Πραγματοποιήθηκε σήμερα η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση με την ονομασία “NEMEΣΙΣ- 2016”. Η άσκηση έλαβε χώρα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και προσωπικού της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).
Στον χαιρετισμό του πριν από την έναρξη της άσκησης ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης ανέφερε ότι η ΝΕΜΕΣΙΣ αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αναδεικνύει τη νέα, εξωστρεφή διπλωματία ασφάλειας και άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μια πολιτική, συνέχισε ο κ. Φωκαΐδης, που στοχεύει στην αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου σε κόμβο περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων ασφάλειας, σημείωσε ο κ. Υπουργός απαιτεί κοινή δράση. Κι αυτό, στην πράξη, προϋποθέτει συνεργασία στην εκπαίδευση, στη σχεδίαση και στην ανάπτυξη δυνατοτήτων, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στον κοινό μας στόχο.
Αυτός, τόνισε, είναι ο ρόλος της άσκησης ΝΕΜΕΣΙΣ, που εύστοχα πήρε το όνομα μιας θεάς της αρχαιότητας, που σχετιζόταν σύμφωνα με τη μυθολογία, με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ισορροπίας. Σήμερα, υπέδειξε, η αντιμετώπιση της αδικίας και οποιασδήποτε απειλής που προκαλεί τις ανοιχτές και δημοκρατικές μας κοινωνίες, είναι η αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, με βάση τις κοινές μας αξίες και αρχές, για την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Ακολούθως, ο κ. Υπουργός είπε ότι η επιτυχία της ΝΕΜΕΣΙΣ βασίζεται στην ειλικρινή και παραγωγική συνεργασία και στον συντονισμό μεταξύ όλων των συμμετεχόντων. Όχι μόνο μεταξύ των διαφόρων κρατών αλλά και μεταξύ των διαφόρων κρατικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα.
Αυτή, διευκρίνισε, αποτελεί άλλη μια κρίσιμη διάσταση που υπογραμμίζει η άσκηση. Την ανάγκη για πολιτικό–στρατιωτική συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι νέες προκλήσεις ασφαλείας.
Λαμβάνοντας υπόψη, συνέχισε, ότι η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια γίνονται όλο και πιο αλληλένδετες και ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι πολύπλοκος, η ανταπόκρισή μας πρέπει να είναι σφαιρική, πιο ολιστική και πιο ικανή να αντιμετωπίσει τις διάφορες διαστάσεις στην αντιμετώπιση κρίσεων που αφορούν για παράδειγμα αντιτρομοκρατικές ενέργειες σε πλατφόρμες πετρελαίου, αλλά και περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης και αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης. Όλες αυτές οι διαστάσεις, κατέληξε ο κ. Υπουργός, έχουν ενσωματωθεί με επιτυχία στο πρόγραμμα της ΝΕΜΕΣΙΣ.
Τον πλήρη συντονισμό της άσκησης είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συμμετεχόντων χωρών.
Το σενάριο της Άσκησης περιελάμβανε επιχειρήσεις νηοψίας από το Πολεμικό Ναυτικό και από ομάδες ΟΥΚ, αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων από την ΜΜΑΔ της Αστυνομίας, επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης μετά από ναυτικό ατύχημα από αεροναυτικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και των φίλιων κρατών, και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και Αλιείας με τη συμμετοχή του ειδικού πλοίου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, καθώς και εναέριους αεροψεκασμούς.
Στην άσκηση έλαβαν μέρος συνολικά πέντε πολεμικά πλοία, το δεξαμενόπλοιο «ALEXANDRIA» της εταιρείας PETRONAV που χρηματοδοτείται από την ΕMSA με διαχειριστή το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, ένα πλοίο υποστήριξης της εταιρείας EDT, δύο πλοία καταπολέμησης ρύπανσης του Τμήματος Αλιείας, δύο σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, τέσσερα ελικόπτερα (δύο από τη ΜΑΕΠ και δύο από τη 460 ΜΕΔ/ΓΕΕΦ) και δύο αεροσκάφη (ένα ελληνικό C-130 και ένα του Τμήματος Δασών).
Από πλευράς ειδικών ομάδων, συμμετείχαν η Αερομεταφερόμενη Ομάδα Αλεξιπτωτιστών της 31ης ΜΕΕΔ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφέων του ΓΕΕΦ και ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της ΜΜΑΔ, νοσηλευτές του Υπουργείου Υγείας και το σκάφος διάσωσης «ΝΗΡΕΥΣ» της Πολιτικής Άμυνας με νοσηλευτές και διασώστες.
Σημειώνεται ότι η φετινή άσκηση «NEMEΣIΣ-2016», διεξήχθη παράλληλα με το δεύτερο συνέδριο της Ειδικής Επιτροπής EUROSAR Task Force του ICAO το οποίο πραγματοποιείται στο ΚΣΕΔ από 11 έως 14 Οκτωβρίου 2016, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 15 χώρες και από τέσσερις διεθνής οργανισμούς.