Μεταβίβαση εξουσιών στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη σε πόλεις στα ανατολικά, σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί από φιλορώσους διαδηλωτές που ζητούν λύση τύπου Κριμαίας.
Στο Ντόνετσκ είχε συνομιλίες με εκπροσώπους του δήμου και των τοπικών αρχών, όπως και με εκπροσώπους οικονομικών κύκλων, μεταξύ τους ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ολιγάρχης και ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας ο οποίος υπήρξε επί μακρόν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της πρώην φιλορωσικής κυβέρνησης.
Κανένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών που έχουν καταλάβει από την Κυριακή το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης απαιτώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση με τη Ρωσία δεν ήταν παρών. Ο Αχμέτοφ, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες είχε αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για επαφές μεταξύ των αρχών και των αυτονομιστών ακτιβιστών.
Στη διάρκεια των συνομιλιών ο Γιατσένιουκ υποσχέθηκε να μεταβιβάσει ορισμένες εξουσίες στους κυβερνήτες των ανατολικών επαρχιών.
Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε «να ισορροπήσει τις εξουσίες μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών» και να μην αγγίξει τους νόμους που καθιστούν άλλες γλώσσες, εκτός της ουκρανικής, και κυρίως τη ρωσική, επίσημες γλώσσες της χώρας.
«Ουδείς, κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες, θα περιορίσει τη χρήση μιας γλώσσας που χρησιμοποιείται ευρέως» δεσμεύτηκε ο Γιατσένιουκ.
Μια από τις πρώτες αποφάσεις του κοινοβουλίου του Κιέβου μετά την πτώση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν η κατάργηση νόμου του 2012 για τις γλώσσες των μειονοτήτων.
Ο μεταβατικός πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση αυτή, αλλά η ψήφιση είχε οξύνει τα πνεύματα, κυρίως στις ρωσόφωνες περιφέρειες της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.
Ωστόσο, η πρόταση του ουκρανού πρωθυπουργού δεν είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει του φιλορώσους διαδηλωτές.
Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ είχε διαβεβαιώσει τους ακτιβιστές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια ότι δεν θα ασκηθεί καμία δίωξη εις βάρος τους, εφόσον τα εγκαταλείψουν και παραδώσουν τα όπλα.
«Εγγυόμαστε ότι δεν θα υπάρξει δίωξη όσων παραδώσουν τα όπλα τους και αποχωρήσουν από τα κτίρια. Προτίθεμαι να εκδώσω σχετικό Προεδρικό Διάταγμα» δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου.
Οι διαδηλωτές αγνόησαν παντελώς τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης, ενισχύοντας τα οδοφράγματα γύρω από τα κτίρια και καλώντας τον Πούτιν να σπεύσει σε βοήθεια.
Τόσο η Ουκρανία όσο και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν ευθέως τη Μόσχα ότι ενθαρρύνει με την πολιτική της τέτοιες κινήσεις, ενώ και το ΝΑΤΟ κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι -παρά τις διαβεβαιώσεις του- ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στα σύνορα με την Ουκρανία.