Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:
«Το Υπουργείο Εξωτερικών, από την περασμένη Παρασκευή, έχει ενεργοποιήσει το Εθνικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, σε περίπτωση που θα χρειαζόταν να υπάρξουν εκκενώσεις από την περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δεχθεί οποιοδήποτε επίσημο αίτημα ως προς τούτο. Παρ’ όλα αυτά, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες, έτσι ώστε σε περίπτωση που θα χρειαζόταν να ήμασταν έτοιμοι. Κατά δεύτερον, χθες, μετά το κλείσιμο του εναέριου χώρου από την Ιορδανία και εν συνεχεία από τον Λίβανο, είχαμε τέσσερις πτήσεις οι οποίες έφτασαν στην Κύπρο, στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Συνολικός αριθμός 704 επιβάτες, οι οποίοι σήμερα αναχώρησαν με δύο πτήσεις προς τον Λίβανο, προς την Βηρυτό και μία από τις πτήσεις προς την Ιορδανία. Η επόμενη, η τέταρτη πτήση, αναμένεται να αναχωρήσει αργότερα. Επέβαιναν 101 πολίτες Ιορδανίας στις πτήσεις αυτές, στους οποίους παρασχέθηκαν όλες οι απαραίτητες διευκολύνσεις μέχρις ότου να μπορούν να αναχωρήσουν για τον προορισμό τους. Τρίτον, ήμασταν σε απευθείας επαφή με συναδέλφους, με ομολόγους αυτό το διάστημα, συζητώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις και πληροφορίες για την κατάσταση, μια κατάσταση η οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όπως αντιλαμβάνεστε.
Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη ότι οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη και επέκταση της κρίσης πρέπει να αποφευχθεί. Ζητούμε αυτοσυγκράτηση και, σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση πραγμάτων, αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ιδιαίτερα προβληματικό. Συνεπώς, είμαστε και παραμένουμε σε επαφή με συναδέλφους, συζητώντας αυτά τα οποία διαμορφώνονται. Το Υπουργείο Εξωτερικών και γενικά όλες οι Υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε ενεργή στάση προετοιμασίας με σκοπό να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οι καταστάσεις εξαρτώνται από εμάς. Ότι περνά από το χέρι μας. Τα μηνύματα, τα οποία πρέπει να σταλούν προς τις κατευθύνσεις που πρέπει να σταλούν, αυτά γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται το επόμενο διάστημα.»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πως αξιολογεί την πιθανότητα εμπλοκής της Κύπρου, ο κ. Κόμπος είπε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία, σε καμία των περιπτώσεων, δεν πρόκειται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση και ενέργεια, η οποία να έχει επιθετικό χαρακτήρα εναντίον του οποιουδήποτε. Επιπλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία γεωγραφικά είναι στο επίκεντρο αυτής της κατάστασης. Δεν έχουμε την οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι εμείς μπορεί να χαράξουμε τον πολιτικό δρόμο, για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Όμως, έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους δρώντες, για να μεταφέρουμε τα μηνύματα ανησυχίας, τα οποία έχουμε, την αυτοσυγκράτηση, την οποία ζητούμε, με σκοπό να υπάρχει μια κατάσταση πραγμάτων, όσον το δυνατόν πιο κοντά στην ομαλότητα. Στα περί βρετανικών βάσεων, εμείς, η δική μας η πλευρά, είχαμε και έχουμε συνεχή επικοινωνία με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι η επικοινωνία αυτή λαμβάνει χώρα όταν τα γεγονότα έχουν ήδη δρομολογηθεί. Όταν ξεκίνησε αυτή η επιχείρηση, τότε έγινε η ενημέρωση ως προς το τι γίνεται και υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις από πλευράς Βρετανών, οι οποίες παραπέμπουν στον χαρακτήρα των ενεργειών, στις οποίες προέβησαν. Δεν πρόκειται να σχολιάσω εκ μέρους των Βρετανών. Νομίζω είναι αυτόδηλες οι δηλώσεις και εξηγήσεις, οι οποίες δίδονται. Πρέπει όμως, να είναι σαφές και απόλυτα ξεκάθαρο ότι δεν τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτές ή παρόμοιας φύσης δραστηριότητες. Δεν μπορούν, όμως, σε καμία των περιπτώσεων, να ταυτίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και την πολιτική της. Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο επανειλημμένα τονίζουμε, διότι θεωρούμε ότι είναι άκρως άκρως σημαντικό.»
Ερωτηθείς κατά πόσο οι βρετανικές βάσεις μπορούν να γίνουν στόχος ο κ. Κόμπος απάντησε: «Νομίζω τώρα ζητάτε από εμένα να πιθανολογήσω. Και να είχα μια τέτοια πληροφόρηση, θα ήταν εντελώς εσφαλμένο εκ μέρους μου να το σχολιάσω δημοσίως. Δεν έχω τέτοιου είδους πληροφόρηση ή ενημέρωση και δεν θεωρώ ότι είναι ζητήματα για τα οποία πρέπει να προτρέχουμε, να προκαταλαμβάνουμε εξελίξεις ή πιθανότητες τις οποίες όλοι θα απευχόμαστε. Σε κάθε περίπτωση, εμείς αυτό το οποίο τονίζουμε είναι ότι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να οδηγεί σε αποκλιμάκωση. Αυτό το οποίο περιγράφετε οδηγεί σε μια κατάσταση απόλυτης ανάφλεξης και, ως εκ τούτου, είναι κάτι το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, παρά να επιχειρηματολογεί εναντίον του και [εναντίον σε] οτιδήποτε θα οδηγήσει σε μια τέτοια κλιμάκωση.»
Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή επέκταση της κατάστασης ο κ. Κόμπος είπε: «Η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας αυτή τη στιγμή είναι να μην υπάρξει συνέχεια σε όλο αυτό το οποίο ξεκίνησε, διότι η οποιαδήποτε συνέχεια, ακριβώς, οδηγεί σε μια κλιμάκωση που μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα εκτός ελέγχου. Δεν είναι δικές μας ανησυχίες μόνο, είναι ανησυχίες ευρύτερα της διεθνούς κοινότητας. Ως εκ τούτου, εμείς ζητούμε και στέλνουμε το μήνυμα της απόλυτης αυτοσυγκράτησης. Αυτό είναι το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας. Έχετε δει τις δηλώσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη θέση της οποίας φυσικά συνταυτιζόμαστε σε όλα τα επίπεδα, σε ό,τι αφορά όλα αυτά που έχουν συμβεί τις τελευταίες ώρες».