ΥΠΕΣ: Στις πρώτες χώρες της ΕΕ σε απόλυτο αριθμό επιστροφών/απελάσεων η Κύπρος

Στα μέτρα που δρομολογεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την απλοποίηση και την επιτάχυνση εξέτασης πολεοδομικών αιτήσεων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην ετοιμότητα της Δημοκρατίας για διαχείριση τυχόν ροών προσφύγων εξαιτίας της κρίσης στην Μέση Ανατολή και στα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου MED5.

Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης ανάπτυξης

Σε συνέχεια σημερινής ανακοίνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών για τα μέτρα που προωθούνται για απλοποίηση της διαδικασίας εξέτασης πολεοδομικών αιτήσεων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι η βασικότερη αλλαγή αφορά στην κατάργηση, με νομοθετική ρύθμιση, της υποχρέωσης για εξασφάλισης πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας για μικρές αναπτύξεις. Στόχος είναι να μειωθεί ο χρόνος εξέτασης με ανάληψη της ευθύνης της ορθότητας και πληρότητας των αιτήσεων από τους ειδικούς Αρχιτέκτονες/Πολιτικούς Μηχανικούς.

Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης ότι, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου μέτρου, διαφοροποιείται η διαδικασία διενέργειας των απαιτούμενων διαβουλεύσεων με υπηρεσίες, με ενσωμάτωση των απαιτήσεων ήδη από το στάδιο υποβολής της αίτησης και όχι κατά τη διάρκεια της εξέτασής της.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι σε συνεννόηση με το ΕΤΕΚ θα καταρτιστεί άμεσα πλάνο εκπαίδευσης τόσο των μελών του ΕΤΕΚ όσο και του προσωπικού που θα προσληφθεί το επόμενο διάστημα για να ενισχύσει τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ). «Αποφασίστηκε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο όπως προσληφθούν 105 Εργοδοτούμενοι Ορισμένου Χρόνου και θα προκηρυχθούν οι θέσεις την ερχόμενη βδομάδα. Στόχος είναι να προσληφθούν από 1η Ιανουαρίου 2024, να στελεχώσουν προς το παρόν τις υφιστάμενες Πολεοδομικές Αρχές και, στη συνέχεια, να στελεχώσουν τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης που θα δημιουργηθούν με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και να γίνεται η εξέταση των απαιτήσεων σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η πιο ουσιαστική αλλαγή που προωθείται, με νομοθετική ρύθμιση, είναι η κατάργηση της απαίτησης να υποβάλλονται πολεοδομικές και οικοδομικές αιτήσεις για μικρές αναπτύξεις, που αποτελούν και την πλειοψηφία των αναπτύξεων. «Στην ουσία, θα γίνεται ένας επιτόπιος έλεγχος και την ευθύνη θα αναλαμβάνει ο μελετητής. Άρα με την εξάλειψη της ανάγκης υποβολής πολεοδομικής και οικοδομικής αίτησης, ο καθένας θα προχωρά πλέον με τα δικά του χρονοδιαγράμματα», είπε ο κ. Ιωάννου.

Πρόσθεσε ότι προγραμματίζεται, επίσης, μια σειρά άλλων μέτρων, τα οποία έχουν χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τους επόμενους μήνες μέχρι την 1η Ιουλίου 2024 και τα οποία θα απλοποιήσουν τις υπόλοιπες διαδικασίες. Όπως σημείωσε, πολλές από τις καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι οι αιτήσεις που υποβάλλονται δεν είναι κατάλληλα συμπληρωμένες, έχουν λάθη πολλές φορές και πολλές φορές οι καθυστερήσεις οφείλονται και στο γεγονός ότι πρόκειται για σύνθετες αναπτύξεις, όπου απαιτείται η σύμφωνος γνώμη και η άποψη άλλων Τμημάτων, όπως το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Για αυτό και «για κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες θα απαιτείται ενσωμάτωση των απόψεων στις αιτήσεις πριν υποβληθούν. Πλέον θα γίνεται η απαραίτητη διαβούλευση από πριν και όταν υπάρχει η σύμφωνος γνώμη, να υποβάλλεται η αίτηση».

Διευκρίνισε πως αυτή η πρακτική θα απαιτείται για πιο μεγάλες αναπτύξεις και επανέλαβε πως για μικρές αναπτύξεις η κατάργηση των πολεοδομικών και οικοδομικών αιτήσεων θα ισχύσει σε περίπου 7 μήνες και αφού προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ θα υποβληθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και, ακολούθως, θα υποβληθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για συζήτηση και ψήφιση.

Ερωτηθείς τι περιλαμβάνεται στις μικρές αναπτύξεις, ο κ. Ιωάννου είπε πως αφορά οικίες ανεξαρτήτως μεγέθους και μικρές πολυκατοικίες 8-10 διαμερισμάτων. Στόχος, εξήγησε, είναι να εφαρμοστεί το μέτρο το συντομότερο δυνατό, ώστε να διεκπεραιωθούν και οι εκκρεμούσες αιτήσεις και να μειωθεί ο όγκος των αιτήσεων που καλούνται να εξετάσουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες. «Τα 22 μέτρα είναι μια σημαντική αναδιοργάνωση των Τμημάτων, όπως επίσης και οι 105 προσλήψεις, που έχουν προκύψει από capacity planning που έχει γίνει από το Υπουργείο και τους Δήμους και τις Κοινότητες. Βάσει του όγκου των αιτήσεων που υποβάλλονται, του υφιστάμενου προσωπικού και του χρόνου διεκπεραίωσης που χρειάζεται, έχουν προκύψει ανάγκες για 105 άτομα. Από την έλλειψη, αυτή τη στιγμή, των ατόμων αυτών, προκύπτουν οι καθυστερήσεις που υπάρχουν. Επομένως, η πρόσληψη των ατόμων, η κατάργηση της ανάγκης πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας -όταν και εφόσον ψηφιστεί- και τα άλλα 21 μέτρα που έχουν σχέση με εσωτερικές ρυθμίσεις, θα απαμβλύνουν πολύ το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων που υπάρχει αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι τα μέτρα που προωθούνται έχουν συμφωνηθεί με το ΕΤΕΚ, λέγοντας επίσης ότι την ευθύνη για την παρακολούθηση με επιτόπιους ελέγχους θα έχουν οι μελετητές του έργου, οι οποίοι, ως ειδικοί, θα καθοδηγούν τους πελάτες τους για τη δόμηση της υποδομής βάσει των προβλεπόμενων κανονισμών και νομοθεσιών. Σημείωσε ότι οι Αρχιτέκτονες/Πολιτικοί Μηχανικοί που είναι μέλη του ΕΤΕΚ, θα ελέγχονται από το ίδιο το ΕΤΕΚ με βάση τους δικούς τους κανονισμούς, σε περιπτώσεις παρεκκλίσεων.

Σε πλήρη εξέλιξη το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ»

Ακολούθως, κληθείς να πει για τον βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών της Δημοκρατίας για διαχείριση ενδεχόμενης άφιξης προσφύγων εξαιτίας της κρίσης στην Μέση Ανατολή, ο κ. Ιωάννου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη στον βαθμό που μπορεί να είναι. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και ανέφερε ότι αναμένονται αφίξεις και στην Μαρίνα Αγίας Νάπας. Οι Υπηρεσίες του Κράτους είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν αφίξεις προσφύγων με τον ίδιο τρόπο και ταχύτητα που το έπραξαν και στην περίπτωση της Ουκρανίας, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στις πρώτες χώρες της ΕΕ σε απόλυτο αριθμό επιστροφών/απελάσεων η Κύπρος

Σε σχέση με την πρόσφατη συμμετοχή του στη Σύνοδο MED5 στην Θεσσαλονίκη, όπου συζητήθηκε ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη της πρώτης γραμμής το ζήτημα του μεταναστευτικού, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι κατά τη συνάντηση με τους ομολόγους του της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Ιταλίας «επαναβεβαιώθηκε η συναντήληψη στον τρόπο αντιμετώπισης. Το ιδεατό σενάριο και για τις πέντε χώρες θα ήταν οι υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις, το οποίο στην παρούσα φάση είναι ανέφικτο. Χαιρετίσαμε τον νέο Κανονισμό διαχείρισης κρίσεων και το γεγονός ότι πλέον αναγνωρίζεται η εργαλειοποίηση. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς, διότι ξέρουμε την εργαλειοποίηση, της οποίας τυγχάνει το μεταναστευτικό από την Τουρκία όσον αφορά την Κύπρο».

Ο κ. Ιωάννου ανέδειξε το γεγονός ότι κατά τη Σύνοδο αναγνωρίστηκε ότι η Κύπρος είναι στις πρώτες χώρες σε επιστροφές στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η Κύπρος έχει το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα επιστροφών αυτή τη στιγμή. Όπως σημείωσε, τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε περίπου 750 αφίξεις σε αντίθεση με πέραν των περίπου 850 επιστροφών παράτυπων μεταναστών. Για ακόμα έναν μήνα το ισοζύγιο ήταν θετικό, δήλωσε ο κ. Υπουργός, εξηγώντας ότι στις υπόλοιπες χώρες οι απελάσεις που γίνονται είναι πολύ χαμηλές. Η Κύπρος «σε απόλυτο αριθμό είναι από τις πρώτες χώρες της ΕΕ και έχουμε δεχθεί συγχαρητήρια και από τον κ. Σχοινά και τους υπόλοιπους Υπουργούς της Συνόδου για το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα που υπήρχε και έχουμε ενισχύσει τους τελευταίους μήνες», υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Ιωάννου.