Η εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου με τίτλο «Το τραμ της Λευκωσίας» συμπίπτει με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκπόνηση λεπτομερούς τεχνοοικονομικής μελέτης για τη δημιουργία συστήματος τραμ στη Λευκωσία, την οποία είχαμε θέσει ενεργά στις προτεραιότητες μας από την ανάληψη των καθηκόντων της Δημαρχίας της Λευκωσίας.
Η ανάγκη άμεσης προώθησης της μελέτης αυτής, με στόχο την ωρίμανση και υλοποίηση του έργου με συγχρηματοδότηση από τα Ταμεία της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίοδο 2014-2020 υποστηρίχθηκε ομόφωνα και σθεναρά από κοινού με τους άλλους Δημάρχους του αστικού συγκροτήματος της Λευκωσίας.
Αν και δεν έγινε κατορθωτή η χρηματοδότηση της μελέτης από κρατικούς πόρους, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και η προοπτική χρηματοδότησης του έργου, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, ο Δήμος Λευκωσίας αποφάσισε να χρηματοδοτήσει στο σύνολο της τη μελέτη αυτή, την οποία συμφώνησε να προκηρύξει και να αναθέσει το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων.
Πιστεύουμε αταλάντευτα στο έργο αυτό, στη στρατηγική του σημασία και στα πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη που θα έχει για ολόκληρη την πόλη.
Πιστεύουμε στη δυνατότητα του να προσφέρει λύσεις σε συσσωρευμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το διαχρονικά ελλιπή και αντιφατικό σχεδιασμό της ανάπτυξης του αστικού συγκροτήματος της Λευκωσίας αλλά και την απουσία της σύνδεσης των δημόσιων αστικών μεταφορών με τους βασικούς αναπτυξιακούς στόχους της πόλης.
Προβλήματα που σταθερά υπέσκαψαν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της πόλης στο σύνολο της και οδήγησαν το αστικό κέντρο της πρωτεύουσας σε μαρασμό.
Έφθασε η ώρα οι αρμόδιοι σε όλα τα επίπεδα να θέσουμε σε εφαρμογή τις επί μακρόν διακηρύξεις για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και της αειφόρου ανάπτυξης, τερματίζοντας τη διάσταση μεταξύ διακηρύξεων, στόχων και έργων.
Προέχει η υλοποίηση τέτοιων έργων σε περιοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, του ανθρώπινου κεφαλαίου και της οικονομικής δραστηριότητας, όπως η πόλη της Λευκωσίας, το μεγαλύτερο αστικό συγκρότημα της Κύπρου.
Δεν υπάρχει δικαιολογία για συνέχιση της ατέρμονης κατασκευής δρόμων χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και χωρίς ιεραρχημένους στόχους προς την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης.
Κανένας περιμετρικός δρόμος που διαιρεί την πόλη και ταυτόχρονα δημιουργεί τάσεις για παραπέρα σπάταλη επέκταση της δεν μπορεί να προέχει της δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου, αξιόπιστου συστήματος δημόσιων μεταφορών που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών και δημιουργεί όρους βιώσιμης ανάπτυξης της πρωτεύουσας σε μακροχρόνια βάση.
Το τραμ της Λευκωσίας θα αποτελέσει συνεκτικό στοιχείο του μέχρι σήμερα κατακερματισμένου ιστού της πόλης. Είναι ένα έργο που μπορεί να αλλάξει ριζικά το αστικό τοπίο, να βελτιώσει δραστικά την ποιότητα ζωής και την προσβασιμότητα σε υπηρεσίες και αγαθά, να ενθαρρύνει την κινητικότητα και την ποικιλία κοινωνικής δραστηριότητας και να επιφέρει τεράστια εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων.
Ένα έργο που θα καταστεί η ραχοκοκαλιά για τον εκσυγχρονισμό και την ορθολογική ανάπτυξη των δημόσιων επιβατικών μεταφορών και του οδικού δικτύου με τρόπο που θα ενισχύσει συνολικά τη βιώσιμη κινητικότητα και τη λελογισμένη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου.
Το τραμ της Λευκωσίας θα καταστήσει την πόλη πιο βιώσιμη, πιο ελκυστική και πιο ανταγωνιστική και θα συμβάλει στην αναζωογόνηση του αστικού κέντρου της Λευκωσίας που αποτελεί, όπως και σε όλες τις επιτυχημένες πόλεις του κόσμου, ένα μοναδικό πόλο ανάπτυξης, απασχόλησης και προσέλκυσης δυναμικών επενδύσεων με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στη δραστηριότητα της ευρύτερης πόλης και περιφέρειας.
Ευχαριστώ τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου καθώς και τον Επικεφαλής της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του Υπουργείου για τη συνεργασία και την από κοινού προώθηση αυτού του οράματος που πιστεύουμε ότι θα καταστήσει όχι μόνο την ευρύτερη πόλη της Λευκωσίας αλλά και την Κύπρο ολόκληρη περήφανη.
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Δήμαρχος Λευκωσίας