Πολλοί ασθενείς διαμαρτύρονται ότι είναι κουρασμένοι, αλλά μερικές φορές κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν διαπιστώνεται πραγματική μυϊκή αδυναμία.
Η μυϊκή αδυναμία είναι η έλλειψη δύναμης στους μυς. Μπορεί να μην συσπώνται ή να μετακινούνται τόσο εύκολα όσο πριν.
Ορισμένες χρόνιες ιατρικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν την ταχύτερη φθορά των μυών ή να προκαλέσουν την αίσθηση κόπωσης. Σε άλλες περιπτώσεις, μια λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει αδυναμία μυών.
Εάν ένα άτομο έχει ξαφνική, σοβαρή εμφάνιση μυϊκής αδυναμίας, θα πρέπει να μιλήσει σε γιατρό.
Παραδείγματα συνθηκών που προκαλούν μυϊκή αδυναμία περιλαμβάνουν:
1. Νόσος του Addison
Αυτό συμβαίνει όταν τα επινεφρίδια ενός ατόμου δεν παράγουν αρκετές από τις ορμόνες κορτιζόλη και αλδοστερόνη.
Εκτός από την μυϊκή αδυναμία, άλλα κοινά συμπτώματα της νόσου του Addison περιλαμβάνουν:
• χρόνια κόπωση
• απώλεια βάρους
• απώλεια της όρεξης
• πόνος στο στομάχι
2. Αναιμία
Η αναιμία συμβαίνει όταν τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης ενός ατόμου είναι χαμηλά, συχνά λόγω ανεπάρκειας σιδήρου. Άλλα συμπτώματα της αναιμίας περιλαμβάνουν:
• ζάλη
• δυσκολία στην αναπνοή
• πονοκεφάλους
• κρύα χέρια και πόδια
• έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό
3. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Αυτή η διάγνωση αναφέρεται σε ανεξήγητη κόπωση ή κόπωση που ένας γιατρός δεν μπορεί να συσχετίσει με ιατρική κατάσταση. Ένα άλλο όνομα γι’ αυτή την κατάσταση είναι η μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα.
Τα άτομα με χρόνιο σύνδρομο κόπωσης αντιμετωπίζουν σοβαρή κόπωση και προβλήματα ύπνου. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, πόνο, ζάλη και προβλήματα συγκέντρωσης.
4. Διαταραχές ηλεκτρολυτών ή ανισορροπίες
Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν να διασφαλιστεί ότι οι μύες, τα νεύρα, η καρδιά και ο εγκέφαλος λειτουργούν σωστά. Η μεταβολή των επιπέδων ηλεκτρολυτών -όπως το ασβέστιο, το κάλιο, το νάτριο και το μαγνήσιο- μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία.
Παραδείγματα διαταραχών ηλεκτρολυτών περιλαμβάνουν υποκαλιαιμία ή υποκαλιαιμική περιοδική παράλυση.
Οι παράγοντες κινδύνου για μια ανισορροπία ηλεκτρολυτών περιλαμβάνουν:
• απώλεια υγρών μέσω εφίδρωσης, εμέτου ή διάρροιας
• χημειοθεραπεία
• κακή διατροφή
• λήψη αντιβιοτικών ή ανοσοκατασταλτικών
5. Διαβήτης
Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν χρησιμοποιεί σωστά την ινσουλίνη. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο νεύρο που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία.
Ο διαβήτης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια ποικιλία άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την μυϊκή αδυναμία, όπως:
• αδυναμία
• μειωμένη κινητικότητα
• κούραση
6. Ινομυαλγία
Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί μυϊκό πόνο και αδυναμία επιπρόσθετα σε άλλα συμπτώματα, όπως:
• συνεχής κόπωση
• προβλήματα μνήμης
• αλλαγές στη διάθεση
7. Υποθυρεοειδισμός
Ο υποθυρεοειδισμός ή ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία και κράμπες. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να χειροτερεύουν με την άσκηση και τη σωματική άσκηση.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
• αύξηση βάρους
• αίσθηση κρύου
• ξηρό δέρμα και τρίχα
• κούραση
• ακανόνιστες ή βαριές εμμηνορροϊκές περιόδους
• ένα αργό καρδιακό ρυθμό
• πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς
• κατάθλιψη ή διαταραχές διάθεσης
• προβλήματα γονιμότητας
Ένας γιατρός μπορεί συχνά να διαγνώσει αυτήν, καθώς και άλλες καταστάσεις θυρεοειδούς με εξέταση αίματος.
8. Ασθένειες των νεφρών
Τα προβλήματα με τη λειτουργία των νεφρών μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία μεταβολικών αποβλήτων, όπως η κρεατινίνη στους μυς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μυϊκές συσπάσεις και αδυναμία.
9. Διαταραχές ύπνου
Οι διαταραχές ύπνου, όπως η ναρκοληψία (ανεξέλεγκτη υπνηλία) και η αϋπνία, μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκή αδυναμία και κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα άτομο που πρέπει να μείνει στο κρεβάτι λόγω ιατρικής πάθησης μπορεί επίσης να παρουσιάσει μυϊκή αδυναμία. Αυτό προκύπτει από τη μη χρήση των μυών όσο πιο συχνά γίνεται.
10. Λοιμώξεις
Μερικές μολυσματικές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν μυϊκή αδυναμία. Περιλαμβάνουν:
Γρίπη: Ο ιός της γρίπης (γρίπης) μπορεί να προκαλέσει προσωρινή μυϊκή αδυναμία, καθώς και πυρετό, πονόλαιμο, βήχα και κόπωση.
Ασθένεια Lyme: Αυτή η φλεγμονώδης νόσος μπορεί να προκληθεί από τέσσερα είδη βακτηρίων που μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος τσιμπουριού. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι οξέα ή χρόνια και περιλαμβάνουν πυρετό, εξάνθημα, δυσκαμψία του αυχένα, μούδιασμα, μυϊκή αδυναμία και κόπωση.
Ο ιός Epstein-Barr: Ο ιός Epstein-Barr μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία, καθώς και ανεξήγητη κόπωση, δερματικό εξάνθημα, πονοκεφάλους και απώλεια όρεξης.
Σύφιλη: Αυτή η σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία, καθώς και πονοκεφάλους, κόπωση, πονόλαιμο και απώλεια βάρους.
Τοξοπλάσμωση: Η τοξοπλάσμωση είναι μια παρασιτική λοίμωξη που προκαλεί πονοκεφάλους, κόπωση, πυρετό χαμηλού βαθμού και επιληπτικές κρίσεις.
Μηνιγγίτιδα: Η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Εκτός από την μυϊκή αδυναμία, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, δυσκαμψία του αυχένα, ναυτία, έμετο και αυξημένη ευαισθησία στο φως.
HIV: Ο ιός HIV μπορεί να προκαλέσει προοδευτική μυϊκή αδυναμία σε ορισμένα άτομα, ειδικά σε εκείνους που δεν λαμβάνουν θεραπεία.
Πολιομυελίτιδα: Η μυοσίτιδα της πολιομυελίτιδας μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία και ευαισθησία. Επίσης, ένα άτομο που πάσχει από πολιομυελίτιδα μπορεί να εμφανίσει σύνδρομο μετά την πολιομυελίτιδα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα μυϊκή αδυναμία.
Λύσσα: Η λύσσα προκύπτει από την επαφή με το σάλιο ενός μολυσμένου ζώου. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, πονοκεφάλους, διέγερση, σύγχυση και επιληπτικές κρίσεις, καθώς και μυϊκή αδυναμία και σπασμούς.
11. Νευρολογικές συνθήκες
Ορισμένες καταστάσεις που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα μπορεί να προκαλέσουν μυϊκή αδυναμία. Αυτές οι συνθήκες είναι συχνά χρόνιες και επηρεάζουν τον τρόπο που τα νεύρα ενός ατόμου μεταδίδουν μηνύματα στους μύες τους.
Παραδείγματα νευρολογικών καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν μυϊκή αδυναμία περιλαμβάνουν:
Aυχενική σπονδύλωση: Οι σχετιζόμενες με την ηλικία αλλοιώσεις των σπονδύλων των δίσκων και των συνδέσμων στον αυχένα μπορούν να προκαλέσουν αυχενική σπονδύλωση. Το γεγονός αυτό ασκεί επιπλέον πίεση στα νεύρα, με αποτέλεσμα την μυϊκή αδυναμία.
Σύνδρομο Guillain-Barré: Αυτή η σπάνια νευρολογική διαταραχή μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή μυϊκή αδυναμία.
Αλλαντίαση: Αυτή η σπάνια κατάσταση συμβαίνει λόγω της έκθεσης σε τοξίνες που απελευθερώνονται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Προκαλεί επίσης προοδευτική μυϊκή αδυναμία.
Το μυασθενικό σύνδρομο Lambert-Eaton: Αυτή η αυτοάνοση διαταραχή εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου παρεμβαίνει στο πώς επικοινωνούν τα νεύρα και οι μύες, με αποτέλεσμα την μυϊκή αδυναμία.
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και βλάπτει τα νεύρα.
Mυασθένεια Gravis: Αυτή η αυτοάνοση διαταραχή ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στους μύες του ατόμου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την κίνηση, καθώς και την αναπνοή.
Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση: Γνωστή ως ALS, αυτό μπορεί να προκαλέσει προοδευτική μυϊκή αδυναμία.
Τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού: Οι τραυματισμοί στο νωτιαίο μυελό μπορεί να διακόψουν την επικοινωνία από τα νεύρα στους μύες. Τα αποτελέσματα μπορεί να εξαρτώνται από την ακριβή θέση του τραυματισμού.
Οι νευρολογικές καταστάσεις είναι συχνά προοδευτικές, πράγμα που σημαίνει ότι επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις περνούν επίσης από στάδια ύφεσης, όταν τα συμπτώματα μειώνονται ή και εξαφανίζονται, προτού να οδηγηθούν ξανά σε έξαρση.
12. Φάρμακα
Μερικοί άνθρωποι έχουν μυϊκή αδυναμία ως αποτέλεσμα των φαρμάκων που παίρνουν.
Όποιος αντιμετωπίζει μυϊκή αδυναμία ως παρενέργεια πρέπει να μιλήσει σε γιατρό πριν σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή.
Παραδείγματα φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν μυϊκή αδυναμία περιλαμβάνουν: Αμιωδαρόνη, αντιθυρεοειδικά φάρμακα, αντιρετροϊκά φάρμακα, φάρμακα χημειοθεραπείας, σιμετιδίνη, κορτικοστεροειδή, παράγωγα ινώδους οξέος, ιντερφερόνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, πενικιλίνη, στατίνες, σουλφοναμιδικά αντιβιοτικά.
Ορισμένα παράνομα ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν μυϊκή αδυναμία.
Σπάνια αίτια
Εάν η μυϊκή αδυναμία ενός ατόμου δεν οφείλεται σε κανένα από τα παραπάνω ζητήματα, ένας γιατρός μπορεί να εξετάσει σπάνια αίτια κατά τη διάγνωση.
Σπάνιες αιτίες μυϊκής αδυναμίας περιλαμβάνουν:
Δερματομυοσίτιδα: Αυτή είναι μια φλεγμονώδης μυϊκή διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει δύσκαμπτους και εξασθενημένους μύες.
Πολυμυοσίτιδα: Αυτό συνήθως προκαλεί αδυναμία στους μύες κοντά στον κορμό του σώματος, όπως το ισχίο, ο μηρός, ο λαιμός και οι μύες των ώμων.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πρόκειται για μια χρόνια, φλεγμονώδη αυτοάνοση διαταραχή που προσβάλλει την επένδυση των αρθρώσεων. Οι περιοχές που πλήττονται συχνά περιλαμβάνουν τα χέρια και τα πόδια.
Σαρκοείδωση: Αυτή η φλεγμονώδης κατάσταση συνήθως επηρεάζει τους πνεύμονες και τους λεμφαδένες, προκαλώντας ερεθισμένες μάζες ιστού.
Δευτεροπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός: Η κατάσταση αυτή συχνά επηρεάζει τα κάτω άκρα και προκαλεί πόνο στα οστά και στις αρθρώσεις.
Μυική δυστροφία του Becker: Αυτή η γενετική διαταραχή συνήθως επηρεάζει τους άνδρες και τα πιο νεαρά άτομα και οδηγεί σε γρήγορη, προοδευτική μυϊκή αδυναμία.
Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: Επίσης γνωστός ως λύκος, αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει διάφορες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αρθρώσεων, του εγκεφάλου, της καρδιάς και των πνευμόνων. Η μυϊκή αδυναμία είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα του λύκου.
Αυτές οι καταστάσεις δεν είναι απαραιτήτως σπάνιες στον πληθυσμό, αλλά η μυϊκή αδυναμία δεν περιλαμβάνεται πάντα στα κοινά συμπτώματά τους.
Πολλά ιατρικά θέματα μπορούν να προκαλέσουν μυϊκή αδυναμία, συμπεριλαμβανομένων νευρολογικών παθήσεων, λοιμώξεων και χρόνιων ασθενειών.
Για να διαγνώσει την υποκείμενη αιτία, ένας γιατρός θα συζητήσει τα συμπτώματα ενός ατόμου, το ιατρικό ιστορικό και τι κάνει τα συμπτώματα χειρότερα ή καλύτερα.
Εάν ένα άτομο αισθανθεί ξαφνική, σοβαρή μυϊκή αδυναμία, πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική φροντίδα.