Το Ισραήλ ζητά την παραίτηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ

Σε ποιον κόσμο ζείτε; ρωτά τον ΓΓ του ΟΗΕ ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν ζήτησε σήμερα την παραίτηση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή τη «σοκαριστική», όπως την χαρακτήρισε, ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κόεν, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, είπε ότι δεν θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Γκουτέρες, όπως ήταν προγραμματισμένο.

«Δεν θα συναντηθώ με τον γγ του ΟΗΕ. Μετά την 7η Οκτωβρίου, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για ισόρροπη προσέγγιση. Η Χαμάς πρέπει να σβηστεί από τον κόσμο», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Σε ποιον κόσμο ζείτε; ρωτά τον ΓΓ του ΟΗΕ ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

«Κύριε γενικέ γραμματέα, σε ποιον κόσμο ζείτε;» Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Έλι Κόεν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αφού ο Αντόνιο Γκουτέρες στην ομιλία του καταδίκασε τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου στη Γάζα.

«Αναμφίβολα, αυτός ο κόσμος δεν είναι ο δικός μας», συνέχισε ο Κόεν, δείχνοντας φωτογραφίες από τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον αμάχων. Την ίδια ώρα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν κατήγγειλε τη «σοκαριστική ομιλία» του Γκουτέρες, κατηγορώντας τον για «ανοχή» απέναντι «στην τρομοκρατία και τους φόνους» της Χαμάς.

Ο Γκουτέρες νωρίτερα είπε στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «σε μια κρίσιμη στιγμή όπως αυτή» είναι ζωτικής σημασίας να ξεκαθαρίσει ότι ο πόλεμος έχει κανόνες, ξεκινώντας από τη θεμελιώδη αρχή της προστασίας των αμάχων. «Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά. Ο παλαιστινιακός λαός υποβάλλεται εδώ και 56 χρόνια σε μια ασφυκτική κατοχή», πρόσθεσε.

«Όμως τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι αποτρόπαιες επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ο Γκουτέρες.

Ο Γκιλάντ Ερντάν χαρακτήρισε «σοκαριστική» την ομιλία του γενικού γραμματέα. «Η δήλωσή του ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά εκφράζει κατανόηση για την τρομοκρατία και τον φόνο. Είναι πραγματικά θλιβερό ότι ο επικεφαλής ενός οργανισμού που γεννήθηκε μετά το Ολοκαύτωμα έχει τέτοιες φρικτές απόψεις», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Γάζας και η διεθνής διπλωματία επικεντρώνεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, της μοναδικής που συνδέει τη Λωρίδα με τον υπόλοιπο κόσμο και δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Από το Σάββατο 54 φορτηγά με τρόφιμα, φάρμακα και νερό έχουν περάσει στη Γάζα και ο Γκουτέρες είπε ότι είναι «μια σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών» των αμάχων.

Η Λιν Χέιστινγκς, υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού, είπε στο Συμβούλιο ότι άλλα 20 φορτηγά πρόκειται να περάσουν σήμερα, όμως και πάλι δεν θα επιτραπεί να μεταφέρουν καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ ανησυχεί ότι τα καύσιμα μπορεί να καταλήξουν στα χέρια της Χαμάς.