Η σκέψη από την «ε/κ διοίκηση» να υποδειχθούν οι κοινοί φυσικοί πόροι του νησιού ως εγγύηση σε ένα επενδυτικό ταμείο αλληλεγγύης ή άλλο μοντέλο δανειοδότησης που θα δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται και να αυταπατώνται ότι είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες της Κύπρου, μπορεί να προκαλέσει μια νέα κρίση στην περιοχή, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών.
Μιλάει για παράκαμψη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του «τ/κ λαού» στις φυσικές πηγές , «ένα επικίνδυνο σημάδι ότι μπορεί να προκληθεί μια νέα κρίση στην περιοχή», χωρίς τη βούληση της Άγκυρας και προσθέτει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίζει να προσφέρει στήριξη στην τ/κ πλευρά και να προφυλάξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα στη δική της υφαλοκρηπίδα.
Η Τουρκία και η τ/κ πλευρά επιθυμούν μια λύση που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις στο νησί, υποστηρίζει, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει στόχο την ευημερία, την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο και το νησί και να μπορούν να ξεπεραστούν στην Κύπρο πολιτικές διαφωνίες και οικονομικά προβλήματα, δημιουργώντας στο νησί συνθήκες ειρήνης, συμφωνίας και συνεργασίας,
Πρέπει οι δύο «συνιδρυθέντες λαοί» να αποφασίσουν από κοινού το τι μέλλον θέλουν και με τη συμμετοχή και των μητέρων πατρίδων να χτίσουν ένα νέο καθεστώς, προστίθεται. «Γι’ αυτό δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Η τ/κ πλευρά με την κατανόηση για μια κοινή ευημερία και ασφάλεια περιμένει την έναρξη άμεσα των διαπραγματεύσεων».
«Οι Τ/κ δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ μια μειονότητα σε ένα ε/κ κράτος στο νησί. Η Τουρκία δεν θα δώσει με κανένα τρόπο άδεια σε κάτι τέτοιο. Αλλά η Τουρκία θα σεβαστεί τις επιλογές των δύο λαών στο νησί. Αυτή η επιλογή μπορεί να είναι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου συνεταιρισμού και οι παράμετροι γι’ αυτό είναι ξεκάθαροι, αν οι Ε/κ τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται νότια του νησιού τους διαχειριστούν μονόπλευρα και δεν επιθυμούν την συνεργασία με τους Τ/κ, μπορεί να υπάρξει και μια διαπραγμάτευση για λύση προς την κατεύθυνση των δύο κρατών».
Ο μόνος δρόμος για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού πριν από τη λύση είναι προς την κατεύθυνση των προτάσεων της τ/κ πλευράς το 2011 και το 2012, υπό την επίβλεψη του ΓΓ του ΟΗΕ η επίτευξη μιας συμφωνίας και να ληφθεί η συγκατάθεση των Τ/κ με ξεκάθαρο τρόπο στο θέμα του διαμοιρασμού των φυσικών πόρων, γράφει η ανακοίνωση. Με αυτή την αντίληψη η Τουρκία και οι Τ/κ είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την Ελλάδα και τους Ε/κ, καταλήγει το τουρκικό υπουργείο.