Αναφορικά με την υπόθεση για την αγορά από το Ταμείο Συντάξεων της CYTA, τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά, ολοκληρώθηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου, που συνεδρίασε στη Λάρνακα, η αντεξέταση από την Κατηγορούσα Αρχή του Ιωάννη Μιχαλάκη, εκτιμητή ακινήτων, του 1ου μάρτυρα υπεράσπισης του Χαράλαμπου Τσουρή.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Ελλης Παπαγαπίου, ο κ. Μιχαλάκη ανέφερε ότι το κάθε ακίνητο είναι μοναδικό ανάλογα με τα επιμέρους χαρακτηριστικά του, τα οποία και καθορίζουν κατά πόσον θα πουληθεί και σε ποια τιμή.
Ο μάρτυρας διαφώνησε με την κυρία Παπαγαπίου ότι ένα μικρό τεμάχιο σε μια περιοχή έχει μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι ένα μεγαλύτερο τεμάχιο έκτασης 5 και πλέον χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και πρόσθεσε πως τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου τεμαχίου πρέπει να αναλύονται ξεχωριστά από τον εκτιμητή.
Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής παρουσίασε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ορισμένα έγγραφα καθώς και το βιβλίο «Property Valuation and Assesment» του 1990 από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Μιχαλάκη ανέφερε ότι η Κατηγορούσα Αρχή «εσφαλμένα» πήρε ένα αμερικάνικο σύγγραμμα για να το εφαρμόσει στα κυπριακά δεδομένα, προσθέτοντας πως από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα στον τομέα της εκτίμησης ακινήτων σε όλες τις χώρες του κόσμου.
«Ο εκτιμητής του Κτηματολογίου θα έπρεπε να δώσει τη σωστή συμβουλή στην εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής», ανέφερε συγκεκριμένα ο μάρτυρας αναφερόμενος στο βιβλίο που παρουσίασε η κυρία Παπαγαπίου, προσθέτοντας πως βάση των προσκομισθέντων εγγράφων από την Κ.Α. φαίνεται πως σε μεγάλα τεμάχια δεν μειώνονται οι τιμές, αλλά αντιθέτως αυξάνονται.
Είπε ακόμα ότι στην εκτίμηση του Κτηματολογίου έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε όλες τις συγκριτικές πωλήσεις που έγιναν για το οικόπεδο προκειμένου η Κατηγορούσα Αρχή να αποδείξει πως οι τιμές των μεγάλων τεμαχίων είναι μειωμένες σε σχέση με αυτές των μικρότερων τεμαχίων.
Ο κ. Μιχαλάκη αμφισβήτησε με αρκετά παραδείγματα τη θέση της κυρίας Παπαγαπίου ότι η τιμή του τεμαχίου στη Δρομολαξιά, είναι μειωμένη λόγω της μεγάλης έκτασης του και πρόσθεσε πως οποιοδήποτε τεμάχιο είναι πιο κοντά στην πόλη έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από το οικόπεδο που είναι πιο μακριά.
Η κυρία Παπαγαπίου υπέβαλε στον μάρτυρα πως οι τιμές πώλησης που ανέφερε στην έκθεση που ετοίμασε για το οικόπεδο στη Δρομολαξιά, είναι αυθαίρετες γιατί πήρε ένα συγκριτικό του 2009 και δεν έκανε αναπροσαρμογή στο χρόνο, αφού ο χρόνος εκτίμησης του τεμαχίου ήταν το 2012. Επίσης του ανέφερε πως ανέβασε τις τιμές του τεμαχίου για να δώσει περισσότερη αξία στο ακίνητο.
Ο κ Μιχαλάκη συμφώνησε πως δε έκανε «ετήσια αύξηση βάσει της έκθεσης του Κτηματολογίου για το συγκεκριμένο τεμάχιο. Αν η δική μου εκτίμηση είναι λανθασμένη τότε είναι λανθασμένη και η έκθεση του Κτηματολογίου», ανέφερε.
“Σου υποβάλλω”, συνέχισε η κυρία Παπαγαπίου, “ότι ορθά το Κτηματολόγιο δεν υιοθέτησε ετήσια αύξηση αφού όλες οι συγκριτικές πωλήσεις του ήταν το 2012”. Ο μάρτυρας απάντησε πως οι συγκριτικές πωλήσεις του Κτηματολογίου ήταν από το 2007 μέχρι το 2013.
Ο κ. Μιχαλάκη συνέστησε στο σημείο αυτό στην εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής να διαβάσει καλύτερα την εκτίμηση του Κτηματολογίου για να δει τι ακριβώς γράφει και πρόσθεσε πως «αυτόβουλα η λειτουργός έβαλε συγκριτικά τεμάχια σε μεγαλύτερη απόσταση από το συγκεκριμένο τεμάχιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε αναπροσαρμογή ακινήτων βάσει τεμαχίων για οικιστική χρήση», είπε.
Ανέφερε ακόμα ότι «το σφάλμα στην έκθεση του Κτηματολογίου είναι ότι όλα είναι υποθετικά, έγινε κατά επιλογή των συγκριτικών πωλήσεων και δεν έγινε καμία αναπροσαρμογή».
Σε άλλες ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής αναφορικά με την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο που έδωσε για το τεμάχιο στη Δρομολαξιά, ο μάρτυρας απάντησε πως πάντοτε λειτουργούσε συντηρητικά και πρόσθεσε πως οι τιμές του είναι προσαρμοσμένες προς τα κάτω αντί προς τα πάνω.
«Η έκθεση του Κτηματολογίου δεν έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου για τέτοιου είδους υπόθεση υπογραμμένη μάλιστα και από δύο διευθυντές», είπε και σημείωσε ότι ήθελε η δική του εκτίμηση «να είναι όσο το δυνατόν πιο συντηρητική για να καταφέρει το Δικαστήριο να εξάξει εύκολα τα δικά του συμπεράσματα».
Ο Χαράλαμπος Τσουρή ήταν κατά τον επίδικο χρόνο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA και μέλος της πενταμελούς Ad Hoc επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία συστάθηκε με στόχο να αξιολογήσει κατά πόσον το έργο του Aero Centre στη Δρομολαξιά ήταν κατάλληλο προς επένδυση.
Ο Χαράλαμπος Τσουρής κατηγορείται ότι συνωμότησε με τους Στάθη Κιττή και Νίκο Λίλλη να καταδολιεύσουν το Ταμείο Συντάξεων, παρουσιάζοντας επιπλέον τετραγωνικά μέτρα στα κτίρια που αγόρασε το Ταμείο ώστε να εξασφαλίσουν από το Ταμείο επιπλέον χρηματικό ποσό.
Υπενθυμίζεται πως οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.