Το έργο για τη φύτευση δέντρων, το οποίο έχει ονομαστεί «Μεγάλο πράσινο τείχος της Αφρικής», εκτείνεται σε περίπου 6.000 χιλιόμετρα εδάφους, στο νότιο άκρο της ερήμου Σαχάρας, μια περιοχή γνωστή ως Σαχέλ, η οποία και αποτελεί μία στεπική λωρίδα γης νότια της ερήμου.
Το έργο Great Green Wall ξεκίνησε από 11 χώρες το 2007 και ύστερα από μία και πλέον δεκαετία, έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία.
Μεταξύ άλλων διασχίζει εκτάσεις από την Ερυθραία, την Αιθιοπία και το Σουδάν ως και την ακτή του Ατλαντικού και κράτη όπως η Νιγηρία, ο Νίγηρας, η Σενεγάλη και η Μαυριτανία.
Ήδη έχουν φυτευθεί περισσότερα από 30 εκατομμύρια δέντρα και εννέα ακόμη χώρες έχουν αναλάβει να φυτέψουν σε ολόκληρο το πλάτος της ηπείρου, ανθεκτικά στην ξηρασία, δέντρα ακακίας, ενώ σε περίπτωση που ολοκληρωθεί το φαραωνικό έργο τα δέντρα που θα έχουν φυτευθεί μπορεί και να ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια.
Αν και το τείχος έχει φτιαχτεί κατά ποσοστό 15%, ωστόσο, η ύπαρξή του έχει επηρεάσει δραματικά τις συμμετέχουσες χώρες.
Πιο αναλυτικά, πάνω από 12 εκατομμύρια στρέμματα (5 εκατομμύρια εκτάρια) υποβαθμισμένων εκτάσεων έχουν αποκατασταθεί στη Νιγηρία λόγω της αντιστροφής του μικροκλίματος της περιοχής, ενώ σχεδόν 30 εκατομμύρια στρέμματα δένδρων ανθεκτικών στην ξηρασία έχουν φυτευτεί στη Σενεγάλη.
Αντίστοιχη έκταση 37 εκατομμυρίων στρεμμάτων γης έχει αποκατασταθεί στην Αιθιοπία, ενώ παρόμοιες είναι οι αλλαγές και σε όσα κράτη έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία του «Πράσινου Τείχους».
Το νέο περιβαλλοντικό τοπίο περιλαμβάνει επίσης, πολλά υπόγεια πηγάδια υδάτων, γεμισμένα με πόσιμο νερό, αγροτικές περιοχές που καλλιεργούν πρόσθετα είδη διατροφής και νέες θέσεις εργασίας και εισοδήματα για τους κατοίκους των χωριών, χάρη στην ανάγκη συντήρησης των δέντρων.
Η συνέχιση της ανάπτυξης του τοίχου υποστηρίζεται, επί του παρόντος, από κυβερνήσεις διαφόρων κρατών και ομάδες διατήρησης από όλο τον κόσμο και μόλις ολοκληρωθεί το τείχος, θα είναι η μεγαλύτερη ζωτική δομή στον πλανήτη, τριπλάσια του μεγέθους του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου στην Ωκεανία, ο οποίος θεωρείται και το πιο «πλούσιο» οικοσύστημα των ωκεανών.
«Υπάρχουν πολλά παγκόσμια θαύματα, αλλά το Μεγάλο Πράσινο Τείχος θα είναι μοναδικό και ο καθένας μπορεί να αποτελεί μέρος της ιστορίας του», δήλωσε ο Δρ Dlamini Zuma, πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης. «Μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον των αφρικανικών κοινοτήτων στο Σαχέλ».