ΥΠΕΣ: Επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αυξάνονται τα κέντρα υποδοχής
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε, σήμερα, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού, με επίκεντρο το μεταναστευτικό.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για την πρόσκληση να συζητήσουμε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα και εκτιμώ βαθύτατα ότι το ΑΚΕΛ ήθελε να το συζητήσουμε επί της ουσίας και εις βάθος για να κατανοήσει και την πραγματική κατάσταση όπως τη βλέπουμε εμείς, το τι μέτρα λαμβάνουμε αλλά και για να μας δώσουν θετικές εισηγήσεις για το πώς προχωρούμε.
Πρέπει να πω ότι συμφωνούμε με το ΑΚΕΛ ότι χρειάζεται να βελτιώσουμε και τις δικές μας διαδικασίες και έχουμε λάβει σειρά μέτρων και σε εθνικό επίπεδο και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ασύλου, ούτως ώστε πρώτον να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου, δεύτερον να βελτιώσουμε τις συνθήκες των χώρων υποδοχής, τρίτον έχει αρχίσει ήδη η λειτουργία του ειδικού δικαστηρίου διεθνούς προστασίας ούτως ώστε οι προδήλως καταχρηστικές αιτήσεις να μπορούν να εκδικάζονται σε δικαστικό επίπεδο για να μπορούν να γίνονται αποτελεσματικά επιστροφές των μη δικαιούχων, γιατί είναι οι μη δικαιούχοι που επιβαρύνουν ιδιαίτερα το σύστημα εις βάρος των πραγματικών δικαιούχων που χρήζουν προστασίας. Επίσης, συζητήσαμε και το θέμα της εξωτερικής διάστασης της μετανάστευσης. Δεν μπορούν μικρές χώρες όπως η Κύπρος, να λάβουν όλο το προσφυγικό βάρος, ακόμα και των δικαιούχων.
Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην εξωτερική διάσταση, το τί γίνεται στη Συρία, χρειάζεται ένας πιο ενεργός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτως ώστε να διασφαλιστούν συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας στην ίδια τη χώρα η οποία έχει πρόσφυγες και να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές όσον αφορά τη Συρία, αν θέλει και η Ευρώπη να έχει ενεργό ρόλο και να είναι ένας διεθνής παίκτης στη διεθνή πολιτική και αυτή είναι και η θέση μας ως Κύπρος στα Συμβούλια τα οποία μετέχουμε.
Το μεταναστευτικό διέπεται από Ενωσιακό Δίκαιο, από Ευρωπαϊκό Δίκαιο, δεν μπορεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου να φορτώνει μόνο με υποχρεώσεις τις χώρες πρώτης γραμμής αλλά πρέπει επιτέλους να αναθεωρηθεί και να μπει και ένας μηχανισμός αυτόματης κατανομής των δικαιούχων προστασίας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως επίσης με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνουν περισσότερες συμφωνίες επανεισδοχής με τρίτες χώρες οι οποίες αρνούνται τους υπηκόους τους. Έχουμε κάνει μια πολύ θετική πιστεύω συζήτηση, συζητήσαμε εις βάθος αυτά τα θέματα και όπως είπε και ο ΓΓ θα δώσουμε και γραπτώς όλα τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες ροές γιατί πρέπει να πω ότι τα συστήματα μας δεν ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν τέτοιους αριθμούς. Να ευχαριστήσω ξανά για την πολύ καλή συζήτηση» κατέληξε ο Υπουργός.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι σε ότι αφορά το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου, έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ οι υποδομές.
«Η Κοφίνου έχει χωρητικότητα 400 ατόμων αλλά αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 330 γιατί φιλοξενούμε πιο ευάλωτες ομάδες και οικογένειες και έχουμε μειώσει τον αριθμό σε αντίθεση με άλλες χώρες που φιλοξενούν διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό. Σίγουρα δεν μπορούν να φιλοξενηθούν όλοι οι αιτητές ασύλου σε κέντρα υποδοχής. Οι αιτητές ασύλου αυτή τη στιγμή είναι 15.000. Σε άλλες 15.000 έχουμε δώσει καθεστώς προστασίας και προσπαθούμε όσο μπορούμε να τους εντάξουμε στην οικονομία και στην αγορά εργασίας. Με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δρομολογείται η δημιουργία ακόμα ενός ή δύο Κέντρων Υποδοχής, υπολογίζουμε χωρητικότητας 1000 ατόμων.
Γίνεται, επίσης, επέκταση και στο Πουρνάρα το οποίο φιλοξενεί για κάποιες μέρες αιτητές ασύλου που φτάνουν στη Δημοκρατία μέχρι να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες όπως επίσης διαχωρίζεται και ένα μέρος του Πουρνάρα για πιο ευάλωτες ομάδες. Όλα αυτά τροχιοδρομούνται, κάποια έχουν γίνει, αλλά υπάρχει ένα σχέδιο δράσης στο οποίο συμφωνούμε και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να γεμίσουμε την Κύπρο με 30-40 Κέντρα Υποδοχής και να την καταντήσουμε αποθήκες ψυχών. Ναι, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες μας έτσι ώστε να ενταχθούν ομαλότερα αλλά είναι ένα ευρύτερο θέμα και δεν αφορά μόνο υποδομές» κατέληξε.
Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε:
«Πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό και τους συνεργάτες του που είχαν την καλοσύνη να έρθουν και να μας ενημερώσουν για τα ζητήματα των προσφύγων. Είναι ένα θέμα το οποίο αποκτά τεράστιες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο καθότι έχουν αυξηθεί σε σημαντικό αριθμό οι ροές που φτάνουν στη χώρα μας. Η δική μας θέση, την οποία θα επαναλάβω για ακόμη μια φορά είναι ότι πρέπει η διεθνής κοινότητα να συνειδητοποιήσει ότι η πορεία που ακολουθεί οδηγεί σε μια αδιέξοδη κατεύθυνση, πρέπει να τερματιστούν οι πόλεμοι, πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανισότητας που υπάρχουν σε ολόκληρο τον πλανήτη, της φτώχειας, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να ζουν στις χώρες όπου γεννήθηκαν και να μεγαλώνουν εκεί. Την ίδια στιγμή, θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να χαράξει μια διαφορετική πολιτική σε ότι αφορά τα ζητήματα της φιλοξενίας των προσφύγων. Δεν γίνεται μια μικρή ομάδα χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλαμβάνει όλο το βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διαμορφώσει τέτοια πολιτική η οποία θα επιμερίζει τους πρόσφυγες στις χώρες, με βάση την οικονομική δυνατότητά τους, την έκταση την οποία διαθέτουν και κάποια άλλα κριτήρια.
Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, που φαντάζουν ακατόρθωτα στο προσεχές μέλλον, χρειάζεται κι εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία να διαμορφώσουμε τέτοιες πολιτικές και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες οι οποίες υπάρχουν για να εξασφαλίσουμε ότι από τη μία τα ανθρώπινα δικαιώματα θα διαφυλάσσονται και από την άλλη οι πρόσφυγες οι οποίοι φτάνουν στην Κύπρο θα έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Θεωρούμε ότι γίνονται βήματα από την πλευρά της κυβέρνησης, οι ανάγκες όμως έχουν αυξηθεί στο πολλαπλάσιο και θα πρέπει να καταβληθούν πολύ περισσότερες προσπάθειες. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στους χώρους φιλοξενίας οι οποίοι θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν ή να αυξηθούν έστω, αναφέρομαι στην διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων πολιτικού ασύλου που υπάρχουν και θα πρέπεινα επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης έτσι ώστε εκείνοι οι οποίοι δεν δικαιούνται, να φύγουν από την Κύπρο. 50% των αιτητών πολιτικού ασύλου φαίνεται πως ήρθαν στην Κύπρο από νόμιμη οδό για να εργαστούν και όταν και εφόσον έχασαν την εργασία τους αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο.
Αυτοί ζουν σε βάρος των υπολοίπων που είναι πραγματικοί αιτητές πολιτικού ασύλου, πραγματικοί πρόσφυγες και θεωρούμε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης αυτών των αιτήσεων. Ξέρω ότι έγιναν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση το τελευταίο διάστημα και συγχαίρουμε το Υπουργείο γι’ αυτό. Θεωρούμε ότι αυτά τα βήματα θα πρέπει να επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο έτσι ώστε η ανταπόκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ανάγκες οι οποίες προκύπτουν να είναι πιο αποτελεσματική.
Έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Υπουργό ότι θα μας αποστείλουν μια ολοκληρωμένη έκθεση για τον σχεδιασμό ο οποίος γίνεται από το Υπουργείο για όλα αυτά τα ζητήματα και όταν την έχουμε στα χέρια μας θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πλέον πιο συγκεκριμένα κάποιες σκέψεις και απόψεις δικές μας για το πώς θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα θέματα» κατέληξε ο κ. Κυπριανού.