Το νομοσχέδιο για τα Κόμματα δεν οδηγείται στην Ολομέλεια

Η πρόταση του ΔΗΣΥ, είπε, είναι να καταργηθεί το 22% της κρατικής χορηγίας το οποίο διαμοιραζόταν ισόποσα σε όλα τα κόμματα με αποτέλεσμα «να δημιουργεί κάποια προβλήματα στα μικρότερα κόμματα».

Η πρόταση του ΔΗΣΥ για παραχώρηση της κρατικής χορηγίας προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα βάσει της εκλογικής τους δύναμης ανέτρεψε τον προγραμματισμό που υπήρχε για να οδηγηθεί το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον Περι Πολιτικών Κομμάτων Νόμο στην μεθαυριανή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση του πριν κλείσει το Σώμα για τις θερινές διακοπές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής θεσμών Νίκος Νικολαίδης είπε ότι «συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή θεσμών η συζήτηση για το νομοσχέδιο και τις προτάσεις νόμου που αφορούν τον Περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο».

Ο κ. Νικολαίδης είπε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία της επιτροπής, ο ΔΗΣΥ εξέφρασε την τελική του θέση επί του ζητήματος καταθέτοντας τροπολογία που αφορά την διαφοροποίηση στον τρόπο παραχώρησης της κρατικής χορηγίας στα κόμματα.

Αυτή η εξέλιξη, είπε, « δημιουργεί την ανάγκη για περεταίρω συζήτηση και πολιτική διαβούλευση επί του θέματος κάτι που δεν μπορεί να γίνει μέχρι μεθαύριο που είναι η τελευταία συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής πριν τις θερινές διακοπές».

Ανέφερε ότι η Επιτροπή θεσμών θα συνεχίσει τη συζήτηση για το νομοσχέδιο «με στόχο να καταλήξει πριν την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο». Στόχος, είπε, « είναι η πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά δεδομένα των κομμάτων και η ενίσχυση της δημοκρατίας και του πολιτικού πλουραλισμού μέσα από τον κοινοβουλευτισμό».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Αντρέας Κυπριανού είπε ότι από την αρχή της συζήτησης στην επιτροπή Θεσμών του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου ο ΔΗΣΥ «είχε καταθέσει τη δική του εισήγηση για αναλογική κρατική χορηγία προς τα πολιτικά κόμματα».

«Όπως γνωρίζετε η υφιστάμενη νομοθεσία προνοεί ότι 22% της κρατικής χορηγίας να παραχωρείται ισόποσα στα κοινοβουλευτικά κόμματα και το υπόλοιπο 78% να κατανέμεται με βάση τα ποσοστά των κομμάτων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές».

Πρόσθεσε ότι «η πρόταση μας είναι το 100% της κρατικής χορηγίας να κατανέμεται με βάση τη δύναμη των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές».

Όπως είπε, «κάποιοι επέλεξαν να μην οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια λόγω αυτής της εισήγησης του ΔΗΣΥ».

«Αυτοί που είναι υπέρμαχοι της απλής αναλογικής θα πρέπει να δέχονται την απλή αναλογική σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορεί στην χρηματοδότηση να είναι ενάντια στην απλή αναλογική και στην εκλογή μελών της Βουλής να είναι υπέρ της απλής αναλογικής. Για παράδειγμα, ο ΔΗΣΥ εκλέγει 20 βουλευτές και οι Οικολόγοι 1 βουλευτή και το 22% της κρατικής χορηγίας κατανέμεται ισόποσα», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της επιτροπής Νεόφυτος Κωνσταντίνου είπε ότι «εμείς ως ΔΗΚΟ ήμασταν έτοιμοι σήμερα να τοποθετηθούμε επί του ζητήματος προκειμένου να οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη για ψήφιση. Μετά όμως την εισήγηση του ΔΗΣΥ η συζήτηση θα συνεχιστεί».

Στόχος όλων, ανέφερε, « είναι ο νέος νόμος να διέπεται από διαφάνεια έτσι ώστε τα κόμματα να αποτελούν ένα διαφανές και δημοκρατικό κομμάτι της κοινωνίας».

Η πρόταση του ΔΗΣΥ, είπε, είναι να καταργηθεί το 22% της κρατικής χορηγίας το οποίο διαμοιραζόταν ισόποσα σε όλα τα κόμματα με αποτέλεσμα «να δημιουργεί κάποια προβλήματα στα μικρότερα κόμματα».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «μόνο ως πράξη πολιτικής ανηθικότητας και βάρβαρης αντεκδίκησης μπορεί να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά του ΔΗΣΥ».

Όπως είπε, ο ΔΗΣΥ «θυμήθηκε μετά από 30 χρόνια εφαρμογής της απλής αναλογικής ότι θα πρέπει να κατανέμεται και η κρατική χορηγία προς τα κόμματα κατά αναλογικό τρόπο».

«Λυπούμαστε και για τη στάση του άλλου μεγάλου Κόμματος το οποίο φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις και είναι αυτή η στάση που οδήγησε στην αναβολή της συζήτησης του Περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου στην ολομέλεια για ψήφιση», είπε.

Ελπίζουμε, κατέληξε, « η καλοκαιρινή διακοπή να οδηγήσει τους αρχηγούς και την ηγεσία των δύο μεγάλων κομμάτων σε πιο σώφρονες λογικές σκέψεις γύρω απ’ αυτό το θέμα».