Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε ομιλία του στο μνημόσυνο των ηρώων και τη δέηση για τους αγνοούμενους των Κοινοτήτων Πηγής και Περιστερώνας Αμμοχώστου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου στα Κελλιά δήλωσε πως, η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί στην καλή θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς να εργαστεί για βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού
«Προτεραιότητά μας είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος κατά τρόπο που να μας οδηγεί σε μια νέα εποχή η οποία να υπόσχεται περισσότερα, ιδιαίτερα στους νέους μας που έχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν να ζήσουν σε μια ελεύθερη πατρίδα, χωρίς τα σφάλματα και τα βαρίδια του παρελθόντος. Μια πατρίδα απαλλαγμένη από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, επανενωμένη, ασφαλή και ευημερούσα για όλους τους πολίτες της και χωρίς τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα της οποιασδήποτε τρίτης χώρας» σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να αναμένει από εμάς να δεχθούμε να θέσουμε την υπογραφή μας κάτω από μια μορφή λύσης, η οποία να θέτει υπό τον έλεγχο της ολόκληρη την Κύπρο, όπως σαφώς επιδίωξε κατά τους τελευταίους γύρους των διαπραγματεύσεων. Η δική μας πλευρά απέδειξε ότι έχει όλη την καλή θέληση να εργαστεί για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, αλλά στη δική μας αυτή καλή θέληση και βούληση θα πρέπει να ανταποκριθεί και η Τουρκία, λαμβάνοντας τις αποφάσεις που επιβάλλονται από το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και είναι επίσης συμβατές με το κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε.
Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου είπε πως «είναι σίγουρα η πιο τραγική πτυχή της κυπριακής τραγωδίας. Εννιακόσιοι σχεδόν συμπατριώτες μας εξακολουθούν να αγνοούνται. Νέοι οι περισσότεροι τότε, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για απόκρουση της τουρκικής εισβολής και έπεσαν στο πεδίο της τιμής και του καθήκοντος, ή που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των μαχών και μετά, και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στη συνέχεια από τους βάρβαρους της Ανατολίας, ή από εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους που για χρόνια ποτίζονταν με το δηλητήριο της έχθρας και τους μίσους για εξυπηρέτηση των διχοτομικών σχεδίων της Άγκυρας», ανέφερε.
Στον ίδιο κατάλογο, συνέχισε, «περιλαμβάνονται και άμαχοι οι οποίοι είχαν επίσης την τραγική τύχη να συλληφθούν και να υπομείνουν τα πάνδεινα με αποκορύφωμα την εν ψυχρώ εκτέλεση τους από τους βαρβάρους. Για όλους τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης τους», υπογράμμισε, και σημείωσε πως «δεν μπορεί μετά από 43 χρόνια να υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα. Είναι πέρα για πέρα απάνθρωπο να φεύγουν από τη ζωή πατέρες, μητέρες, σύζυγοι αγνοουμένων, χωρίς να τους δοθούν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους», επεσήμανε.
Ανέφερε ακόμα ότι «η απαίτηση των συγγενών των αγνοουμένων μας είναι απαίτηση όλων μας. Επιτέλους η Τουρκία οφείλει να συνεργαστεί για την οριστική επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων αφήνοντας κατά μέρος τις σκοπιμότητες, τις υποκρισίες και τα ψεύδη. Η αλήθεια είναι εκεί, στα πεδία των μαχών και στους χώρους των μαζικών εκτελέσεων, και δεν μπορεί να αποκρύβεται άλλο», είπε, και διαβεβαίωσε πως «παρόλα τα προβλήματα και παρ’ όλες τις δυσκολίες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για τη διευκρίνιση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου μας».
Στη μνήμη των ηρώων και μαρτύρων μας, αλλά και στους υπερήφανους συγγενείς και τους δικούς τους ανθρώπους, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας «υποσχόμαστε συνέχιση του αγώνα τους για τελική δικαίωση, μέσα από κοινή συστράτευση και ενότητα. Θα μείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας, ώστε να επιτύχουμε αυτό που επιβάλλει το χρέος μας προς τους πεσόντες, τους αγνοούμενους και όλα τα θύματα της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής», ανέφερε.