Υεμένη: 141 νεκροί σε ένα 24ωρο

Αδύναμος να προωθήσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη είναι ο Ερυθρός Σταυρός, στη χώρα όπου το τελευταίο 24ωρο έπεσαν νεκρά 141 άτομα εξαιτίας των μαχών μεταξύ σιιτών ανταρτών και υποστηρικτών του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, που υποστηρίζoνται από τη Σαουδική Αραβία.

Χθες, 12η ημέρα της επιχείρησης του υπό το Ριάντ στρατιωτικού συνασπισμού, οι μάχες επικεντρώθηκαν στο νότο, όπου τουλάχιστον 141 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ τους 53 στο Άντεν, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα στη χώρα όπου τα νοσοκομεία, ελλείψει φαρμάκων, δεν μπορούν πλέον να περιθάλπουν τους εκατοντάδες τραυματίες.

Ωστόσο καμιά βοήθεια δεν φθάνει από το εξωτερικό και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανέφερε «επιμελητειακά προβλήματα» στην αποστολή της βοήθειάς της.

Η ΔΕΕΣ απομάκρυνε χθες από το αεροδρόμιο της Σαναά 11 μέλη του προσωπικού της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, Αχμεντ Ασίρι, προσθέτοντας ότι προγραμματίζεται και άλλη επιχείρηση μεταφοράς προσωπικού.

Περίπου 48 τόνοι φαρμάκων και χειρουργικών εργαλείων περιμένουν το πράσινο φως για να σταλούν στην Υεμένη αεροπορικώς ή ατμοπλοϊκώς, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ που είναι επίσης έτοιμη να στείλει σκηνές, γεννήτριες και εξοπλισμό για την επισκευή των δικτύων υδροδότησης που έχουν υποστεί ζημιές.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στο Άντεν, τη μεγάλα πόλη-λιμάνι, της οποίας ο πληθυσμός σε ορισμένες συνοικίες δεν έχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Στις συγκρούσεις που μαίνονταν από την Κυριακή σκοτώθηκαν 17 πολίτες και 10 στρατιώτες των λαϊκών επιτροπών, οι οποίες υποστηρίζουν τον πρόεδρο Χάντι που έχει καταφύγει στο Ριάντ, καθώς και 26 ανταρτών, υποστηριζόμενων από το Ιράν.

Η Ιορδανία, μέλος του συνασπισμού, ανακοίνωσε χθες ότι απομάκρυνε μέσω Σαουδικής Αραβίας 130 πολίτες της, ενώ η Γαλλία μετέφερε δια θαλάσσης, μέσω του λιμανιού του Μπάλχαφ, στην ανατολική χώρα, 63 ανθρώπους, εκ των οποίων 23 Γάλλοι, στο Τζιμπουτί.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν πολίτες τους, οι οποίοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη Υεμένη δια θαλάσσης, με πλοία άλλων χωρών.

Στο λιμάνι της Χοντέιντα, στα δυτικά, φρεγάτες του ινδικού και του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού μετέφεραν αντίστοιχα 450 και 100 ανθρώπους.

Τρία ινδικά αεροπλάνα και ένα τέταρτο ρωσικό προσγειώθηκαν χθες στη Σαναά σε μια επιχείρησης μεταφοράς πολιτών.

Στο Πακιστάν, η συμμετοχή ή όχι στον υπό το Ριάντ συνασπισμό στην Υεμένη τελεί υπό συζήτηση, με τη Σαουδική Αραβία να ζητεί από τον σουνίτη σύμμαχό της αεροπλάνα, πολεμικά πλοία και χερσαίες δυνάμεις. Το Πακιστάν, με σχεδόν 20% σιίτες στον πληθυσμό του, είναι η δεύτερη χώρα του σιιτικού Ισλάμ, μετά το Ιράν.

Στο Ριάντ, το υπουργικό συμβούλιο υπό τον βασιλιά Σαλμάν επανέλαβε ότι η εκστρατεία της χώρας στην Υεμένη έχει στόχο να σώσει μια γειτονική χώρα και τη νόμιμη αρχή της.

Ωστόσο η Ρωσία δήλωσε απογοητευμένη από τη στρατιωτική επιχείρηση αυτή που διεξάγεται χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ και κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση να σταματήσουν τη βία και να διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις.