Υπ. Εργασίας: Το ΕΕΕ είναι μία μεταρρύθμιση που βοηθά τους πολίτες

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι μια μεταρρύθμιση που βοηθά τους πολίτες της Κύπρου. Πρόσθεσε πως μέχρι τώρα πέντε χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία δεν έπαιρναν τίποτα από κανέναν, έχουν προστεθεί στις 22 χιλιάδες νοικοκυριά, που ήταν λήπτες δημοσίου βοηθήματος.

Η κ. Αιμιλανίδου είπε ότι “με τη βοήθεια όλων μπορούμε να βοηθήσουμε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού”, προσθέτοντας ότι όλες οι εισηγήσεις που φτάνουν στο Υπουργείο της είναι προς τη θετική κατεύθυνση και θα προσπαθήσει να υιοθετηθούν αρκετές, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες.

Κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε σχέση με τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν  με το ΕΕΕ, η Υπουργός Εργασίας εξήγησε πως οι αιτητές, που ανέμεναν για πολύ καιρό να πάρουν το ΕΕΕ, είναι γιατί δεν είχαν υποβάλει στις αιτήσεις τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά, που έπρεπε να υποβληθούν.

Πρόσθεσε ότι τώρα που τα έχουν υποβάλει οι περισσότεροι έχουν εγκριθεί ή έχουν απορριφθεί ανάλογα με τα δεδομένα.

Όσον αφορά το νόμο και την ακίνητη περιουσία πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ, πλην της οικίας, του κάθε αιτητή, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως ο νόμος είναι πολύ αυστηρός και ότι μόλις ολοκληρωθεί πλήρως το σύστημα θα επανεξεταστεί το θέμα, ανάλογα με τα δεδομένα και ανάλογα με το σύνολο των προϋπολογισμών που έχουν στη διάθεση τους.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε πως θα συνεχίσουν να καταθέτουν προτάσεις, ιδέες και εισηγήσεις, με αποκλειστικό στόχο το ΕΕΕ να βελτιωθεί στο βαθμό, που να είναι όλοι ικανοποιημένοι.

Όντως, σημείωσε, “αυτό απασχολεί μια συγκεκριμένη ομάδα και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στο σύστημα, γιατί η πώληση της ακίνητης περιουσία κάποιου δεν είναι η λύση. Χαίρομαι που θα επανεξεταστεί το ζήτημα από το Υπουργείο”.

Σε σχέση με την πρόταση νόμου, με την οποία αφαιρείται από τον Υπουργό Εργασίας η εξουσία να ρυθμίζει το τουριστικό ωράριο των καταστημάτων και να καθορίζει τις τουριστικές περιοχές με διάταγμα, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως “το διάταγμα ήταν μια εξουσία με βάση το νόμο” και ότι “τα προηγούμενα χρόνια αυτό το θέμα ρυθμιζόταν με τα διατάγματα”.

“Άρα εκείνο το οποίο έγινε είναι η αντικατάσταση του διατάγματος με κανονισμούς. Αυτό δεν έχει επιλύσει το όλο θέμα, αλλά το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει κανονισμούς, που θα ρυθμίζουν το όλο θέμα, θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ώστε να συζητηθούν να τροποποιηθούν και ανάλογα να ψηφιστούν”, εξήγησε.

Όπως πρόσθεσε “μέχρι τις 30 Απριλίου θα ισχύει το διάταγμα, μετά τις 30 Απριλίου αν εγκριθούν οι κανονισμοί, οι οποίοι θα κατατεθούν από την κυβέρνηση, τότε το όλο θέμα θα ρυθμίζεται με κανονισμούς”.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι μια ευκαιρία να ανοίξει ξανά το ζήτημα που αφορά  το χαρακτήρα του κάθε καταστήματος και των προϊόντων, που το κάθε κατάστημα έχει την εξουσιοδότηση να πωλεί.

“Θα πρέπει να υπάρξει μια ευρύτερη ρύθμιση από τη μια για να αφήνει τις επιλογές στον πολίτη να επιλέγει την καλύτερη ποιότητα, με τις καλύτερες τιμές και από την άλλη στο δυνατότερο βαθμό να βοηθήσει στη βιωσιμότητα των καταστημάτων, που σήμερα ωστόσο το ένα περιπλέκεται στις εργασίες του άλλου, παρά τη διαφορετική φύση και το χαρακτήρα του κάθε καταστήματος. Ίσως είναι ευκαιρία να ρυθμιστούν νομοθετικά για να τελειώνει μια και έξω αυτή η ιστορία”, ανέφερε.