ΥΠΟΙΚ: Καιρός να μπει ένα τέρμα σε αυτήν την γκεμπελική προπαγάνδα για μείωση του ΦΠΑ
Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δηλώσεις του σήμερα, μετά από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι ένα κονδύλι 30 εκ. ευρώ στον 2ο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που εγκρίθηκε σήμερα, αφορά τη συνέχιση της επιχορήγησης της αυξημένης τιμής της χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας.
«’Όπως ξέρετε, στους λογαριασμούς σας φαίνεται η μείωση η οποία επιδοτείται από το κράτος από τον προηγούμενο μήνα και θα συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου», ανέφερε.
Ο κ. Πετρίδης είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει για πάρα πολλούς μήνες, από την πανδημία, να επιχορηγεί με τον άλφα ή βήτα τρόπο το ηλεκτρικό ρεύμα «και δεν μπορώ να ακούω επαναλαμβανόμενα ψέματα υπό μορφή γκεμπελικής προπαγάνδας, τα οποία επαναλαμβάνονται από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι δήθεν δεν επιχορηγείται η τιμής της ενέργειας και δήθεν να μειώσουμε το ΦΠΑ».
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιχορηγεί το ΦΠΑ και έχει επιχορηγήσει και το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του 22%, πέραν την επιχορήγησης του ΦΠΑ, που επιβλήθηκε από ΑΗΚ τον Σεπτέμβριο. Αυτό, υπενθύμισε, είναι 100% για τους ευάλωτους και για τα υπόλοιπα νοικοκυριά είναι μεταξύ 50-80% της επιπλέον αύξησης, συν για εμπορικά και βιομηχανικά υποστατικά.
«Άρα νομίζω είναι καιρός να μπει ένα τέρμα σε αυτήν την γκεμπελική προπαγάνδα, η οποία προτείνει την μείωση του ΦΠΑ εκεί που η πραγματική βοήθεια από το κράτος είναι πολύ περισσότερη από το ΦΠΑ. Άρα τα 30 εκατομμύρια για τους επόμενους μήνες, για τον συμπληρωματικό του 2022, πάνε στη συνέχιση αυτής της βοήθειας από το κράτος», ανέφερε ο Υπουργός.
Είπε ότι άλλα μικρότερα κονδύλια αφορούν χορηγία στον ΚΟΑΓ, φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων κατά 10 εκ., φιλοξενία ανηλίκων ασυνόδευτων παιδιών αιτητών ασύλου άλλο 1 εκ. ευρώ, αυξημένη κυβερνητική χορηγία σε κάποια πανεπιστήμια, μέτρα στήριξης των γεωργοκτηνοτρόφων 4,4 εκ. ευρώ, αγορά φαρμάκων και εμβολίων άλλα 3,8 εκ. ευρώ, σχέδιο θεραπείας Κυπρίων στο εξωτερικό άλλα 3 εκ. ευρώ, λειτουργία έργων συμβουλίου εκμετάλλευσης 1,5 εκ., αυξημένες κοινωνικές παροχές ατόμων με αναπηρίες στη βάση σχεδίων του Υφυπουργείου πρόνοιας άλλα 1,4 εκ. ευρώ.
Το συνολικό ποσό του 2ου συμπληρωματικού προϋπολογισμού είναι 345,1 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ.
Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι δεν αλλάζουν οι προβλέψεις για το δημοσιονομικό χρέος ή οποιοιδήποτε άλλοι μακροοικονομικοί δείκτες «γιατί είχαμε προβλέψει ότι, λόγω της έκτακτης κατάστασης, θα προνοούνταν αυτά τα λεφτά μέσω συμπληρωματικών προϋπολογισμών».
Απαντώντας σε ερώτηση για την επιχορήγηση πετρελαίου θέρμανσης είπε ότι επιδοτείται, όπως και το πετρέλαιο κίνησης και η βενζίνη. Αυτά, είπε, έχουν επιδότηση μέσω του μειωμένου φόρου κατανάλωσης και είμαστε από τις λίγες χώρες που έχουμε μειώσει τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι 6,4 σεντ το λίτρο και για πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη κάπου 8,5 σεντ το λίτρο.
«Αυτή η επιδότηση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί ως τέλος του χρόνου. Από εκεί και πέρα η βοήθεια και τα 390 εκ. ευρώ που έχουμε δώσει, δεν περιορίζονται μόνο στην επιδότηση της τιμής της ενέργειας», είπε ο κ. Πετρίδης.
Υπενθύμισε τα μέτρα στήριξης της γεωργοκτηνοτροφίας, το επίδομα θέρμανσης στις ορεινές περιοχές, την επιδότηση φωτοβολταϊκών και άλλα.
«Άρα είναι ένα ολιστικό πλέγμα μέτρων που έχουν αλλάξει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Δεν είναι εύκολες, θα υπάρχουν συνέπειες, αλλά είναι όλο αυτό το πλέγμα από πολύ σημαντικούς πράσινους αναπτυξιακούς προϋπολογισμούς, είτε για φωτοβολταϊκά, είτε για ενεργειακή επάρκεια ή για οτιδήποτε άλλο», ανέφερε.
Ανέφερε ότι είμαστε από τις χώρες, που παρά το γεγονός ότι κάποιοι δεν το αναγνωρίζουν, έχουμε λάβει από τα πιο πολλά μέτρα αυτή τη στιγμή. Είπε ακόμη ότι εισάγουμε τα καύσιμά μας από την Ελλάδα, όπου τα καύσιμα είναι 30-40% ακριβότερα.
Ο Υπουργός είπε ότι σήμερα εγκρίθηκε από το Υπουργικό ο 2ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2022, υπενθυμίζοντας ότι ο 1ος ήταν της τάξης των 102 εκ. ευρώ και αφορούσε τα μέτρα λόγω του COVID, τη στήριξη σε κοινωνικές ομάδες και τη στήριξη στη γεωργία και στην υγεία.
Το μεγαλύτερο μέρος του, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, αφορά τη γενική συνεισφορά της κυβέρνησης στο ΓεΣΥ, που είναι αυξημένη κατά 150 εκ.
«Και είναι αυξημένη γιατί οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης έχουν διαψευστεί στο καλύτερο. Και εκεί που προβλεπόταν ότι θα ήταν στο 2,7%, ο ρυθμός για το πρώτο εξάμηνο έχει ξεπεράσει το 6% και αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται και η συνεισφορά του κράτους που γίνεται με βάση τα εισοδήματα και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι μια εύρωστη οικονομία με ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι πολύ σημαντική ούτως ώστε να έχουμε ένα βιώσιμο σύστημα υγείας», ανέφερε.
Πέραν αυτού, ανέφερε, ο προϋπολογισμός και πάλι λόγω της καλής επίδοσης της οικονομίας είναι αυξημένος κατά 93,5 εκ. ευρώ όσον αφορά την κυβερνητική εισφορά στο ΤΚΑ.