Η πονική υπόθεση Focus θα βρεθεί σήμερα και πάλι ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.
Η ποινική υπόθεση αφορά το ένα εκατομμύριο ευρώ το οποίο καταβλήθηκε από την εταιρεία Focus προς την εταιρεία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, Χριστόδουλου Χριστοδούλου.
Το δικαστήριο δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να παραπέμψει την υπόθεση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας λόγω της μη φυσικής παρουσίας των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων στο δικαστήριο.
Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία το Δικαστήριο αποφάσισε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φόλε στην απουσία δέσμευσης από πλευράς των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για εξασφάλιση της φυσικής παρουσίας των πελατών τους ενώπιον του Δικαστηρίου για σκοπούς παραπομπής τους στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.
Για τους Αντρέα Βγενόπουλο και Κυριάκο Μάγειρα, το Επαρχιακό Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη την ενδιάμεση απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, αποφάσισε όπως δοθεί χρόνος στους συνηγόρους υπεράσπισης μέχρι τις 3 Νοεμβρίου(σήμερα) για να διαβουλευθούν με τους πελάτες τους ως προς το κατά πόσον θα παρουσιαστούν ή όχι ενώπιον του Δικαστηρίου.
Το Δικαστήριο, με απόφαση του έκρινε ότι η φυσική παρουσία και των τεσσάρων κατηγορουμένων είναι απαραίτητη, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα που είχαν προβάλει οι συνήγοροι υπεράσπισης τους υπέρ της μη αναγκαιότητας της αυτοπρόσωπης παρουσίας τους στη διαδικασία παραπομπής τους στο Κακουργιοδικείο.
«Η φυσική ή αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας παραπομπής στο Κακουργιοδικείο», σημείωσε η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Μαριλένα Μηλιώτου, απορρίπτοντας το αίτημα που είχαν προβάλει οι συνήγοροι υπεράσπισης για εκπροσώπηση των κατηγορουμένων δια συνηγόρου στη παρούσα διαδικασία.
Αναφορικά με τους Ανδρέα Βγενόπουλο και Κυριάκο Μάγειρα, οι οποίοι επηρεάζονται από την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, η κα. Μηλιώτου κάλεσε τους συνηγόρους υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων να δηλώσουν κατά πόσον αναλαμβάνουν δέσμευση να παρουσιάσουν τους πελάτες τους ενώπιον του παρόντος δικαστηρίου «ιδιαίτερα υπό το φως της δέσμευσης του Γενικού Εισαγγελέα ότι σε περίπτωση που αυτοί εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου θα ζητήσει μόνο χρηματική εγγύηση για σκοπούς της εξασφάλισης της παρουσίας τους στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο το ύψος της οποίας θα συζητήσει μαζί με τους συνηγόρους υπεράσπισης τους”.
Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου περιλαμβάνεται σύσταση προς την Κυπριακή Δημοκρατία να απέχει από την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των Βγενόπουλου και Μάγειρα ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαιτητική διαδικασία.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο κάλεσε, επίσης, τον Γενικό Εισαγγελέα να τοποθετηθεί στο κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία ενδέχεται να κριθεί υπόλογη μη συμμόρφωσης με την εν λόγω σύσταση στην περίπτωση που το παρών δικαστήριο προχωρήσει από μόνο του στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των Βγενόπουλου και Μάγειρα.
Το Δικαστήριο όρισε, επίσης, την 3η Νοεμβρίου, στις 8.30 το πρωί, για να ακούσει τα όσα έχει να πει η πλευρά της υπεράσπισης των Βγενόπουλου και Μάγειρα στο ερώτημα που έθεσε ενώπιον της για το εάν θα παρουσιάσει τους κατηγορούμενους ενώπιον του δικαστηρίου.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης με σχετικό αίτημα που υπέβαλε αρχές Οκτωβρίου ζητούσε την αναθεώρηση της απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για παραπομπή των κατηγορουμένων σ’ αυτή την υπόθεση αλλά και στην πρώτη ποινική υπόθεση της πρώην Λαϊκής τράπεζας σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Σε ότι αφορά τους Ζολώτα και Φόλε εναντίον των οποίων εκκρεμούσαν τα εντάλματα σύλληψης, να σημειωθεί ότι ο κ. Ζολώτας είχε παραδοθεί αυτοβούλως και συλληφθεί στην Αθήνα όπου παραμένει υπό κράτηση μέχρις ότου αποφασιστεί κατά πόσον θα εκδοθεί ή όχι στην Κύπρο. Ο κ. Φόλε είχε παρουσιαστεί στις ρουμανικές Αρχές, συνελήφθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος ενώ και γι΄αυτόν εκκρεμεί η απόφαση κατά πόσον θα εκδοθεί ή όχι στην Κύπρο.
Τα άλλα τρία φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι κατηγορούμενα στην υπόθεση, ήτοι Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του, Αθηνά Χριστοδούλου, και ο πρώην σύζυγος της, Ανδρέας Κιζουρίδης, παρουσιάστηκαν αυτοπροσώπως στο δικαστήριο μαζί με τους δικηγόρους τους. Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης όπως και οι τρεις κατηγορούμενοι υπογράψουν εγγύηση ύψους 200.000 ευρώ με ένα αξιόχρεο εγγυητή για τη διασφάλιση της παρουσίας τους στο δικαστήριο.
Να σημειωθεί ότι κατηγορούμενες στην υπόθεση είναι επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώην Marfin Financial Group – MFG) και Focus MaritimeCorp., ως νομικά πρόσωπα.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.