Σε ένα «παράπλευρο σκάνδαλο», αυτό της συγχώνευσης της Μαρφίν Εγνατίας με την Λαϊκή Τράπεζα με έδρα την Κύπρο, το οποίο επιβάρυνε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα με 4 δις ευρώ, είχε καταλήξει από το 2010 η προανακριτική εξεταστική επιτροπή της ελληνικής Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Τσιρώνης.
«Η διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου μας οδήγησε σε ένα παράπλευρο σκάνδαλο του οποίου οι προεκτάσεις υπήρχαν και στην Κύπρο μέσω της Λαϊκής Τράπεζας», ανέφερε σε δηλώσεις του στη Βουλή, ανέφερε ο κ. Τσιρώνης ο οποίος παρέδωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών υπόμνημα για τη διερεύνηση του σκανδάλου για το Βατοπέδι.
Στις δικές του δηλώσεις μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι τα στοιχεία είναι πολύ σημαντικά, που δικαιολογούν τη διεύρυνση της έρευνας «γιατί είναι πραγματικά ένα μεγάλο σκάνδαλο που στήθηκε εις βάρος του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, το οποίο περιλαμβάνει χρήση μοναστηριών, εταιρειών εγγεγραμμένων στην Κύπρο με ύποπτες προεκτάσεις».
«Είναι τέσσερα τουλάχιστον τα δις, τα οποία, εκτιμούμε, ότι έχουν χαθεί μέσα από αυτή την πλεκτάνη», είπε, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Τσιρώνης μίλησε για καταιγιστικά στοιχεία που προέκυψαν από τη διερεύνηση του σκανδάλου. Κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών το υπόμνημα της προανακριτικής επιτροπής της ελληνικής Βουλής, ενώ αναμένεται να καταθέσει και στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία.
«Απ’ εκεί ξεκίνησε η έρευνα και ξετυλίχθηκε ένα κουβάρι από τη διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου που μας οδήγησε σε ένα παράπλευρο οικονομικό τραπεζικό σκάνδαλο, του οποίου οι προεκτάσεις υπήρχαν και στην Κύπρο μέσω της Λαϊκής Τράπεζας», είπε.
Χωρίς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, ο κ. Τσιρώνης είπε ότι «σημασία έχουν τα στοιχεία και τα στοιχεία είναι καταιγιστικά και σίγουρα όταν αυτά τα στοιχεία θα φτάσουν στη διάθεση της Ερευνητικής Επιτροπής, είμαι βέβαιος ότι θα αποφανθεί η κυπριακή Δικαιοσύνη και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει».
Ο κ. Τσιρώνης απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Σημείωσε όμως ότι «ασφαλώς υπάρχουν πρόσωπα, ασφαλώς υπάρχουν και φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονται σε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο».
«Θα τολμούσα να πω ότι θα ήταν περιορισμένο το πρόβλημα για την Κύπρο, εάν δεν ήταν και αυτό επιπλέον, θα ήταν δηλαδή σχεδόν το μισό πρόβλημα το οποίο διπλασιάστηκε εξαιτίας και αυτού του σκανδάλου, το οποίο παρέθεσα πριν από λίγο και το υπόμνημά μου στην Επιτροπή», είπε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσιρώνης είπε ότι τα δάνεια που δίνονταν, δίνονταν χωρίς εξασφαλίσεις.
Είπε ακόμη οι ενδείξεις «είχαν καταγραφεί από το 2010 και μάλιστα είχαμε ριψοκινδυνέψει και την πρόβλεψη τότε ότι θα τινάξει το τραπεζικό και το χρηματιστηριακό σύστημα της Κύπρου στον αέρα και τα συμφέροντα των επενδυτών και των καταθετών».
Σε ερώτηση αν ενημέρωσε τις κυπριακές Αρχές αφού κατείχε τα στοιχεία αυτά από το 2010, ο κ. Τσιρώνης είπε πως ο ίδιος ενημέρωσε «τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές με επίσημο τρόπο και φαντάζομαι ότι όλα αυτά τα πράγματα ήταν γνωστά».
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε ότι “δεν υπάρχει απολύτως καμιά αμφιβολία ότι σιγά – σιγά ξετυλίγεται το κουβάρι και αναδεικνύεται το τεράστιο σκάνδαλο, το οποίο οδήγησε στην οικονομική καταστροφή της Κύπρου”, προσθέτοντας πως “τα πράγματα δείχνουν προς συγκριμένες κατευθύνσεις”.
“Η κατάθεση του κ. Τσιρώνη δείχνει και αυτή προς την ίδια κατεύθυνση. Οι ένοχοι υπάρχουν, τεκμήρια επίσης υπάρχουν πάρα πολλά. Είμαι βέβαιος ότι η αλήθεια θα λάμψει και οι ένοχοι θα καταδικαστούν. Αυτό αναμένει από εμάς ο κυπριακός ελληνισμός”, πρόσθεσε.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου έστρεψε τα πυρά της στον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη, λέγοντας ότι «γνώριζε επ’ ακριβώς ποια ήταν η κατάσταση της Μαρφίν Εγνατίας όταν ενέκρινε τη μετατροπή της σε υποκατάστημα».
Αντιλαμβάνεστε υπήρξε στέρηση της δυνατότητας πρόσβασης στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών «με αποτέλεσμα να φορτωθεί η δική μας πλευρά, όπως είναι γνωστό, τα 4,5 δις», είπε.
Όπως πρόσθεσε “γίνονται συγκεκριμένες αναφορές στο πόρισμα του ελληνικού Κοινοβουλίου, για άτομα Κύπριους πολίτες και για τις εταιρείες τους, οι οποίες διαχειρίστηκαν εκατομμύρια σε σχέση με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου”.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή θεσμών θα αξιοποιηθούν κατάλληλα, για να λάμψει η αλήθεια, ενώ πρόσθεσε πως ο στόχος παραμένει όπως αποδοθούν οι ευθύνες σε εκείνους που αναλογούν.
Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ ο βουλευτής Φειδίας Σαρρίκας είπε: “Τα στοιχεία που έδωσε σήμερα ο κ. Τσιρώνης αναδεικνύουν το μέγεθος του σκανδάλου με τη Μαρφίν Λαϊκή στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είχε πόρισμα η Ερευνητική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων το 2010, με το οποίο προειδοποιούσε ότι η όλη διαχείριση της Μαρφίν Λαϊκής, της τότε ηγεσίας της, θα προκαλούσε τρομερά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της”.