Το Επαρχιακό Δικαστήριο δικάιωσε τον Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με απόφαση που εξέδωσε την Παρασκευή 08 Ιανουαρίου 2021, δικαίωσε τον Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, στην αίτηση που καταχώρησε αναφορικά με την ερμηνεία της επίμαχης σύμβασης, την οποία ο ίδιος υπέγραψε με επιφυλάξεις, σε σχέση με τη συμβατότητά της με τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αίτηση είχε καταχωρηθεί  από τον Ευρωβουλευτή, ζητώντας ερμηνεία της σύμβασης, με βάση τους Κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η απόφαση του Δικαστηρίου ξεκάθαρα διαπιστώνει ότι η σύμβαση, η οποία συντάχθηκε κατ’ εντολή της ηγεσίας της ΕΔΕΚ, είναι παράνομη και άκυρη.

Μεταξύ άλλων, η απόφαση αναγνωρίζει ότι η παρανομία ήταν τόσο ξεκάθαρη, που ο Ευρωβουλευτής εξαναγκάστηκε να την υπογράψει με επιφυλάξεις.

Συγκεκριμένα:

«Η συμφωνία είναι τόσο ξεκάθαρη ως προς το νόημα της, που δεν είναι δυνατόν οποιαδήποτε από τα μέρη να μην είχαν αντιληφθεί ότι, με βάση το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας, τα χρήματα που θα λάμβανε ο αιτητής ως Ευρωβουλευτής θα αναλάμβανε να τα δώσει στο κίνημα, ώστε να συνεισφέρει στα έξοδα του κινήματος, για την σύσταση γραφείου και για την εργοδότηση προσωπικού, αντί τα χρήματα αυτά να διατεθούν για τον σκοπό που επιτρέπεται να χορηγηθούν με βάση τον Ευρωπαϊκό κανονισμό. Η κατανόηση των δεδομένων ήταν τόσο ξεκάθαρη στα μέρη που ο αιτητής εξαναγκάστηκε να υπογράψει την συμφωνία με την δηλωθείσα επιφύλαξη ώστε να αποτρέψει την δέσμευση που του  επέβαλε η συμφωνία».

Παραθέτοντας αποσπάσματα των κανονισμών, όπως και προηγούμενων παρόμοιων αποφάσεων, το Δικαστήριο καταλήγει ότι οι πρόνοιες 2 και 3 της επίμαχης συμφωνίας, είναι παράνομες «και ο αιτητής, ως Ευρωβουλευτής που είναι, εξαιρείται της υποχρέωσης της εκτέλεσης των όρων αυτών, επειδή ο σκοπός τέτοιας  συμφωνίας είναι παράνομος και ως τέτοιος επιφέρει ακυρότητα της συμφωνίας».

Υπενθυμίζεται ότι, όταν ο κ. Παπαδάκης και οι δικηγόροι του, κατά την πειθαρχική διαδικασία εναντίον του, πρότειναν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο όπως ανασταλεί η διαδικασία για να αποταθούν στο Δικαστήριο για να αποφανθεί κατά πόσο η εν λόγω συμφωνία ήταν παράνομη, η απάντηση την οποία έλαβαν ήταν «ούτε λόγος» και προχώρησαν εν μια νυχτί σε απόφαση διαγραφής του – μεταξύ άλλων – γιατί αρνήθηκε να υλοποιήσει τους όρους της παράνομης συμφωνίας που «υποχρεώθηκε» να υπογράψει.

Με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, αφενός δικαιώνεται ο κ. Παπαδάκης, ο οποίος από το 2019 επέμενε ότι πρόκειται για παράνομη συμφωνία η οποία δεν μπορεί να εκτελεστεί και αφετέρου καταρρίπτεται η βάση της καταγγελίας του κ. Σιζόπουλου, επί της οποίας ξεκίνησε η εσωκομματική διαδικασία εναντίον του κ. Παπαδάκη. Με την απόφαση του Δικαστηρίου, καθίσταται πλέον ξεκάθαρο ότι η απόφαση για διαγραφή του κ. Παπαδάκη ήταν μια προειλημμένη απόφαση η οποία στόχευε στην πολιτική του εξόντωση.

Μετά και από αυτή την ξεκάθαρη απόφαση του Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τι έχουν να πουν ο κ. Σιζόπουλος και οι συν αυτώ, όπως και τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου, οι οποίοι επέμεναν να παρανομήσει ο Ευρωβουλευτής;