Η «μικρή» Κύπρος όρθωσε το ανάστημά της. Το κυπριακό «όχι» έχει ήδη περάσει στην ιστορία, ως μία γενναία απόφαση κατά της πρωτοφανούς προσπάθειας των «λιονταριών» της Ευρώπης να επιβάλλουν ένα σκληρό ,αδικαιολόγητο αλλά συνάμα και παράνομο μέτρο εν είδη «τιμωρίας».
Βερολίνο και Βρυξέλλες δυσκολεύονται να πιστέψουν αυτό που συνέβη. Η Κύπρος βρυχήθηκε πιο δυνατά, κάτι που δεν αναμενόταν στο eurogroup της περασμένης Παρασκευής, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσιζαν το κούρεμα των καταθέσεων, βάζοντας «βόμβα» στα θεμέλια του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Οι κομισάριοι των Βρυξελλών αδυνατούσαν να πιστέψουν το σαρωτικό αποτέλεσμα της κυπριακής βουλής όταν Έλληνες δημοσιογράφοι τους τηλεφώνησαν για να πάρουν αντίδραση μετά το ηχηρό όχι των Κυπρίων. Αίφνης “σύννεφα” άρχισαν να μαζεύονται και πάνω από τον ουρανό της Ουάσιγκτον που πλέον… ανησυχεί σφόδρα για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη.
Η επόμενη ημέρα θα είναι «γολγοθάς», τον οποίο όμως θα έχει επιλέξει η ηγεσία και ο λαός της Κύπρου, απορρίπτοντας το εκβιαστικό δίλημμα αποδοχής της απόφασης ή χρεοκοπίας.
Ο τραπεζικός τομέας θα «αιμορραγήσει», όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλο το νότο. Δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι από εδώ και εμπρός οι διαδικασίες δεν θα είναι οδυνηρές.
Η βαριά «ζαριά» της Κύπρου, προκαλεί τριγμούς και στην Αθήνα. Ήδη πυκνώνουν οι φωνές που απαιτούν σκληρή επαναδιαπραγμάτευση από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, φέρνοντας ως παράδειγμα το «όχι» της Κύπρου, παρά την αβεβαιότητα που γεννά.
Ο κύριος στόχος της επόμενης ημέρας, εκτός από ένα «δυνατό» plan b’ το οποίο δυστυχώς δεν υπήρχε, πρέπει να είναι η ενότητα στις άμεσες και έμμεσες πιέσεις που θα ασκηθούν σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Και βεβαίως η αντιπρόταση, με εθνική συναίνεση, σύνεση και ψυχραιμία ώστε να κερδηθεί το στοίχημα μίας περήφανης απόφασης.