αποτελεί, για να είμαι δίκαιη, ως κατέθεσε ο Γ. Ελεγκτής, ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Α. Ασσιώτης ο οποίος υπέγραψε απόρριψη θετικής εισήγησης λειτουργού του Υπουργείου Εσωτερικών.
Απαιτούμε λογοδοσία και τιμωρία, απονομή δικαιοσύνης. Παράλληλα το Υπουργείο Εσωτερικών άμεσα θα πρέπει ενεργήσει και να απαιτήσει από όσους έχουν εξασφαλίσει διαβατήρια να αποδείξουν ότι κατέχουν ακόμα τις ακίνητες ιδιοκτησίες που τους επέβαλλε το επενδυτικό πρόγραμμα να αποκτήσουν. Μεταβιβάσεις περιουσιών ύψους €1,09 δις έχουν ακυρωθεί και περιουσίες αξίας €3,9 δις που δεν έχουν ακόμα μεταβιβασθεί. Επιβάλλεται να γίνει σοβαρός και ενδελεχής έλεγχος από πλευράς του υπουργείου για να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτοί οι επενδυτές έχουν και διατηρούν στην κατοχή τους τα ακίνητα και εξακολουθούν να πληρούν τα κριτήρια για απόκτηση υπηκοότητας. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να γίνει ανάκληση της πολιτογράφησης.
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% που καταχρηστικά με βάση εσφαλμένη ερμηνεία του τέως Εφόρου Φορολογίας δόθηκε στους επενδυτές, θα ήθελα να δηλώσω κατηγορηματικά, ότι η Βουλή όταν ψήφιζε την πρόνοια που επέτρεπε την επιβολή του μειωμένου συντελεστή, το έκανε στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής. Το μέτρο αυτό δεν είχε ισχύ για τις περιπτώσεις των πολυεκατομμυριούχων επενδυτών. Θεωρώ ότι υπήρξε κατάχρηση της ερμηνείας της συγκεκριμένης πρόνοιας από το αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα προς όφελος των επενδυτών και ότι ήταν αντίθετη προς την ευρωπαϊκή οδηγία για την επιβολή του ΦΠΑ. Το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε κατ’ επανάληψη στην ΚΕ Ελέγχου, όπου ο πρώην Έφορος Φορολογίας επέμενε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε κανένα πρόβλημα με την εφαρμογή του μέτρου για το επενδυτικό πρόγραμμα, παρά την δική μας αμφισβήτηση και στο τέλος επιβεβαιώθηκε η δική μας θέση καθώς και η απώλεια πολλών εκατομμυρίων για τα δημόσια ταμεία.
Ο τρόπος που έτυχε εφαρμογής, ή καλύτερα εκμετάλλευσης, το πρόγραμμα (ΚΕΠ) από την παρούσα κυβέρνηση, από κάθε άποψη είναι αισχρός. Θα πρέπει να υπάρξει λογοδοσία και παραδειγματική τιμωρία. Διατηρώ χαμηλές προσδοκίες έχοντας γνώση των γεγονότων και ποιοι εμπλέκονται.