Ευκαιρίες σε άνεργους νέους Έλληνες υπηκόους να εργαστούν για διάστημα ενός έτους ανοίγει πρόνοια της νέας αμερικανικής μεταναστευτικής νομοθεσίας, που αυτή τη στιγμή συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.
Βάσει τροπολογίας που κατέθεσε ο Γερουσιαστής Νέας Υόρκης Τσαρλς Σούμερ και υποστήριξε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Lindsey Graham, δίνεται η δυνατότητα να έλθουν για εργασία στις ΗΠΑ ειδικευμένοι επιστήμονες, αλλά και δάσκαλοι ξένων γλωσσών, από χώρες των οποίων λιγότεροι από 5.000 υπήκοοι μετανάστευσαν πέρυσι στις ΗΠΑ. Μεταξύ των χωρών που πληρούν τα κριτήρια συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση Τύπου της εταιρείας «Μανάτος και Μανάτος» της Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της άτυπης επιτροπής για Προσωρινή Απασχόληση Ελλήνων στην Αμερική, Θεόδωρος Σπυρόπουλος είπε ότι αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος (χρειάζεται υπερψήφιση από τη Γερουσία αλλά και τη Βουλή) θα επιτρέψει Ελληνοαμερικανούς να απασχολήσουν μεγάλο αριθμό Ελλήνων υπηκόων στην Αμερική για ένα χρόνο.
Ως μέρος της απασχόλησής τους θα χρειάζεται να προσφέρουν μερικώς τις υπηρεσίες τους στη διδασκαλία ελληνικής γλώσσας κι αυτό θα συμβάλει στο να διατηρηθεί ζωντανή η ελληνική γλώσσα και κουλτούρα.
Αρχική επιδίωξη ήταν να διασφαλιστεί η παραμονή των υποψηφίων στις ΗΠΑ για διάστημα περισσότερο από δύο έτη, ώστε να καλύπτονται τα πάγια έξοδα του νεοφερμένου (αεροπορικά εισιτήρια και έξοδα εγκατάστασης), ενώ η εισήγηση του κ. Σπυρόπουλου ήταν για περισσότερα από 3 έτη.
Για τη νομοθεσία, που θα νομιμοποιήσει εκατομμύρια λαθρομετανάστες, συνεργάστηκαν 8 μέλη της Γερουσίας, μεταξύ αυτών κι ο φιλέλληνας Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος εργάστηκε παρασκηνιακά για να περάσει η ευνοϊκή για τους Έλληνες και Κύπριους ρύθμιση.