Μοσχεύματα θανατοποινιτών που εκτελούνται στην υπηρεσία του … κινεζικού υπουργείου Υγείας. Η αμφιλεγόμενη αυτή πολιτική πρακτική της Κίνας πρόκειται να περιοριστεί τα επόμενα δύο χρόνια, όπως δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του τομέα της υγείας .
Οι αρχές της Κίνας αποφάσισαν, μετά και τις καταγγελίες διεθνών οργανώσεων ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου αφαιρεί όργανα από πτώματα εκτελεσμένων καταδίκων, να προωθήσει ένα… διαφορετικό πρόγραμμα δωρεάς οργάνων. Ο αριθμός των εκτελέσεων στην Κίνα είναι κρατικό μυστικό. Η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι στη χώρα αυτή εκτελούνται κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι παγκοσμίως.
Σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι στην Κίνα χρειάζονται μοσχεύματα κάθε χρόνο, αλλά μόλις οι 10.000 καταφέρνουν να βρουν και να υποβληθούν σε τέτοια επέμβαση, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Πολλά από αυτά τα μοσχεύματα προέρχονται από θανατοποινίτες που εκτελούνται. Η έλλειψη μοσχευμάτων είχε κορυφώσει το λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στην Κίνα. Το 2007, απαγορεύτηκαν στη χώρα οι μεταμοσχεύσεις οργάνων από ζωντανούς δότες πλην συζύγων, συγγενών εξ αίματος ή/και υιοθετημένων μελών οικογένειας. Το 2011 με νόμο οι κακοποιοί οι οποίοι καταδικάζονται για αφαίρεση οργάνων, εξαναγκασμό σε δωρεά οργάνων ή αφαίρεση οργάνων από έφηβους μπορούν να διώκονται για ανθρωποκτονία, ανέφερε το Νέα Κίνα.