Με αντεξέταση από την Κατηγορούσα Αρχή του δεύτερου κατηγορουμένου Χαράλαμπου Τσουρή συνεχίστηκε σήμερα, σε υψηλούς τόνους, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, η υπόθεση της αγοράς από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά.
Ο Χαράλαμπος Τσουρής ήταν κατά τον επίδικο χρόνο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA και μέλος της πενταμελούς Ad Hoc επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία συστάθηκε με στόχο να αξιολογήσει κατά πόσον το έργο του Aero Centre στη Δρομολαξιά ήταν κατάλληλο προς επένδυση.
Ο κ. Τσουρής κατηγορείται πως συνωμότησε με τους Στάθη Κιττή και Νίκο Λίλλη να καταδολιεύσουν το Ταμείο Συντάξεων, παρουσιάζοντας επιπλέον τετραγωνικά μέτρα στα κτίρια που αγόρασε το Ταμείο ώστε να εξασφαλίσουν από το Ταμείο επιπλέον χρηματικό ποσό.
Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Έλλη Παπαγαπίου υπέβαλε στον κατηγορούμενο τη θέση ότι είπε ψέματα και προσπάθησε να αναδείξει ενώπιον του Κακουργιοδικείου το θέμα του 48% της γης επί της οποίας κτίστηκαν τα κτίρια, τα οποία το Ταμείο Συντάξεων της CYTA συμφώνησε να αγοράσει από την εταιρεία Wadnick.
Σου υποβάλλω, συνέχισε η κ. Παπαγαπίου, ότι έκανες εκ των υστέρων σκέψεις για το 48% της γης προκειμένου να δικαιολογήσεις όσο μπορείς όσα περιέλαβες στην εισήγησή σου στη Διαχειριστική Επιτροπή.
«Αρνούμαι αυτά που λέτε» είπε ο κ. Τσουρής, προσθέτοντας πως «εάν το θέμα αυτό το γνώριζε η Wadnick, τότε θα μας οδηγούσε στην καταβολή περισσοτέρων εκατομμυρίων από αυτά που εγώ εισηγήθηκα στην έκθεση μου».
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο κατηγορούμενος είπε πως δεν είχε κανένα λόγο να αμφισβητήσει όσα ανέφερε ο αρχιτέκτονας της εταιρείας Wadnick αναφορικά με τη βύθιση των κτιρίων από την οποία βύθιση προέκυψαν και τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που έπρεπε να πληρωθούν. «Τι σημασία έχει όμως από πού προήλθαν τα επιπλέον μέτρα. Το θέμα είναι ότι είναι στα σχέδια και υπάρχουν» είπε.
Σου υποβάλλω, ανέφερε η κ. Παπαγαπίου, ότι είναι ξεκάθαρο πως είναι η δική σου θέση και βάσει αυτής της θέσης έκανες την εισήγηση, παραπλάνησες τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής και έθεσες ψεύτικα στοιχεία ενώπιον τους. Ο κατηγορούμενος απάντησε πως «δεν παραπλάνησα κανένα».
Η Κατηγορούσα Αρχή υπέβαλε επίσης στον κ. Τσουρή πως εάν ενδιαφερόταν να εξετάσει την πρόταση της εταιρείας Wadnick, θα αντιλαμβανόταν ότι τα σχέδια του πρώτου αρχιτέκτονα (Λυσιώτη) που υπήρχαν στο προσχέδιο της συμφωνίας με τα σχέδια του δεύτερου αρχιτέκτονα (Σολωμού) που ήταν στην τελική συμφωνία δεν είχαν αλλάξει και ήταν τα ίδια. Ο κατηγορούμενος επανέλαβε πως η Κατηγορούσα Αρχή εξακολουθεί να αγνοεί αυτό που ανέφερε αρκετές φορές τις δύο τελευταίες μέρες, ότι δηλαδή το Ταμείο Συντάξεων της CYTA αγόρασε συνολικά 6,400 τετραγωνικά μέτρα κτιρίων τα οποία και δέσμευαν το Ταμείο.
«Όλα αυτά που αναφέρεις για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα ήταν απλά για να ικανοποιήσεις το αίτημα της εταιρείας Wadnick για περισσότερα χρήματα» είπε η κυρία Παπαγαπίου, με τον κατηγορούμενο να απαντά πως «η έκθεση μου ήταν πολύ καλά μελετημένη, αφού μελέτησα όσα έπρεπε να μελετήσω διεξοδικά και αναλυτικά για να την υποβάλω».
Η κυρία Παπαγαπίου υπέβαλε επίσης στον κατηγορούμενο ότι γνώριζε εξ υπαρχής ότι τα σχέδια που υπήρχαν στη συμφωνία ήταν του πρώτου αρχιτέκτονα (Σολωμού) αφού στο Business Plan υπήρχαν πολλές προχειρότητες. Ο κ. Τσουρής απάντησε πως «δεν γνωρίζαμε και ουδέποτε μας ανέφερε η εταιρεία Wadnick ότι τα σχέδια ήταν του Σολωμού. Ποτέ δεν μας είχαν αναφέρει ότι άλλαξε ο αρχιτέκτονας» είπε.
Η Κατηγορούσα Αρχή ανέφερε επίσης στον κατηγορούμενο ότι δεν έκανε καμία ανάλυση των σχεδίων του έργου αλλά εκ των υστέρων έκανε τη σχετική ανάλυση ενώπιον του Δικαστηρίου. «Έκανα όλους τους υπολογισμούς και όλες τις απαραίτητες αναλύσεις προκειμένου να διασφαλίσω τα συμφέροντα του Ταμείου Συντάξεων της CYTA” είπε ο κατηγορούμενος.
Ερωτηθείς κατά πόσον είχε ζητήσει να γίνει εκτίμηση για την αξία της υπόλοιπης γης την οποία εισηγήθηκε να αγοράσει το Ταμείο Συντάξεων, ο κ. Τσουρής απάντησε πως για να βγάλει το τελικό ποσό που εισηγήθηκε στην έκθεση του 4μιση εκατομμύρια ευρώ, πήρε τα στοιχεία από τη συμφωνία. Η Wadnick είχε παρουσιάσει εκτίμηση από ανεξάρτητο γραφείο στο οποίο αναφερόταν ως η αξία του τεμαχίου ανέρχετο στα 12 εκατομμύρια 750 χιλιάδες και η καταναγκαστική πώληση του ήταν 10 εκατομμύρια 200 χιλιάδες ευρώ. Εξήγησε επίσης ότι ουσιαστικά πήρε το μέσο όρο αυτής της τιμής και έβγαλε το ποσό των 522 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και αυτό, συνέχισε «είναι ένα στοιχείο που δεν μπορώ να αγνοήσω».
Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Τσουρής, «η συμφωνία μεταξύ των δύο συμβαλλομένων μερών ήταν εκεί και δέσμευε το Ταμείο Συντάξεων της CYTA».
Σου υποβάλλω, συνέχισε η κυρία Παπαγαπίου, ότι το 2012 έπρεπε να ζητήσεις εκτίμηση για τα 4 κτίρια που αγόρασε το Ταμείο Συντάξεων και όχι να βασιστείς στους δικούς σου πρόχειρους υπολογισμούς ώστε να ικανοποιήσεις το γρηγορότερο τα αιτήματα της εταιρείας Wadnick που ζητούσε για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα το ποσό των 6 εκατομμυρίων 400 χιλιάδων ευρώ.
«Το αρνούμαι με όλη μου τη δύναμη» είπε ο κ. Τσουρής, προσθέτοντας πως «εάν ήθελα να βοηθήσω την Wadnick θα αποκάλυπτα τα στοιχεία που είχα εντοπίσει και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να κερδίσουν 2πλασια και 3πλασια χρήματα. Εγώ δεν ήμουν σύμβουλος της Wadnick, ήμουν υπάλληλος της CYTA και έπρεπε να διασφαλίσω τα συμφέροντα των υπαλλήλων» είπε και πρόσθεσε πως κανένας μάρτυρας κατηγορίας από όσους παρουσίασε η κατηγορούσα Αρχή δεν ανέφερε πως το Ταμείο Συντάξεων ζημίωσε από τη συμφωνία.
Σε παρατήρηση της κυρίας Παπαγαπίου ότι δεν υπήρξε καμία απαίτηση από την Wadnick για να πουλήσει γη, ο κ. Τσουρής απάντησε πως «σε καμία περίπτωση δεν είπα όλες αυτές τις μέρες πως η εταιρεία ζήτησε να αγοράσουμε γη. Αγοράζαμε γη βάσει της 2ης συμφωνίας γιατί υπήρχε η αναγκαιότητα για να καλύψουμε τα επιπρόσθετα τετραγωνικά μέτρα που προέκυπταν» είπε, προσθέτοντας πως η εταιρεία ζητούσε λεφτά για αυτά τα επιπρόσθετα μέτρα.
Εγώ, συνέχισε ο κ. Τσουρής, «εισηγήθηκα να αγοράσουμε την υπόλοιπη γη (52%) για να λύσουμε το πρόβλημα που η Wadnick πιθανόν δεν γνώριζε. Εάν πηγαίναμε στα δικαστήρια, με τους σωστούς νομικούς συμβούλους η Wadnick θα αντιλαμβανόταν το πρόβλημα και τότε θα μας πουλούσε τη γη χρυσάφι» σημείωσε.
Η κυρία Παπαγαπίου υπέβαλε επίσης στον κατηγορούμενο ότι προτίθετο να κάνει μια νέα συμφωνία με νέα δεδομένα με την εταιρεία Wadnick, από τη συμφωνία που υπεγράφη στις 25/2/2011.
Ο κ. Τσουρής αναφέρθηκε στη συμπληρωματική συμφωνία που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2012 και είπε πως αυτή ουσιαστικά ήταν «τροποποίηση της πρώτης συμφωνίας. Δεν έκανα εγώ τη συμφωνία αυτή» είπε.
Η Κατηγορούσα Αρχή υπέβαλε επίσης στον κ. Τσουρή ότι είναι λάθος το σκεπτικό του πως υπάρχει τροποποίηση στη συμφωνία, με τον κατηγορούμενο να απαντά πως «είναι συμφωνία τροποποίησης. Το λέει και ο τίτλος της».
Σε παρατήρηση της κυρίας Παπαγαπίου ότι η πρώτη συμφωνία δεν δέσμευε τη δεύτερη, ο Χαράλαμπος Τσουρής απάντησε πως διαφωνεί, εξηγώντας ότι η συμφωνία ήταν δεσμευτική για το Ταμείο Συντάξεων της CYTA.
Σημειώνεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.