Το επόμενο 24ωρο θα αναχωρήσει πλοίο από τη Λάρνακα για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σημείωσε ότι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και Υπουργοί Εξωτερικών, επικοινωνούν με την Κυβέρνηση για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο φιλολογικό μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, στην Πάφο, και ερωτηθείς για το σχέδιο «Αμάλθεια» και τις νεότερες εξελίξεις επ΄ αυτού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εκφράζω την ικανοποίηση μου πρώτα και πάνω από όλα για το γεγονός ότι μια πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο με επιμονή, είχαμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο πρωτοπαρουσίασα στη διάσκεψη που έγινε στο Παρίσι, τυγχάνει αυτής της διεθνούς αναγνώρισης.
Να σας αναφέρω ότι το επόμενο 24ωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από τη Λάρνακα. Δεν μπορώ να πω τη συγκεκριμένη ώρα για λόγους ασφάλειας. Είμαστε σε συνεχή επαφή, από τη μια με τα κράτη που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία, είδατε τη σχετική ανακοίνωση. Την ίδια στιγμή χαίρομαι γιατί γινόμαστε αποδέκτες, μετά τη δημοσιοποίηση, μετά τη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη με την Πρόεδρο της Επιτροπής, τηλεφωνημάτων από αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων ή από Υπουργούς Εξωτερικών, για να μας εκδηλώσουν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε αυτή την πρωτοβουλία.
Μια πρωτοβουλία που γίνεται για ανθρωπιστικούς σκοπούς, και αυτό που λέμε πάντα, η Κυπριακή Δημοκρατία ως το κράτος μέλος της ΕΕ στην περιοχή που διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, προσπαθεί πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων.
Θεωρώ ότι είναι μια εξέλιξη, σεμνά και ταπεινά πάντα, που αποδεικνύει αυτό που λέμε ότι, η χώρα μας μπορεί, ναι, να αποτελέσει πυρήνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας.
Αλλά θέλω να το επαναλάβω, πάντα σεμνά και ταπεινά».
Ερωτηθείς για τη συνάντηση του με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό την ερχόμενη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ναι θα έχω συνάντηση με την κα Ολγκίν, έρχεται από το Λονδίνο, δεν θα είναι η μόνη συνάντηση, θα υπάρχει και άλλη συνάντηση. Εξ όσων αντιλαμβάνομαι θα βρίσκεται στην Κύπρο για περίπου μια βδομάδα, δέκα μέρες.
Θα έχουμε μια συνάντηση που δεν είναι εθιμοτυπική, θα μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα, έχουμε κάποιες σκέψεις που θέλω να μοιραστώ μαζί της και ευελπιστώ να ενημερωθώ για εξελίξεις που μας φέρνουν πιο κοντά στον μοναδικό μας στόχο που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το συντομότερο δυνατόν.
Συζήτησα το θέμα εκτενώς και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν βρισκόταν στην Κύπρο.
Εξ όσων έχουμε ενημερωθεί η κα Ολγκίν θα επισκεφθεί και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένων και των Βρυξελλών, βλέποντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει και η ΕΕ. Και ελπίζω σύντομα να έχουμε θετικές εξελίξεις».
Ερωτηθείς πώς ερμηνεύει την αναφορά της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με το Κυπριακό και ότι η ΕΕ θα είναι στο πλευρό της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι μια ιδιαίτερα θετική αναφορά, φυσικά γνωρίζω και πώς συγκεκριμένα θα είναι, από την κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαμε. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς, δεν θα ήθελα να επεκταθώ δημόσια.
Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να κάνουμε περισσότερη δουλειά και να λέμε λιγότερα δημόσια».