Το Facebook έκλεισε 1.500 λογαριασμούς «κυβερνομισθοφόρων»: «Παρακολουθούσαν ακτιβιστές και δημοσιογράφους»

Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έκλεισε περίπου 1.500 λογαριασμούς στην πλατφόρμα αυτή, καθώς και στο Instagram, οι οποίοι συνδέονταν με «κυβερνομισθοφόρους» που κατασκόπευαν έως και 50.000 ακτιβιστές, αντιφρονούντες και δημοσιογράφους σε όλον τον κόσμο.

Οι εν λόγω λογαριασμοί ανήκαν σε επτά εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες όπως συλλογή δημόσιων πληροφοριών στο διαδίκτυο μέχρι χρήση ψεύτικων ταυτοτήτων για να έρθουν σε επαφή με τους στόχους τους αλλά και ψηφιακή κατασκοπεία μέσω κυβερνοπειρατείας, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων AFP και Reuters.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, η Meta διαβεβαίωσε ότι έχει ενημερώσει τους σχεδόν 50.000 ανθρώπους που ενδέχεται να στοχοθετήθηκαν.

Οι στόχοι
«Αυτοί οι κυβερνο-μισθοφόροι συχνά διατείνονται ότι οι υπηρεσίες τους στοχεύουν μόνο εγκληματίες και τρομοκράτες» ανέφερε η εταιρεία στην έκθεσή της. «Στην πραγματικότητα, δεν κάνουν διακρίσεις στους στόχους τους: περιλαμβάνονται δημοσιογράφοι, αντιφρονούντες, επικριτές αυταρχικών καθεστώτων, οικογένειες μελών της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως επισημαίνεται.

Οι τέσσερις από τις εν λόγω εταιρείες εδρεύουν στο Ισραήλ, μια χώρα γνωστή για τις δυνατότητές της στον τομέα της κυβερνοπαρακολούθησης, ενώ άλλες τρεις εδρεύουν σε Ινδία, Βόρεια Μακεδονία και Κίνα.

Πώς συλλέγουν προσωπικά δεδομένα
Οι εταιρείες αυτές «δείχνουν έτοιμες να στοχοθετήσουν τον οποιονδήποτε, για λογαριασμό όποιου προσφέρει τα περισσότερα», σχολίασε ο Ναθάνιελ Γκλάιτσερ, υπεύθυνος ασφαλείας της Meta, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους.

Συνήθως παρουσιάζονται ως «υπηρεσίες πληροφοριών» του διαδικτύου και ειδικεύονται στη συλλογή και την ανάλυση πληροφοριών που βρίσκουν σε ιστοτόπους, μπλογκ, φόρουμ συζητήσεων, ιστοσελίδες μέσων ενημέρωσης κλπ.

Οι κυβερνο-μισθοφόροι κάποιες φορές δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ή εγγράφονται ως μέλη στα φόρουμ συζητήσεων όπου μετέχει ο στόχος τους. Άλλες φορές προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των στόχων και στη συνέχεια τους στέλνουν κακόβουλο λογισμικό για να παγιδεύσουν τα κινητά τηλέφωνα ή τον υπολογιστή τους.

Έτσι καταφέρνουν να συλλέξουν ευαίσθητα δεδομένα, όπως φωτογραφίες, μηνύματα, βίντεο, τηλεφωνικούς αριθμούς και κωδικούς πρόσβασης.

Μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν μικρόφωνα, κάμερες ή λογισμικά γεωεντοπισμού για να παρακολουθούν καλύτερα τους στόχους τους.

Ερωτηματικά για το ρόλο της Κίνας
Η Meta δεν κατάφερε να καθορίσει ποιος διευθύνει την εταιρεία που εδρεύει στην Κίνα, όμως παρατήρησε ότι ορισμένοι από τους διακομιστές που χρησιμοποιήθηκαν για κατασκοπεία φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν και από πράκτορες των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα, πάντα, με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Η έρευνά μας αποκάλυψε ότι κακόβουλα εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν για να παρακολουθούνται μειονοτικές ομάδες σε όλη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας Σιντζιάνγκ της Κίνας, της Μιανμάρ και του Χονγκ Κονγκ», αναφέρεται στη σχετική έκθεση.