Η Τρόικα σε δίωρη συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ συζήτησε τις μακροοικονομικές εξελίξεις σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από την έλλειψη ρευστότητας και τα υψηλά επιτόκια αλλά και τις θετικές επιδράσεις πάνω στην αγορά εργασίας και στο λιανικό εμπόριο από την απελευθέρωση των ωραρίων των καταστημάτων, συζήτησε η .
Ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου δήλωσε ότι μετέφεραν “τη μεγάλη δυσκολία που ζουν οι επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στα σοβαρά προβλήματα έλλειψης ρευστότητας και των υψηλών επιτοκίων”, καθώς και “τις αντοχές της οικονομίας να προσαρμόζεται στα δεδομένα”. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή τεχνοκρατών από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα.
“Έχουμε διαπιστώσει ότι συμμερίζονται την εκτίμηση της ΟΕΒ για αργή αλλά σταθερή βελτίωση των δεδομένων”, είπε ο κ. Αντωνίου, σημειώνοντας, όμως, ότι “είναι πολύ νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις σε σχέση με το πότε επιστρέφουμε σε συνθήκες ομαλότητας”.
Ωστόσο, ο κ. Αντωνίου εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία σε σχέση με την περίοδο που ακολουθεί.
Αναφέροντας ότι “είναι παρακινδυνευμένο να δοκιμάσει κάποιος να δώσει χρονικό ορίζοντα” σε σχέση με την ομαλοποίηση της κατάστασης, ο κ. Αντωνίου είπε ότι “πρέπει να κρατήσουμε τη σύμπνοια που υπάρχει από όλες τις παραγωγικές δυνάμεις και των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων” και ότι “και η πολιτεία παίρνει πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλουν στο να διατηρείται μια οικονομία στις αντοχές της και στις προοπτικές της”.
Ανέφερε επίσης ότι “ένα από τα καινούργια ζητήματα που έχουν εγείρει με μεγάλο ενδιαφέρον είναι η βελτίωση των δεδομένων με την απελευθέρωση των ωραρίων των καταστημάτων, κάτι στο οποίο”, όπως σημείωσε, “έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση”.
“Το αναλύσαμε και έχουν εντοπίσει και οι ίδιοι τις θετικές επιδράσεις πάνω στην αγορά εργασίας ιδιαίτερα στο λιανικό εμπόριο από την διεύρυνση της λειτουργίας των καταστημάτων”, πρόσθεσε.
Άλλα θέματα που συζήτησαν και τα οποία μπορούν να επιταχύνουν τη βελτίωση των δεδομένων, όπως είπε ο κ. Αντωνίου, ήταν η προσέλκυση των επενδύσεων κατά τρόπο που θα κάνει τη διαφορά, η αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο σύνολο του και η πρόσβαση σε δανεισμό που να ανταποκρίνεται στο μέσο επιτόκιο που πληρώνει ο ανταγωνισμός στην Ευρωζώνη.
Από την πλευρά του, ο Ανώτερος Διευθυντής του ΚΕΒΕ Λεωνίδας Πασχαλίδης είπε ότι η εκτίμηση του Επιμελητηρίου είναι “πως θα συνεχιστεί η ύφεση και δεν βλέπουμε ότι θα υπάρξει μικρή ανάκαμψη το 2015 όπως είναι οι προβλέψεις” τόσο της Τρόικας όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσεις πότε θα υπάρξει ανάκαμψη, πρόσθεσε.
Αναφέροντας ότι υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι “η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων για να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία”.
Είπε ακόμη ότι το ΚΕΒΕ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία “για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν καλύτερα τόσο οι επιχειρήσεις όσο και η οικονομία του τόπου”.
Επιπλέον, το ΚΕΒΕ έθεσε θέμα αλλαγών στο ωράριο λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας και στους κανονισμούς εξυπηρέτησης του ιδιωτικού τομέα ώστε να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η ιδιωτική οικονομία.