Ενα πρωτοφανές σχέδιο χαλάρωσης των κανόνων εισαγωγής χρυσού ετοιμάζεται να υιοθετήσει η Τουρκία, καθώς η παραγωγή της είναι ελάχιστη και η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο διαρκώς αυξανόμενη.
Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, ετοιμάζει ένα νέο πλαίσιο κανόνων που θα επιτρέπει την εισαγωγή χρυσού από ιδιώτες που έρχονται στην Τουρκία, χωρίς τη διενέργεια ελέγχων σε ό,τι αφορά την προέλευσή του και τις προδιαγραφές του.
Η κυβέρνηση Ερντογάν συνεργάζεται με το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την εγγραφή του χρυσού που έρχεται ακόμη και χωρίς πιστοποίηση από τη διεθνή ένωση που ορίζει παγκοσμίως τα πρότυπα για το πολύτιμο μέταλλο (London Bullion Market Association – LBMA), από το εύρος της καθαρότητας και την προέλευση, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο εμπορεύονται οι μπάρες χρυσού. Σημειωτέον ότι η Τουρκία είναι μέλος της LBMA.
Οι ανάγκες της χώρας σε χρυσό είναι μεγάλες καθώς η ζήτηση εκτινάχθηκε μετά την περσινή συναλλαγματική κτίση. Παράλληλα, η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει τις δυνάμεις της, εγκαθιδρύοντας ένα χρηματοοικονομικό κέντρο για όλη την περιοχή της Εγγύς Ανατολής στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να γίνει ανταγωνιστική απέναντι σε άλλες αγορές, όπως είναι το Ντουμπάι, επικεντρώνοντας σε swaps χρυσού, ως χρηματοοικονομικό προϊόν.
Η σύνδεση της Τουρκίας με τον χρυσό έδειξε τη σκοτεινή πτυχή της όταν το 2016 ο έμπορος χρυσού Reza Zarrab συνελήφθη στις Ηνωμένες Πολιτείες με την κατηγορία της χρήσης συναλλαγών σε χρυσό προκειμένου να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν.
Η παραγωγή της Τουρκίας σε χρυσό παραμένει φτωχή, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. τόνους ετησίως, την ώρα που η ζήτηση ξεπερνά τους 160 τόνους χρυσού ανά έτος.