Υπό 8ημερη και 4ημερη κράτηση για τη υπόθεση κλοπής από τραπεζικές θυρίδες

Διάταγμα 8ημερης κρατησης εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εναντίον 36χρονου και 4ήμερης κράτησης εναντίον της συζύγου του, 32 χρόνων από τη Λάρνακα.

Οι πιο πάνω κρατούνται, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις κλοπής από κλειδωμένο κιβώτιο του χρηματικού ποσού των 474.400 ευρώ και χρυσαφικά συνολικής αξίας 10 χιλιάδων ευρώ και αδικήματα κατά παράβαση του Περί Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Νόμου.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν το χρονικό διάστημα μεταξύ Μαρτίου 2015 – Ιανουαρίου 2016 στα υποκαταστήματα της ΣΠΕ Αλληλεγγύης και της Τράπεζας Κύπρου στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο Δικαστήριο από τον εξεταστή της υπόθεσης, στις 31/03/2015 γυναίκα από τη Λάρνακα κατήγγειλε στο ΤΑΕ ότι μεταξύ 17 – 30 Μαρτίου 2015 κλάπηκε από τραπεζική θυρίδα που έχει στο υποκατάστημα της ΣΠΕ Αλληλεγγύης στη Λάρνακα, το ποσό των 16.200 ευρώ.

Επίσης στις 26/08/2015 άνδρας από τη Λάρνακα κατήγγειλε στο ΤΑΕ ότι μεταξύ 20/01/2015 – 26/08/2015, κλάπηκε από τραπεζική θυρίδα που έχει στο υποκατάστημα της ΣΠΕ Αλληλεγγύης στη Λάρνακα, το ποσό των 95 χιλιάδων ευρώ. Από τις έρευνες της Αστυνομίας δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε παραβίαση στις θυρίδες των δύο ατόμων ενώ λήφθηκε γενετικό υλικό για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Στις 5/1/16 άνδρας από τη Λάρνακα μαζί με το γιο του κατήγγειλαν στο ΤΑΕ Λάρνακας, ότι μεταξύ Αυγούστου 2015 και 05/01/2016, κλάπηκε από τη θυρίδα που έχουν στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη Λάρνακα, το ποσό των 87,400 ευρώ. Μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας διενήργησαν εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι η θυρίδα έφερε ίχνη που πιθανόν να προκλήθηκαν από παραβίαση, ενώ λήφθηκε γενετικό υλικό για επιστημονικές εξετάσεις.

Από τις εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι άλλες οκτώ θυρίδες έφεραν ίχνη παραβίασης και αμέσως ειδοποιήθηκαν οι κάτοχοι τους. Συγκεκριμένα από δύο διαφορετικές θυρίδες κλάπηκε το ποσό των 10 και 130 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα, ενώ από άλλη θυρίδα κλάπηκαν τα ποσά 120 χιλιάδων ευρώ που ανήκαν σε άνδρα και 13 χιλιάδες ευρώ περιουσία γυναίκας.

Από τις εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι οι θυρίδες των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων είναι τοποθετημένες σε δωμάτιο-χρηματοκιβώτιο το οποίο δεν έχει παραβιαστεί σε καμία περίπτωση. Η Αστυνομία έκρινε ότι οι παραβιάσεις και κλοπές έγιναν όταν τα καταστήματα λειτουργούσαν από άτομο που είχε νόμιμη πρόσβαση στο χώρο των θυρίδων δηλαδή από κάτοχο.

Από περαιτέρω έρευνες της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι ο 36χρονος ύποπτος είναι το μόνο άτομο μεταξύ των πελατών των δύο υποκαταστημάτων που έχει θυρίδα τόσο στη ΣΠΕ Αλληλεγγύης όσο και στηn Τράπεζα Κύπρου. Επίσης αποκαλύφθηκε πως όταν οι κάτοχοι θυρίδων επισκέπτονταν το υποκατάστημα παραλάμβαναν το κιβώτιο της θυρίδας τους στην παρουσία υπαλλήλου της Τράπεζας και παρέμεναν στο δωμάτιο ενώ ο υπάλληλος έφευγε.

Όταν οι πελάτες τελείωναν με τη θυρίδα τους καλούσαν τον υπάλληλο, έβαζε πίσω στη θυρίδα το κουτί και αφού κλείδωναν ο καθένας με το δικό του κλειδί τη θυρίδα, έφευγαν από το δωμάτιο. Ωστόσο όταν ο κάτοχος της θυρίδας έμενε μόνος του στο δωμάτιο είχε πρόσβαση σε όλες τις θυρίδες ενώ ο χώρος δεν διέθετε συστήματα παρακολούθησης, ούτε υπήρχε οποιαδήποτε οπτική επαφή από το προσωπικό της Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι ο ύποπτος όταν επισκεπτόταν τη θυρίδα του ζητούσε από το προσωπικό της Τράπεζας να μένει στο δωμάτιο υπερδιπλάσιο χρόνο από ότι οι άλλοι κάτοχοι, δηλαδή περίπου 20 λεπτά αντί 10, ενώ πάντοτε είχε μαζί του δύο τσάντες.

Συνεχίζοντας τις έρευνες της η Αστυνομία διαπίστωσε ότι ο 36χρονος που είχε εργοστάσιο ταπελλογραφίας, κήρυξε πτώχευση το Φεβρουάριο του 2014, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχει σταθερούς οικονομικούς πόρους ενώ εναντίον του εκκρεμούν δέκα εντάλματα για πρόστιμο άνω των δέκα χιλιάδων ευρώ. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι ο ύποπτος πήρε τις δύο θυρίδες στα υποκαταστήματα σε χρόνο που συνάδει με το διάστημα που παραβιάστηκαν οι θυρίδες και κλάπηκαν τα συγκεκριμένα ποσά.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ενώ ο 36χρονος ήταν πτωχεύσας χωρίς εισοδήματα, ξαφνικά το Νοέμβριο του 2015 μαζί με τη γυναίκα του απόκτησαν αυτοκίνητα πολυτελείας αξίας 20 και 30 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα. Ακόμα διεφάνη ότι το ζεύγος μετά το Μάρτιο του 2015 άρχισαν να κάνουν χλιδάτη ζωή, όπως ταξίδια στο εξωτερικό όπου ξόδεψαν μεγάλα χρηματικά ποσά ενώ έκαναν πάρτι με γνωστούς τραγουδιστές.

Χθες το απόγευμα οι δύο ύποπτοι συνελήφθηκαν δυνάμει δικαστικών ενταλμάτων ενώ η Αστυνομία προέβη σε έρευνα στο σπίτι τους, στο εργαστήριο ταπελλογραφίας και στα δύο αυτοκίνητα τους. Ανακρινόμενος προφορικά ο ύποπτος ανέφερε ότι επισκέφθηκε πριν από τρεις μήνες την ΣΠΕ Αλληλεγγύης και στη θυρίδα του έχει το ποσό των 400 χιλιάδων ευρώ ενώ επισκέφθηκε τη θυρίδα του στην Τράπεζα Κύπρου πριν τρεις εβδομάδες και μέσα στη θυρίδα έχει ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η Αστυνομία προχώρησε σε σωματική έρευνα στον 36χρονο και στην κατοχή του εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν ως τεκμήρια δύο κινητά τηλέφωνο ενώ κατασχέθηκε το ποσό των 1,854 ευρώ για τα οποία ανέφερε πως θα πήγαινε το ίδιο βράδυ ταξίδι στην Ελβετία.

Χθες το απόγευμα η Αστυνομία προχώρησε σε έρευνα στο σπίτι του 36χρονου και σε χρηματοκιβώτιο στο πρώτο όροφο εντοπίστηκαν διάφορα χρυσαφικά, όπως δακτυλίδια, σκουλαρίκια, καδένες λαιμού, ρολόγια, το ποσό των 6 χιλιάδων ευρώ ακόμα και μία πλάκα χρυσού.

Στην κουζίνα του σπιτιού εντοπίστηκαν εντοπίστηκαν ένα κινητό τηλέφωνο και ένα usb. Την ώρα που βρισκόταν η Αστυνομία στο σπίτι έφτασε η 32χρονη ύποπτη και σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο που οδηγούσε δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε.

Από τις έρευνες της Αστυνομίας εντοπίστηκαν επίσης στο σπίτι του ζεύγους ένα κουτί που περιείχε δέσμες χαρτονομισμάτων των 100 και 500 ευρώ, μία μοτοσικλέτα γνωστής μάρκας (Harley Davidson), μια τρίκυκλη μοτοσικλέτα και τρία ηλεκτρικά δίκυκλα.
Σε έρευνα στη θυρίδα του υπόπτου στη Τράπεζα Κύπρου εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός χαρτονομισμάτων του Ιράκ, ενώ στο εργαστήριο ταπελλογραφίας εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν έγγραφα, αποδείξεις τραπεζών, τίτλοι ιδιοκτησίας, συμφωνίες και αποδείξεις αποστολής χρημάτων.

Ανακρινόμενοι προφορικά οι δύο ύποπτοι αρνούνται οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση, δεν συνεργάζονται με την Αστυνομία και αναφορικά με τα τεκμήρια έδωσαν διάφορους ισχυρισμούς.

Από μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία φαίνεται ότι ο 36χρονος ενοικίασε τις δύο θυρίδες στις οποίες τοποθέτησε μόνο μια νάιλον τσάντα και μερικά δηνάρια του Ιράκ που δεν βρίσκονται πλέον στην κυκλοφορία, για να μπορεί να εισέρχεται στον ελεγχόμενο χώρο και να κλέβει από τις κλειδωμένες θυρίδες άλλων ατόμων. Τα χρήματα που έπαιρνε τα έβγαζε στις δύο τσάντες που έπαιρνε πάντα μαζί του.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης για εξιχνίαση της υπόθεσης θα ληφθούν καταθέσεις από το φιλικό, οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον των δύο υπόπτων, από τους υπαλλήλους των τραπεζικών ιδρυμάτων και από τους κατόχους των θυρίδων.

Η συνήγορος υπεράσπισης της 32χρονης δεν έφερε ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας για οκταήμερη κράτηση του ενώ ο δικηγόρος του 36χρονου έφερε ένσταση.

Τελικά το Δικαστήριο εξέδωσε διατάγματα κράτησης 8 ημερών για τον 36χρονο και 4 ημερών για την 32χρονη.