Φακελώνουν την ακίνητη περιουσία…

Σε εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει το Κτηματολόγιο την επανεκτίμηση των ακινήτων σε σημερινές τιμές

Σε εντατικούς ρυθμούς και επί 12ωρης βάσης καθημερινά και χωρίς πληρωμή υπερωριών, συνεχίζουν οι λειτουργοί του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας την εκστρατεία επανεκτίμησης της αξίας 500.000 ιδιοκτησιών, παγκύπρια, η οποία άρχισε στις 13 Μαΐου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Κτηματολογίου Κλεάνθης Κλεάνθους.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι αριθμός υπαλλήλων του Κτηματολογίου, παγκύπρια, εξέφρασε επιθυμία να εργαστεί χωρίς υπερωρίες ακόμη και Σάββατα για να βοηθήσει στην διεκπεραίωση αυτού του τεράστιου έργου, στέλλοντας έτσι το μήνυμα, όπως σημείωσε, ότι “οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συναίσθηση των προβλημάτων που υπάρχουν και ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν”.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, η όλη εργασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2014 με την αξία των ακινήτων να αντικατοπτρίζει την σημερινή τους αξία και όχι τις αξίες του 1980 που παρουσιάζονται σήμερα στους υφιστάμενους τίτλους ιδιοκτησίας.

Ο κ. Κλεάνθους είπε ακόμη ότι άλλο σοβαρό έργο που πρέπει να γίνει από το Τμήμα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τρόικας, είναι η έκδοση μέσα στους επόμενους 20 μήνες, των τίτλων ιδιοκτησίας που εκκρεμούν για 60.000 μονάδες πολυκατοικιών/οικιών, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα το Κτηματολόγιο προέβαινε σε έκδοση 1.000 τίτλων ιδιοκτησίας το μήνα και θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός αυτός στις 3.000 το μήνα για να ολοκληρωθεί το έργο στο χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το Τμήμα θα πρέπει, σύμφωνα με το μνημόνιο, να προβεί σε εκτίμηση της αξίας όλη της κρατικής ιδιοκτησίας, ημικρατικών οργανισμών και τοπικών αρχών αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι στην καταγραφή της αξίας θα πρέπει να περιληφθούν οι επιβαρύνσεις των ακινήτων αυτών (δεσμεύσεις, μίσθωση, άδειες χρήσης)

Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι το πρώτο έργο θα πρέπει να παραδοθεί το Σεπτέμβριο του 2013, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχει παραδοθεί όλο το έργο.

Ειδικότερα, όσον αφορά την εκτίμηση της σημερινής αξίας των ιδιοκτησιών, κ. Κλεάνθους είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι 500.000 ιδιοκτησίες θα εξεταστούν από τους λειτουργούς του Τμήματος επί τόπου (από σπίτι σε σπίτι), σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το έργο του Κτηματολογίου για αυτό το θέμα περιορίζεται κάπως καθώς διαθέτει τα χαρακτηριστικά ενός πολύ μεγάλου αριθμού ιδιοκτησιών (100.000) τα οποία συγκέντρωσε από προηγούμενη έρευνα που διεξήγαγε.

Οι συνολικές ιδιοκτησίες, παγκύπρια, ανέρχονται στο 1.100.000 οι οποίες αφορούν χωράφια και οικόπεδα, ενώ ένας άλλος αριθμός ιδιοκτησιών που ανέρχεται στις 900.0000 αφορούν γραφεία, διαμερίσματα, καταστήματα, βιομηχανίες, οικίες, διπλοκατοικίες.

“Θα γίνει γενική εκτίμηση όλη της ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κύπρο. Αυτό σημαίνει ότι την κάθε ιδιοκτησία θα πρέπει να την δούμε εκ νέου και με τα δεδομένα του 2013 θα θέσουμε κάποιες αξίες ανά περιοχή (αξία τετραγωνικού μέτρου, χρόνος ανέγερσης)”, πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι γίνεται συλλογή στοιχείων/χαρακτηριστικών για κάθε ακίνητο τα οποία μεταφέρονται για περαιτέρω επεξεργασία στο Τμήμα, όπου γίνεται χρήση κάποιων δεικτών τους οποίους “πολλαπλασιάζουμε με κάποια χαρακτηριστικά για να φθάσουμε στην επανεκτίμηση”.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Κτηματολογίου είπε ότι γύρω στους 60 λειτουργούς του Κτηματολογίου οργώνουν την Κύπρο, μεταβαίνοντας από περιοχή σε περιοχή και από σπίτι σε σπίτι, ενώ σημείωσε πως το Τμήμα αναμένει να ενισχυθεί με προσωπικό, γύρω στα 60-70 άτομα, από άλλα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι πέρα των λειτουργών που βρίσκονται εκτός γραφείου, υπάρχει και τεράστια εσωτερική εργασία που επιτελείται από το προσωπικό που εργάζεται στα γραφεία του Τμήματος.

Αναφέροντας ότι το χρονικό περιθώριο που δόθηκε από την Τρόικα για διεκπεραίωση μιας τέτοιας εργασίας είναι το ένα τέταρτο από αυτόν που χρειάζεται υπό κανονικές συνθήκες, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι λόγω του περιορισμένου χρόνου που έχει δοθεί για μια τέτοια μεγάλη σε μέγεθος εργασία, “δεν θα είναι ποιότητας αλλά σίγουρα δεν θα αδικείται ο κόσμος”.

Ανέφερε ότι “βλέποντας την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει, αρκετοί συνάδελφοι από όλες τις επαρχίες εξέφρασαν την επιθυμία να εργαστούν εθελοντικά τουλάχιστον ένα Σάββατο”.

Είπε ακόμη ότι το Τμήμα εργάζεται παράλληλα “πυρετωδώς” για το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αφορά τη διαφοροποίηση των φορολογικών κλιμάκων των ακινήτων για το 2013 και σημείωσε πως στόχος είναι η ολοκλήρωση της εργασίας αυτής το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2013.