Αχρήστευσαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας 30 ευρωπαϊκών τραπεζών και χρησιμοποιώντας εξελιγμένη τεχνική, κατάφεραν να «σπάσουν» κωδικούς λογαριασμούς και να μεταφέρουν περισσότερα από 36 εκατομμύρια ευρώ από τουλάχιστον 30.000 εταιρικούς και προσωπικούς λογαριασμούς.
Την υπόθεση της κυβερνο-απάτης, η οποία ονομάστηκε Eurograbber ,έφεραν στο φως οι Financial Times. Οι χάκερς χρησιμοποίησαν έναν νέο ιό «δούρειο ίππο». Αρχικά μολύνει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του «θύματος» και σε δεύτερη φάση, εξαπλώνεται στο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνό του,με λειτουργικό σύστημα Android, όσο και τα Blackberry. Έτσι οι χάκερς «σπάνε» από δύο πλευρές τις ηλεκτρονικές ασπίδες των τραπεζών. Καθώς και οι δύο συσκευές μολύνονται, αποκτούν πρόσβαση τόσο στους κωδικούς πρόσβασης που πληκτρολογούνται στους υπολογιστές , όσο και τους κωδικούς που έστελναν οι τράπεζες στους πελάτες τους για πρόσθετη διασφάλιση .
Στη συνέχεια προχωρούν στις δικές τους online banking συναλλαγές και μεταφέρουν διάφορα ποσά -από 500 έως 250.000 ευρώ- σε δικούς τους λογαριασμούς.
Οι «επιθέσεις» των χάκερ ξεκίνησαν στην Ιταλία και επεκτάθηκαν στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντική online τραπεζική παραβίαση φέτος. Η παραβίαση εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο. Η απάτη βρισκόταν σε εξέλιξη, χωρίς να γίνει αντιληπτή, από τις αρχές του 2012. Οι Check Point και Versafe ,, οι εταιρείες που ανακάλυψαν την απάτη, δεν ανέφεραν τις τράπεζες που παραβιάστηκαν. Ενημέρωσαν, ωστόσο, όλους τους πελάτες-θύματα.