Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας θα ανακοινώσει στις 6 Αυγούστου την ενδιάμεση απόφαση του στη δίκη εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των 5 πρώην ανώτατων στελεχών της για την αποδοχή ή όχι της μαρτυρίας του λειτουργού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Άλκη Πιερίδη.
Κατά τη σημερινή δικάσιμο, παρουσίασε τα επιχειρήματά της Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου, κατά τη σημερινή δικάσιμο παρουσίασε τα επιχειρήματα της και εισηγήθηκε ότι «θα πρέπει να προχωρήσει η δίκη», αφού σύμφωνα με την ίδια πρέπει το δικαστήριο να έχει όλα τα δεδομένα ενώπιον του, να καταλήξει σε πλαίσια γεγονότων, να σταθμίσει παράγοντες και μετά ν` αποφασίσει.
Ο λειτουργός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Άλκης Πιερίδης εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου στις 22 Ιουλίου και είχε θέσει πολυσέλιδη γραπτή κατάθεση που είχε δώσει στην Αστυνομία σχετικά με τη υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου. Στο μεταξύ στο Δικαστήριο είχε ήδη καταθέσει όγκο μαρτυρικού υλικού που έλαβε από τον κ. Πιερίδη στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης, το μέλος της ανακριτικής ομάδας της Αστυνομίας Χαρίλαος Χαριλάου.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης υπέβαλαν ένσταση για σχεδόν το σύνολο της κατάθεσης του κ. Πιερίδη εκτός από τις πρώτες παραγράφους, επιχειρηματολογώντας μεταξύ άλλων ότι η κατάθεση ενός μάρτυρα δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομική ανάλυση, απόψεις ή ερμηνείες, καθώς και ότι παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας, το δικαίωμα της μη αυτοενοχοποίησης και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.
Αντικρούοντας τα επιχειρήματα της υπεράσπισης σήμερα, η κ. Ευθυβούλου υπέβαλε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι σύμφωνα με τον νόμο που διέπει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η ενέργεια της να υποβάλει έκθεση στον Γενικό Εισαγγελέα για να διερευνήσει τη διάπραξη πιθανών ποινικών αδικημάτων έγινε καθηκόντως. Το να δώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις ανακριτικές αρχές τα στοιχεία που συνέλεξε ήταν όχι μόνο καθ` όλα νόμιμο, αλλά επιβαλλόμενο από το νόμο, είπε.
Σε ότι αφορά τις πληροφορίες που ζητούσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την Τράπεζα Κύπρου και τους κατηγορούμενους, τις διαχώρισε σε έγγραφα που προϋπήρχαν και άλλα που έχουν να κάνουν με τοποθετήσεις επί θεμάτων, σημειώνοντας ωστόσο ότι στα τεκμήρια περιλαμβάνονται πάμπολλα έγγραφα που δεν μπορεί τώρα το δικαστήριο να δει σε ποια κατηγορία ανήκει το κάθε ένα, γιατί «πρέπει να υπάρξει μαρτυρία». Ανέφερε επίσης ότι ο Άλκης Πιερίδης έχει κληθεί να καταθέσει ως εμπειρογνώμονας και ότι η ίδια σκοπεύει να του θέσει ερωτήματα όχι για να αποφασίσει το δικαστήριο επί της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά «για να αποφανθεί επί διάφορων ζητημάτων που έχουν προκύψει».
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δικαστών είπε ότι τα έγγραφα είναι αναγκαία για την παράθεση χρονολογικά γεγονότων, αλλά και πως είναι και σχετικά με το πώς λειτουργεί η αγορά. Σε ερώτηση της Προέδρου του Δικαστηρίου Λένας Δημητριάδου αν δεν μπορούν τα τεθούν με άλλο τρόπο αυτές οι γνώσεις, αναγνώρισε πως αν η ίδια είχε την επιλογή τότε η κατάθεση θα γινόταν με άλλο τρόπο. Έχω βρει έτοιμη την κατάθεση, είπε.
Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής εισηγήθηκε επίσης ότι οι κατηγορούμενοι θα μπορούσαν να είχαν ανταποκριθεί με διαφορετικό τρόπο στις επιστολές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τις οποίες ζητούσε στοιχεία, σημειώνοντας ότι η επιστολή τουλάχιστον προς την Τράπεζα Κύπρου αναφερόταν στα άρθρα του νόμου δυνάμει των οποίων ζητούνταν τα στοιχεία και απευθυνόταν ευθαρσώς, όπως είπε, προς τον επικεφαλής του Νομικού Τμήματος της τράπεζας ο οποίος θα μπορούσε να είχε ανταποκριθεί με άλλο τρόπο. Είχαν επιλογές, πρόσθεσε, επέλεξαν όμως να τοποθετηθούν με γραπτές παραστάσεις.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση και της χειραγώγησης της αγοράς.
Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, υπό κατηγορία βρίσκονται οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανίδης.