Υγεία: Ποιες βλάβες προκαλούν τα αναψυκτικά στον οργανισμό
Τα αναψυκτικά είναι πραγματικά δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι τα αναψυκτικά είναι θερμιδικές “βόμβες” με τη ζάχαρη να απειλεί κατά κύριο λόγο το βάρος μας και την υγεία των δοντιών μας.
Αλλά αυτοί δεν είναι οι μόνοι παράγοντες, που επηρεάζονται αρνητικά από την κατανάλωση αναψυκτικών.
Τα ποτά αυτά παρασκευάζονται μέσω διαφόρων χημικών διεργασιών. Δεν περιέχουν τίποτα φυσικό. Έχουν επεξεργασμένη ζάχαρη, τεχνητές γεύσεις και χρωστικές (οι ουσίες αυτές αντιστοιχούν στο 90% του περιεχομένου του μπουκαλιού), πέρα από καραμέλα, καφεΐνη, πρόσθετα και συντηρητικά που προέρχονται από πίσσα.
Η σύνθεση των αναψυκτικών τύπου κόλα, για παράδειγμα, περιλαμβάνει οξέα, κυρίως καρβονικό οξύ και ερυθορβικό οξύ. Οι ονομασίες είναι εξίσου τρομακτικές με τις ουσίες καθαυτές!
Βλάβες στην υγεία:
Τερηδόνα: Τα σάκχαρα από τα αναψυκτικά σχηματίζουν οξέα σακχάρου με τη βοήθεια των βακτηρίων στο στόμα, που προσβάλλουν το σμάλτο των δοντιών. Αυτή η αντίδραση, κάνει τα δόντια πορώδη και δημιουργεί μικροσκοπικές τρύπες σε αυτά, τα οποία εάν δεν ληφθεί η απαραίτητη μέριμνα προκαλούν κοιλότητες.
Επιταχύνουν τη γήρανση: Σύμφωνα με μια μελέτη, ένα αναψυκτικό την ημέρα μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της βιολογικής γήρανσης και σας κάνει να φαίνεστε έως και 4,6 χρόνια μεγαλύτεροι από ό,τι πραγματικά είστε. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι το μήκος των τελομερών (μέρος του DNA που σχετίζεται με την διάρκεια ζωής του ανθρώπου) είναι μικρότερο σε συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα αναψυκτικά, αποδεικνύοντας ότι επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.
Προκαλούν καρκίνο του προστάτη: Οι άνδρες που πίνουν ζαχαρούχα και ανθρακούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Επίσης ένα αναψυκτικό τη ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης πιο σοβαρών μορφών καρκίνου κατά 40%.
Ενισχύουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής: Ακόμα και τα διαιτικά αναψυκτικά σύμφωνα με μελέτες, μπορούν να ενισχύσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των καρδιακών προσβολών.
Περιέχουν υψηλή δόση ζάχαρης: Ένα μεγάλο ποτήρι αναψυκτικού περιέχει 44 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη ενώ ένα κλασικό κουτάκι 35 g ή 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, η οποία είναι ίση με τις θερμίδες ενός καπουτσίνο ή μισού κρουασάν.
Ζημιές νεφρά: Η κατανάλωση τουλάχιστον δύο αναψυκτικών κάθε μέρα προκαλεί μια κατάσταση που ονομάζεται πρωτεϊνουρία, κατά την οποία αυξάνεται η απέκκριση πρωτεΐνης στα ούρα, ένα σημάδι νεφρικής ανεπάρκειας.
Πότε τα αναψυκτικά απειλούν την υγεία των νεφρών σας
Η κατανάλωση αναψυκτικών όταν ασκείστε, αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου, προειδοποιούν οι ερευνητές.
Η απειλή σχετίζεται με την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη και καφεΐνη κατά τη διάρκεια της άσκησης σε ζεστό περιβάλλον, τονίζουν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Buffalo στη Νέα Υόρκη.
Στη μικρή μελέτη συμμετείχαν 12 υγιείς ενήλικες που έκαναν άσκηση σε εργαστηριακό περιβάλλον που αντιστοιχούσε σε μία ζεστή μέρα με θερμοκρασία 35 βαθμούς Κελσίου.
Κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίας, οι συμμετέχοντες έπιναν αναψυκτικό με καφεΐνη και πολλή φρουκτόζη, και κατά τη διάρκεια μιας άλλης έπιναν νερό. Μεταξύ των δύο συνεδριών μεσολάβησαν τουλάχιστον επτά ημέρες.
Οι συμμετέχοντες έκαναν 30 λεπτά διάδρομο και στη συνέχεια τρία πεντάλεπτα άλλων ασκήσεων, όπως βάρη. Μετά έκαναν διάλειμμα για 15 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων έπιναν περίπου 470ml νερού ή αναψυκτικού.
Μετά το διάλειμμα, επαναλάμβαναν τον κύκλο ασκήσεων τρεις φορές, φτάνοντας συνολικά τις τέσσερις ώρες προπόνησης. Πριν, αμέσως μετά και 24 ώρες μετά από κάθε προπόνηση, οι ερευνητές μέτρησαν τη θερμοκρασία σώματος των συμμετεχόντων, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, το βάρος και τους δείκτες νεφρικής βλάβης.
Μετά τη συνεδρία κατά την οποία οι συμμετέχοντες ήπιαν αναψυκτικό, είχαν υψηλότερα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα τους και χαμηλότερο ρυθμό σπειραματικής διήθησης, και οι δύο δείκτες τραυματισμού των νεφρών.
Αυτές οι προσωρινές αλλαγές δεν προκαλούνταν όταν οι συμμετέχοντες έπιναν νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι κατά τη διάρκεια και μετά την κατανάλωση του αναψυκτικού, οι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερα επίπεδα αγγειοπιεσίνης στο αίμα, μιας ορμόνης που αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ενώ ήταν και ελαφρώς αφυδατωμένοι.
Η κατανάλωση αναψυκτικών κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση σε ζεστό περιβάλλον δεν ενυδατώνει τον οργανισμό.