Τα αποτελέσματα της Έκθεσης της Διεθνούς Τράπεζας «Doing Business Report 2014», που παρουσίασε ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), επιβεβαιώνουν τις θέσεις και ανησυχίες του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων για τα προβλήματα γραφειοκρατίας που ταλανίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και δυσχεραίνουν την προσπάθεια της χώρας μας να προσελκύσει επενδύσεις που θα επιτρέψουν την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων.
Ενώ η Κύπρος, σύμφωνα με την Έκθεση, η οποία αξιολογεί τον βαθμό ευκολίας για την έναρξη εργασιών και λειτουργία μίας επιχείρησης σε κάθε χώρα, καταλαμβάνει στη γενική κατάταξη την 39η θέση (σε σύνολο 189 χωρών), στον τομέα της εγγραφής περιουσίας καταλαμβάνει την 103η και στον τομέα των οικοδομικών αδειών την 108η.
Σε σύγκριση με το 2013 η χώρα μας υποχώρησε σε δείκτες όπως η «εκτέλεση συμβολαίων» και η «εκκίνηση νέας επιχείρησης».
Επιπλέον, για την εξασφάλιση αδειών οικοδομής απαιτούνται εννέα διαδικασίες ενώ ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η εξασφάλιση της άδειας, υπολογίζεται στις 677 μέρες. Στο σύνολο των δέκα δεικτών της Έκθεσης, η Κύπρος βελτίωσε την κατάταξή της μόλις σε τρεις δείκτες, διατήρησε τη βαθμολογία της σε ένα, ενώ υποχώρησε σε έξι.
Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της Έκθεσης, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων καλεί την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προχωρήσουν στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα συντείνουν στη μείωση της γραφειοκρατίας, τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού κλίματος.
O εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτυξιακών Έργων, κ. Ανδρέας Δημητριάδης, δήλωσε πως «ανάπτυξη και γραφειοκρατία είναι δύο έννοιες ασύμβατες», τονίζοντας πως «εάν θέλουμε να προσελκύσουμε επενδυτές, θα πρέπει ως κράτος να δημιουργήσουμε το απαιτούμενο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον και να προσφέρουμε τα απαραίτητα κίνητρα».
«Ο ανταγωνισμός είναι έντονος», εξήγησε, συμπληρώνοντας πως «σε πολλές περιπτώσεις οι γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και οι επαχθείς όροι οδήγησαν ξένους επενδυτές να αναζητούν άλλους, πιο φιλικούς προς την επιχειρηματικότητα, προορισμούς».