Μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης αντιμετωπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία καθώς σήμερα λειτουργεί με προσωπικό μειωμένο κατά 30% περίπου. Όπως δήλωσε η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη στο ΚΥΠΕ, η ίδια έχει αποστείλει σωρεία δραματικών επιστολών εδώ και μερικά χρόνια στους Υπουργούς Οικονομικών της προηγούμενης αλλά και της νυν Κυβέρνησης, στην Επιτροπή Ελέγχου και στην Επιτροπή Οικονομικών, επισημαίνοντας το πρόβλημα και ζητώντας λύση, αλλά μέχρι σήμερα το θέμα εκκρεμεί.
Όπως δήλωσε στο Πρακτορείο η κ. Γιωρκάτζη, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα μπορούσε να αναλάβει ακόμη μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα για την Κυπριακή Δημοκρατία όπως την παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου Συναντίληψης με την Τρόικα, ωστόσο η μειωμένη στελέχωση αποτελεί τροχοπέδη προς αυτή την κατεύθυνση.
Στις δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Γιωρκάτζη είπε πως από τις 119 θέσεις της Υπηρεσίας, σήμερα λειτουργεί με 88 λειτουργούς λόγω των αφυπηρετήσεων, πρόωρων και κανονικών. Μόλις τον τελευταίο μήνα υπήρξαν 5 πρόωρες αφυπηρετήσεις, τρεις εκ των οποίων ήταν κατά μια δεκαετία περίπου πρόωρα, και δύο κατά μερικούς μήνες.
«Έχουμε άτομα στην ηλικία των 55, 56, 57 χρόνων που αφυπηρετούν», είπε η κ. Γιωρκάτζη, σημειώνοντας πως πέντε αφυπηρετήσεις σε ένα μήνα σε σύνολο 105 λειτουργών είναι πολύ μεγάλος αριθμός. «Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις πρόωρες αφυπηρετήσεις γιατί φεύγουν ικανά στελέχη που έχουν μπροστά τους δέκα τουλάχιστον παραγωγικά χρόνια», συμπλήρωσε.
Η Γενική Ελέγκτρια απηύθυνε δραματικές επιστολές για επίλυση του προβλήματος, καθώς ανατίθενται συνεχώς νέες εργασίες στην Υπηρεσία, η οποία θα μπορούσε να αναλάβει και μεγαλύτερα έργα, όπως η παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου και η παρακολούθηση της ανέγερσης του τερματικού φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Γιατί να παρακολουθεί η Τρόικα την εφαρμογή του Μνημονίου και να μην είναι μια υπηρεσία του κράτους που θα το κάνει, ενημερώνοντας έγκαιρα την Κυβέρνηση για το πώς πάει η εφαρμογή αυτή, διερωτήθηκε η κ. Γιωρκάτζη.
Σε σχέση με τα θέματα φυσικού αερίου, είπε πως ο Υπουργός Εμπορίου απευθύνθηκε στην Υπηρεσία για να αναλάβει ρόλο παρατηρητή στη διαπραγματευτική ομάδα για την ανέγερση του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου και η ίδια απάντησε θετικά. «Θεωρώ ότι είναι καθήκον μας να κόψουμε το λαιμό μας, ανεξάρτητα από το λίγο προσωπικό που έχουμε, να συμμετάσχουμε, γιατί δεν γίνεται να ελέγχουμε πολύ μικρότερης σημασίας τομείς και να αφήνουμε τα μεγάλα και σημαντικά», είπε.
Ερωτηθείσα αν μπορεί η Ελεγκτική Υπηρεσία να ανταποκριθεί με το υπάρχον προσωπικό σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα, η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε πως στο θέμα του Μνημονίου δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα. Σημείωσε ότι υπάρχει μια τάση αμφισβήτησης της αντικειμενικότητας όταν αυτός που ελέγχει την εφαρμογή μιας συμφωνίας ή μιας σύμβασης, όπως το Μνημόνιο, είναι το συμβαλλόμενο μέρος και η Κυβέρνηση, και ως εκ τούτου η διενέργεια του Ελέγχου από την Ελεγκτική Υπηρεσία θα ήταν μια πολύ καλή εξέλιξη για την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς θα διασκέδαζε τις ανησυχίες της Τρόικας.
Η κ. Γιωρκάτζη, αναφερόμενη στον όγκο εργασίας της Υπηρεσίας, είπε ότι υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός Κοινοτικών Συμβουλίων που δεν έχουν ελεγχθεί για χρόνια. «Έχουμε 356 Κοινοτικά Συμβούλια και 39 Δήμους που έπρεπε να ελέγχονται κάθε χρόνο. Για τα 356 Κοινοτικά Συμβούλια έχουμε τρία άτομα και είναι αδύνατο να ελεγχθούν», είπε.
Σε κατεπείγουσα επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών στις 27 Ιουνίου 2012, η Γενική Ελέγκτρια εξέφρασε την έκπληξη και απογοήτευση για το γεγονός ότι στις 351 θέσεις που ζητούσε το Υπουργείο Οικονομικών να εξαιρεθούν από την αναστολή πλήρωσης τους, δεν συμπεριλαμβανόταν καμία θέση για την Ελεγκτική Υπηρεσία. Απευθυνόμενη στον Υπουργό, η κ. Γιωρκάτζη σημείωνε τα εξής: «Έχοντας πλήρη επίγνωση των εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν σήμερα καθώς και την επιτακτική ανάγκη για λήψη μέτρων περισυλλογής για τερματισμό του υπερβολικού ελλείμματος, επισημαίνω ότι απαιτείται επειγόντως ενίσχυση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».
Η κ. Γιωρκάτζης ανέφερε στη συνέχεια ότι η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής αναγνωρίζει το έργο αλλά και τις ανάγκες της Υπηρεσίας. Όπως ανέφερε, στο θέμα της στελέχωσης υπάρχει μια συζήτηση της Υπηρεσίας με την Επιτροπή Ελέγχου για χορήγηση ενός κονδυλίου για αγορά υπηρεσιών. Διευκρίνισε ότι ο έλεγχος που ενδεχομένως θα μπορεί να ζητηθεί μέσω της αγοράς υπηρεσιών δεν είναι ο διαχειριστικός έλεγχος που κάνει ένας λειτουργός της υπηρεσίας, αλλά ο οικονομικός έλεγχος μέσω ελεγκτών του ιδιωτικού τομέα.
Εν συνεχεία, σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου με ημερομηνία 10 Ιουλίου 2012, αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης, σημειώνοντας πως ανέμενε από τον τότε Υπουργό Οικονομικών ότι θα συμπεριλάμβανε και τις 10 θέσεις της Υπηρεσίας στην τελευταία του πρόταση προς τη Βουλή, τον Ιούνιο του 2012, για εξαίρεση από την αναστολή πλήρωσης 351 θέσεων, πράγμα που δεν έκανε (ο Υπουργός).
Η κ. Γιωρκάτζη δήλωσε ακόμη ότι έχει κάνει εισηγήσεις στον Υπουργό Οικονομικών για απόσπαση προσωπικού από άλλες υπηρεσίες που, η Ελεγκτική Υπηρεσία, γνωρίζει ότι «αντέχουν να δώσουν κόσμο».
Η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία συμμετείχε με δύο άτομα στην Επιτροπή Ελέγχου του Eurocontrol, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για έλεγχο του εναερίου χώρου, κάτι το οποίο εμπεριέχει σημαντικά πολιτικά οφέλη εξαιτίας της συμμετοχής της Τουρκίας και των θεμάτων εναέριου χώρου.
Ωστόσο, όπως ανέφερε, δυστυχώς τερματίστηκε η εκεί παρουσία μας λόγω έλλειψης προσωπικού. «Γράψαμε και στον Υπουργό Οικονομικών και στον Υπουργό Συγκοινωνιών ότι δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε και τερματίσαμε τη συμμετοχή μας. Είναι λυπηρές αυτές οι εξελίξεις αλλά δεν βγαίνει διαφορετικά», είπε.
Σε επιστολή της με ημερομηνία 4 Απριλίου 2013 προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Συγκοινωνιών, η κ. Γιωρκάτζη τους ενημέρωνε ότι η συμμετοχή των δύο λειτουργών στην Επιτροπή Ελέγχου του Eurocontrol θα τερματιστεί αν δεν εξευρεθούν αμέσως λύσεις ενίσχυσης της Υπηρεσίας.
Η κ. Γιωρκάτζη σημειώνει στην επιστολή πως «παρά τις συνεχείς εκκλήσεις προς την προηγούμενη Κυβέρνηση για μικρή έστω ενίσχυση της Υπηρεσίας και παρά το γεγονός ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ο έλεγχος καθίσταται ακόμη πιο επιτακτικός, η κατάσταση με τη στελέχωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφήνεται να επιδεινώνεται».
Καταλήγοντας, στις δηλώσεις της, η κ. Γιωρκάτζη υπογράμμισε πως 15 χρόνια που βρίσκεται στην Ελεγκτική Υπηρεσία ουδέποτε έχει παραπονεθεί για το προσωπικό, ωστόσο, σημείωσε, σήμερα τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα.