Λέγεται «fakk-el-akee», σημαίνει στα ελληνικά «μικρός φάκελος» και σημαίνει ότι κάποιος «λαδώνει» για να κάνει τη δουλειά του.
Αν δεν ήταν ένα τόσο σοβαρό, κοινωνικό και οικονομικό θέμα, μάλλον θα προξενούσε μειδίαμα το άρθρο του BBC News , που παρουσίασε ολόκληρο ρεπορτάζ για το «φακελάκι», δίνοντας και οδηγίες για το πώς προφέρεται στα ελληνικά.
Στο εκτενές άρθρο αναλύονται τα πλοκάμια της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και το φαινόμενο της διαφθοράς, σε τομείς-κλειδιά της ζωής των πολιτών. Γίνεται επίσης αφιέρωμα σε διάφορες ιστοσελίδες που δημιουργούνται για να καταπολεμηθεί η διαφθορά, όπως το edosafakelaki.org της Χριστίνας Τρεμόντι , στο οποίο αναφέρονται ιστορίες ανθρώπων που χρειάστηκε να «λαδώσουν» αλλά και μαρτυρίες – ανώνυμες φυσικά» – εργαζομένων που «λαδώθηκαν».
Ο προβληματισμός για τη διαφθορά στην Ελλάδα έχει αυξηθεί, επισημαίνεται στο άρθρο, από τότε που η οικονομική κατάσταση της χώρας άρχισε να επιδεινώνεται. Η Ελλάδα κατατάσσεται, πλέον, σε πολύ υψηλές θέσεις στις παγκόσμιες λίστες των διεφθαρμένων χωρών, καθώς το βάρος του ενδιαφέροντος πέφτει κυρίως στον φορολογικό τομέα.
Παρά τα όσα κατ΄ επανάληψη ακούγονται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά και τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να την πατάξει, αυτό δεν έχει γίνει εφικτό, τονίζει ο αρθρογράφος. Και παρά την πίεση που ασκεί η Κομισιόν.
Ωε τελευταίο, κραυγαλέο παράδειγμα, αναφέρεται η περιβόητη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, που παραπέμπει σε ενοχή και πρώην αξιωματούχων.