Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, δήλωσε σήμερα ότι όλοι θέλουν μείωση της φορολογίας και είπε πως το θέμα είναι αν τα οικονομικά του κράτους μπορούν να αντέξουν αυτές τις μειώσεις και δεν θα οδηγήσουν τη χώρα σε άλλες περιπέτειες.
Στο περιθώριο της ημερίδας, που διοργάνωσε το ΔΗΚΟ για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να σχολιάσεις τι πιέσεις που ασκήθηκαν από το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ στο θέμα της μείωσης αυτής της φορολογίας των ακινήτων για το 2015 , ο κ. Χάσικος είπε:
«Και ποιος δεν θέλει μείωση φορολογιών; Το θέμα είναι αν τα οικονομικά του κράτους μπορούν να αντέξουν αυτές τις μειώσεις και να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε άλλες περιπέτειες. Μέχρι σήμερα, καλά πάμε, γιατί ακριβώς διαχειριζόμαστε ‘νούσιμα’ τα δημόσια οικονομικά».
Είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να βιαστεί για να γνωρίζει έγκαιρα ο πολίτης πάνω σε ποια βάση θα πληρώσει, για προσθέσει ότι η Κυβέρνηση ήταν έτοιμη, με την έννοια ότι το χρονοδιάγραμμα, που τέθηκε για ενστάσεις και διορθώσεις λαθών ήταν συγκεκριμένο, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.
“Άρα”, είπε, “είχαν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για να καθοριστεί ξανά το ποσοστό πάνω στη φορολογία. Σήμερα, όπως διαμορφώνονται τα πράγματα και με το Νόμο που ψήφισε η Βουλή, τα συναρμόδια Υπουργεία (Οικονομικών και Εσωτερικών) θα συζητήσουν ξανά το θέμα, σε μια προσπάθεια κανένας να μην πληρώσει περισσότερα από όσα πλήρωσε πέρσι. Αυτό είναι δεδομένο”.
Πρόσθεσε πως “αν υπάρχει δυνατότητα να μειωθεί αυτό το ποσό, δεν μπορώ να το γνωρίζω τώρα”.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα διαχειριστεί το Κτηματολόγιο τις 2000 περίπου αιτήσεις που έχει ενώπιον του για διόρθωση λάθους, σε ό,τι αφορά τις επανεκτιμήσεις, ο κ. Χάσικος είπε πως «για τις διορθώσεις λάθους τα πράγματα είναι πιο απλά, αφού για παράδειγμα, αν το κτηματολόγιο προέβη σε εκτίμηση ενός χώρου που είναι άδειος και εκ λάθους σημείωσε ότι μέσα στο χώρο αυτό υπάρχει και πολυκατοικία, αυτό είναι εύκολο να διορθωθεί”.
“Αφαιρείται το κτήριο, μένει η γη και γίνεται η εκτίμηση. Επίσης, το Κτηματολόγιο, αυτεπάγγελτα, αναθεωρεί τις αξίες σε ολόκληρες περιφέρειες, ορεινές για παράδειγμα, όπως είναι η περιοχή Τηλλυρίας αλλά και στην ευρύτερη Λευκωσία. Πολλοί που αιτούνται διόρθωσης, εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση. Άρα, κατά τρόπο μαζικό θα αναθεωρούνται τα λάθη”, πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις ενστάσεις, είπε ότι είναι μόλις 130 στον αριθμό και ο ίδιος ανέφερε πως διαφωνεί που η Βουλή αποφάσισε να δοθεί χρόνος μέχρι το τέλος του έτους για ενστάσεις.
Ακολούθως και απαντώντας σε συναφή ερώτηση κατά πόσο αυτή η απόφαση της Βουλής ενοχλεί και/ή δημιουργεί προβλήματα, ο κ. Χάσικος είπε: «Δεν με ενοχλεί υπό την έννοια ότι πρόκειται για τη Βουλή και εν τη σοφία της ό,τι θέλει ψηφίζει. Αλλά, εγώ ξέρω ότι δίνω χρόνο για περαιτέρω εξέταση αν υπάρχει σωρεία ενστάσεων και δεν προλαβαίνει η Υπηρεσία να τις εξετάσει. Επί του προκειμένου, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο».
Στη συνέχεια και επεξηγηματικά σε σχέση με απορία που εξέφρασε δημοσιογράφος, ο Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε πως «άλλο η διόρθωση λάθους και άλλο η ένσταση, αλλά εν πάση περιπτώσει η Βουλή αποφάσισε, είναι Νόμος και θα το σεβαστούμε».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τις επανεκτιμήσεις αξιών ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιοχές όπως είναι οι περιοχές NATURA και άλλου είδους γη, που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ως έχουν τώρα τα πράγματα, ο κ. Χάσικος είπε: «Υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα είναι περιοχές που χαρακτηρίστηκαν NATURA. Γι’ αυτές τις περιοχές, είναι σε εξέλιξη το διαχειριστικό σχέδιο και μέσα από αυτό θα φανεί ποιας μορφής ανάπτυξη μπορούμε να κάνουμε και σε ποιο ποσοστό. Σε ό,τι αφορά τις άλλες περιοχές (Ζώνες Προστασίας), εκεί έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα, ιδιαίτερα με τη νότια Λευκωσία”.
“Επειδή”, σημείωσε, “ο χαρακτηρισμός αυτών των περιοχών είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης – να πω ότι έχουμε προχωρήσει, ιδιαίτερα στη νότια Λευκωσία, αλλά έχουμε την πρόθεση αυτό να γίνει παγκύπρια, ενόψει των αναθεωρήσεων των ζωνών και των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί – θέλουμε να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς. Δηλαδή, από μηδέν συντελεστή που έχουν αυτές οι περιοχές όπως έχουν χαρακτηρισθεί με την πρόταση του 2013 επί προηγούμενης διακυβέρνησης, εμείς θα δώσουμε ένα συντελεστή γύρω στο 10%”.
Κατέληξε λέγοντας ότι “με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουμε, ώστε οι περιουσίες αυτών των ανθρώπων να πάρουν κάποια αξία και να έχουν και μια δυνατότητα μικρής, έστω, ανάπτυξης».