Τρεις δεξαμενές πετρελαίου βρίσκονταν στις φλόγες στο λιμάνι Ες Σίντερ, έναν από τους σημαντικότερους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, μία ημέρα μετά τις μάχες ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και ισλαμιστές αντάρτες που αποπειράθηκαν να καταλάβουν τις εγκαταστάσεις, δήλωσε αξιωματικός του στρατού.
Η πρώτη δεξαμενή πήρε φωτιά την Πέμπτη, όταν χτυπήθηκε από ρουκέτα την οποία εκτόξευσαν οι ισλαμιστές από ένα ταχύπλοο κατά τη διάρκεια της εφόδου που εξαπέλυσαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ανατολικής Λιβύης, είχε δηλώσει ο Αλί αλ Χάσι, εκπρόσωπος της δύναμης η οποία έχει αναλάβει τη φρούρηση των εγκαταστάσεων. Έκτοτε «γη φωτιά εξαπλώθηκε σε άλλες δύο δεξαμενές», δήλωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, ήταν ορατές στήλες πυκνού καπνού και φλόγες από το Ες Σίντερ και το Ρας Λανούφ. Η πυρκαγιά απειλεί να εξαπλωθεί και σε άλλες δεξαμενές, είπε ο ίδιος, εκφράζοντας φόβους για μια οικολογική καταστροφή.
Ο αλ Χάσι είχε δηλώσει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν την επίθεση των ισλαμιστών μαχητών, διευκρινίζοντας ότι τέσσερις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στη μάχη.
Στην περιοχή όπου βρίσκονται οι λιβυκές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις—και όπου σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες συγκρούσεις—επικρατούσε μια ανήσυχη ηρεμία. Ο εκπρόσωπος της εθνικής επιχείρησης πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ Χαράρι κάλεσε εξάλλου τις αντιμαχόμενες πλευρές να μην πλήττουν τις εγκαταστάσεις της χώρας.
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας και ειδικούς, η παραγωγή αργού στη χώρα έχει πέσει σε περίπου 350.000 βαρέλια την ημέρα ενώ ανερχόταν στα 800.000 βαρέλια την ημέρα πριν ξεσπάσει ο νέος κύκλος μαχών την 13η Δεκεμβρίου.
Στη Λιβύη επικρατεί χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι έπειτα από τον οκτάμηνο πόλεμο του 2011.
Παραδομένη στις ένοπλες ομάδες, η χώρα είναι πλέον διχασμένη, με δύο κοινοβούλια και δύο κυβερνήσεις—στη μια πλευρά είναι οι ισλαμιστές της οργάνωσης Φατζρ Λίμπια («Αυγή της Λιβύης») και στην άλλη οι δυνάμεις που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα—που διεκδικούν την εξουσία.