Υγεία: Ελπιδοφόρα φάρμακα από φύκια για τη νόσο Alzheimer
Ένα ελπιδοφόρο φάρμακο για ασθενείς με Alzheimer, το οποίο παράγεται από τα φύκια και βελτιώνει κατά 125% τη νόηση και κατά 85% τη λειτουργικότητα, βρίσκεται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών και αναμένεται να εγκριθεί σε ορίζοντα τριετίας.
Πρόκειται για το ALZ-801 (τραμιπροσάτη), το οποίο θα χορηγείται από στόματος υπό μορφή χαπιού και όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των μελετών -μεταξύ άλλων- ελαττώνει την ατροφία του ιπποκάμπου και τη φλεγμονή. Φαίνεται δε, ότι μπορεί να έχει ενδείξεις χορήγησης κυρίως σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ που είναι φορείς του προδιαθεσικού γονιδίου της Απολιποπρωτεΐνης Ε ε4 (ΑΡΟΕ e4) και πιθανόν σε παθήσεις των ματιών, όπως το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νευρολόγος- ψυχίατρος, καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer Μάγδα Τσολάκη, με αφορμή ανακοίνωσή της, με θέμα «Παραμένει το Αβ θεραπευτικός στόχος για τη νόσο Alzheimer; O ρόλος της τραμιπροσάτης», στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer & 4ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων PICAD & MeCoND.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε κλινικές δοκιμές τέσσερα φάρμακα, το Aducanumab, το Gantenerumab, το BAN2401 και το ALZ-801. Τα τρία πρώτα είναι μονοκλωνικά αντισώματα και είναι ενέσιμα (ενδοφλέβια ή υποδόρια) ενώ το τέταρτο -ήτοι το ALZ801 (τραμιπροσάτη)- χορηγείται από το στόμα με μορφή χαπιού. Ο στόχος και των τεσσάρων είναι τα αδιάλυτα ολιγομερή, τα οποία θεωρούνται ότι είναι τοξικά. Η προσπάθεια είναι να χρησιμοποιηθούν, ιδιαίτερα το ALZ -801, σε ασθενείς με θετικό γονίδιο ΑΡΟΕ ε4 (το οποίο είναι γενετικός παράγοντας κινδύνου για Alzheimer), για να μπορέσουμε να δούμε αν αυτά τα φάρμακα έχουν κάποιο αποτέλεσμα σε αυτή την ομοιογενή ομάδα των ανθρώπων. Οι πρώτες μελέτες είχαν καλά αποτελέσματα και τώρα τρέχουν οι μελέτες φάσης 3, οι οποίες περιμένουμε ότι θα έχουν, επίσης, καλά αποτελέσματα. Αλλά για να μπορέσουν να εγκριθούν θα πρέπει να τελειώσει η μελέτη φάσης 3», σημειώνει η κ. Τσολάκη, αναφερόμενη στα νέα φάρμακα για τη νόσο Alzheimer.
Επισημαίνει ακόμη ότι το πλέον υποσχόμενο απ’ αυτά τα φάρμακα είναι το ALZ-801 γιατί τελικά έδειξε ότι βελτιώνει τη νόηση κατά 125% και τη λειτουργικότητα κατά 81%, ενώ τα άλλα φάρμακα που βρίσκονται σε δοκιμές φάσης 3 βελτιώνουν τη νόηση το πολύ κατά 80-84% (ΒΑΝ2401) και τη λειτουργικότητα κατά 22-26%. Υπογραμμίζει δε πως είναι σημαντικό, ότι ενώ με τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει παρατηρηθεί οίδημα στον εγκέφαλο, με το ALZ-801 δεν παρατηρήθηκε παρόμοιο πρόβλημα.
«Το ALZ-801 είναι το πιο ελπιδοφόρο. Πιστεύω ότι όταν κυκλοφορήσει θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο θεραπευτικά αλλά και για προφύλαξη, γιατί μπορούμε να δούμε αν έχουμε το γονίδιο ΑΡΟΕ Ε4 στο χρωμόσωμα 19 στο DNA, και να ξέρουμε, αν έχουμε γενετική προδιάθεση. Αν έχουμε γενετική προδιάθεση, μπορούμε να το παίρνουμε. Αυτό το σκεύασμα παράγεται από τα φύκια, είναι ένα φυτικό προϊόν που έχει εγκριθεί στη Κίνα και έχει ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ζάλη, ναυτία και καμιά φορά εμετό, εάν ληφθεί σε μεγάλες δόσεις. Με τη χορήγηση του ALZ-801 φαίνεται ότι και ελαττώνεται ο ρυθμός της ατροφίας του ιππόκαμπου και νοητικά υπάρχει βελτίωση 125%.
Ελαττώνει τη φλεγμονή και πραγματικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ενδείξεις όπως στο σύνδρομο Down, στην οικογενειακή νόσο Alzheimer με μεταλλάξεις, και πιθανόν να χρησιμοποιηθεί στο γλαύκωμα και στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας», προσθέτει η κ. Τσολάκη.