Η διευθέτηση του Κυπριακού βρέθηκε στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη στο περιθώριο του 17ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS.
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, “εξετάστηκαν επίκαιρα ζητήματα της διμερούς συνεργασίας και ορισμένα διεθνή θέματα”, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης “ανταλλάχθηκαν απόψεις για την κατάσταση γύρω από τη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο της αναμενόμενης το φθινόπωρο επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών” και ο Ι. Κασουλίδης ενημέρωσε τη ρωσική πλευρά “σχετικά με τις προσεγγίσεις της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει της επικείμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας”.
Η αναλυτική συζήτηση για το Κυπριακό επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά “το δεδομένο ενδιαφέρον της Μόσχας για την υπόθεση του Κυπριακού”, σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυπριακές διπλωματικές πηγές μετά το πέρας της συνάντησης, συμπληρώνοντας ότι από κυπριακής πλευράς παρουσιάστηκε και εκ νέου συζητήθηκε η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο.
Ρωσικές διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν ότι η Μόσχα υπέβαλε στη Λευκωσία για άλλη μια φορά -και μάλιστα πιο εξειδικευμένο- αίτημα παροχής σειράς στρατιωτικών διευκολύνσεων, που θα αφορούν κυρίως στάθμευση κατά διαστήματα, ρωσικών πλοίων στη βάση της Πάφου, “αλλά και όχι μόνο”. “Είναι σαφές το ενδιαφέρον της Μόσχας για την αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου”, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι παρεμφερές αίτημα είχε υποβάλει πρόσφατα και στον υπουργό κμυνας της Κύπρου, Φώτιο Φωτίου, ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σοϊγκού κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Μόσχα.
Ο κ. Κασουλίδης προσκάλεσε στη Λευκωσία το Ρώσο ομόλογό του, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη αυτή πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους. Η επίσκεψη Λαβρόφ εκτιμάται ότι εντάσσεται στην προετοιμασία της επίσκεψης του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη στη Μόσχα, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, που υπολογίζεται ότι θα καταλήξουν στην υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών.