Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες ότι το λιμάνι της Λάρνακας δεν θα μετατραπεί σε ενεργειακό ή βιομηχανικό λιμάνι, καθώς εκπόνησε το στρατηγικό σχεδιασμό για τις χρήσεις των υφιστάμενων λιμανιών Λεμεσού, Λάρνακας και Βασιλικού).
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, η απόφαση κρίθηκε επιβεβλημένη υπό το φως των νέων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί λόγω της εξεύρεσης υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν διάφορες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, όπως το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, σε συνεργασία με την Αρχή Λιμένων και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, προωθήσει την απαλλοτρίωση του Μέρρα Ζακακίου με σκοπό την αύξηση των διαθέσιμων χώρων στο λιμάνι Λεμεσού, για σκοπούς ικανοποίησης των αναγκών που προκύπτουν αναφορικά με τις εταιρείες που προτίθενται να αναπτύξουν υποδομές στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Για το σκοπό αυτό αναμένεται να υποβληθεί εντός των επόμενων εβδομάδων πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο.
Με βάση τις πιο πάνω αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, το λιμάνι της Λάρνακας δεν θα μετατραπεί σε ενεργειακό ή βιομηχανικό λιμάνι. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου, με τη λήξη των αδειών παραχώρησης της χρήσης των χώρων λιμανιού Λάρνακας, με μέγιστη περίοδο χρήσης τους 26 μήνες, θα παραχωρήσει στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων, εναλλακτικούς χώρους στο Λιμάνι Λεμεσού.
Το Υπουργικό Συμβούλιο, εξουσιοδότησε τέλος τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, όπως το ενημερώσει σχετικά με τα πορίσματα της μελέτης που διεξάγει η Αρχή Λιμένων Κύπρου, αναφορικά με το θέμα της δημιουργίας νέου λιμανιού και τους τρόπους ικανοποίησης των αναγκών σε λιμενικές υποδομές για τις ανάγκες που δημιουργούνται στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων.