Του Σταύρου Χατζησάββα*
Αφορμή αυτού του άρθρου, είναι δημοσίευμα στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ ημερομηνίας 17/09 (το οποίο, επισυνάπτω) μεταξύ άλλων η ισπανική εταιρεία που ανέλαβε να κάνει την τουριστική μας πολιτική, (ως εάν να μην υπάρχουν επιστήμονες στην Κύπρο στον χώρο του τουρισμού και της φιλοξενίας) τους οποίους όλοι εμείς χρυσοπληρώνουμε αδρά, μας υποδεικνύουν:
”.. ο σημερινός επισκέπτης του Κουρίου μετά από μισή ώρα περιδιάβασης στο τοπίο, εξαντλεί τις προσλαμβάνουσες του. Στο Κούριο θα μπορούσε, προτείνεται στην μελέτη, να προωθηθούν πρωτοβουλίες όπως διοργάνωση φεστιβάλ, προώθηση αγοράς ντόπιων προϊόντων και λειτουργία ταβερνών με ντόπια κουζίνα ώστε να αυξηθεί η προσέλευση στον αρχαιολογικό χώρο και παράλληλα να εξασφαλιστεί ότι οι επισκέπτες θα πληρώνουν περισσότερα για την εμπλουτισμένη κυπριακή εμπειρία που θα απολαμβάνουν..”
Η ισπανική εταιρεία με αυτά που εισηγείται, έρχεται σε θεωρητική και πρακτική σύγκρουση με την UNESCO με την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έχει μια ουσιαστική συνεργασία, αφού ορισμένες από τις βασικότερες κοινές επιδιώξεις τους είναι η διασφάλιση της διατήρησης της ειρήνης, και της ασφάλειας ενισχύοντας την εκπαίδευση της επιστήμης και του πολιτισμού με την συνεργασία ανάμεσα στις χώρες και τους λαούς. Όσο αφορά τώρα τον πολιτιστικό τουρισμό η Unesco θεωρεί ότι μπορεί να βελτιώσει την αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών και τα μέτρα που λαμβάνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι να ελαττώσει τις απορρέουσες αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού στο φυσικό περιβάλλον αλλά και τις κοινωνικοπολιτιστικές αξίες. Σίγουρα η διατήρηση, η προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής για τα μνημεία, τους παραδοσιακούς οικισμούς, μουσεία εθνικά πάρκα.
Επίσης η ισπανική εταιρεία, αγνοεί παντελώς την ύπαρξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων αλλά και των μοναδικών φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Να ενημερώσουμε επίσης ότι η διάθεση των αρχαιολογικών χώρων (για σκοπούς συνεδριακού και τουρισμού κινήτρων) άρχισε από το 2004, σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη σύσκεψη μεταξύ του Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του Μόνιμου Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου και Λειτουργούς του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Τώρα όσο αφορά τον αρχαιολογικό χώρο στο Κούριο το Τμήμα Αρχαιοτήτων παρέχει το Αμφιθέατρο για σεμινάριο, συνέδριο και εκδήλωση.
Όσο αφορά το επιχείρημα ότι ”..θα πρέπει να δημιουργηθούν ταβέρνες με ντόπια κουζίνα ούτως ώστε να αυξηθεί η προσέλευση επισκεπτών στον Αρχαιολογικό Χώρο Κουρίου..”, διερωτώμαι αν η συγκεκριμένη εταιρεία προχώρησε σε έρευνα και διαπίστωσε ότι στην περιοχή υπάρχουν ελλείψεις στον επισιτιστικό κλάδο. Μια έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι στην περιοχή Επισκοπή, Κούριο και Κολόσσι (δεν συμπεριέλαβα μέσα την Ερήμη) σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν 15 εστιατόρια, 10 ταβέρνες και 4 σνακ μπαρ. Δηλαδή περίπου 30 επιχειρήσεις στον τομέα εστίασης δραστηριοποιούνται (δεν συμπεριέλαβα ξενοδοχεία που πιθανών λειτουργούν στην περιοχή ούτε κινητές καντίνες που επίσης παρέχουν φαγητό).
Έχοντας αυτά στο μυαλό αλλά και το νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση για τα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό, κινούνται προς λανθασμένη κατεύθυνση και πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην τουριστική μας βιομηχανία. Υπάρχουν και εδώ στην πατρίδα μας λαμπρά μυαλά, άρτια καταρτισμένα που κατέχουν το αντικείμενο της τουριστικής ειδίκευσης και ξέρουν καλύτερα τα δικά μας ιδιαίτερα δεδομένα ως τουριστικός προορισμός, από τους ξένους οίκους, που έχω κάθε δικαίωμα να πιστεύω ότι τα κίνητρα τους είναι αλλότρια.
*Ειδικός σε θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής