Πράγματα και θαύματα άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, αναφορικά με τα “παιχνίδια” που οδήγησαν την Κύπρο στο χείλος της χρεοκοπίας. Ύποπτες διαγραφές δεδομένων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές κορυφαίων στελεχών της Τράπεζας Κύπρου εντόπισε ο αμερικανικός οίκος Alvarez & Marsal, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα για λογαριασμό της Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα της χώρας στο χείλος του γκρεμού.
Η έκθεση της Alvarez & Marsal κατονομάζει ειδικά τον πρώην διευθύνων σύμβουλο του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Ηλιάδη καθώς και τον διευθυντή του τμήματος Treasury Χριστάκη Πατσαλίδη, στους υπολογιστές των οποίων παρατηρήθηκε διαγραφής δεδομένων που δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιείται από την Τράπεζα.
Οι δύο κύριοι παρέδωσαν σύμφωνα με την έκθεση υπολογιστές “καθαρούς” από μηνύματα και πληροφορίες, σαν να ήταν καινούργιοι. Όπως γράφει η έκθεση αυτό μόνο σε μερικές περιπτώσεις μπορούσε να δικαιολογηθεί ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, κατά την Alvarez & Marsal οι διαγραφές οφείλονταν σε σκοπιμότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ηλιάδης αμειβόταν πλουσιοπάροχα από το Τραπεζικό Συγκρότημα, λαμβάνοντας το καθόλα ευκαταφρόνητο ποσό του ενός εκατομμυρίου το χρόνο συν τα έξτρα ωφελήματα, την ίδια ώρα που ο Μάριο Τράγκι ,πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παίρνει μόλις 370 χιλιάδες.
Ειδικά για τον κ. Πατσαλίδη εξάλλου ( υιού του τέως υπουργού Οικονομικών επί Μακαρίου και Σπύρου Κυπριανού Ανδρέα Πατσαλίδη), η έκθεση γράφει ότι διαπιστώθηκαν από τον υπολογιστή του μαζικές διαγραφές δεδομένων στις 18 Οκτωβρίου 2012, δηλαδή μετά την 21η Αυγούστου ημερομηνία κατά την οποία οι τελούσαν υπό έρευνα.
Τι είχαν να κρύψουν άραγε οι δύο κύριοι και “καθάρισαν” τους υπολογιστές τους; Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι μια τράπεζα με μεγάλο όνομα και 100 χρόνια ιστορίας, μια χούφτα άνθρωποι κατάφεραν να την οδηγήσουν ένα βήμα πριν την χρεοκοπία.
Εμείς λέμε επειγόντως οι ένοχοι στην φυλακή.